CNC i pocetnik

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
danilom
Zarezivač olovaka

CNC i pocetnik

Post by danilom »

Pozdrav svima na forumu.

Zelim da predstavim sebe i svoju masinu. Zovem se Danilo iz Novog Sada sam imam 27 godina, veciti zaljubljenih u elektroniku a od pre par godina i pomalo masinac.
Ovo je moj drugi samostalni pokusaj i nadam se uspeh. Prvu masinu smo sastavili kod prijatelja u Trbusanima kod Cacka, a druga je kod mene. Masina je zavrsena u septembru ali zbog obaveza (civilno sluzenje vojnog roka) nisam u mogucnosti da je ekspoatisem u potpunosti, nadam se da ce se situacija ubrzo promeniti :).
Radna povrsina je velicine tabli plocastog materijala 2050 x 2800 , a Z osa im hod maksimalno nekih 150mm. Evo par slika i tokom izrade i nakon zavrsetka vecine radova, na kraju je i nesto sto bi nazvao prvi rad ali ne spada bas u tipicnu obradu drveta.
Nadam se da cu nesto o obradi materijala nauciti od Vas, forum je odlican. Sva pitanja su dobrodosla!

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image
Last edited by danilom on 11 Jun 2011 01:50, edited 1 time in total.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Kakvi su ti ovo puzzle stolovi?!? :)
Trt, mrt, zivot ili smrt!
danilom
Zarezivač olovaka

Post by danilom »

Sklopivi-rasklopivi, prva stvar koja mi je dosla u glavu da probam da isecem i proverim kako se sve uklapa. Izgledaju mnogo lepse kad se ofarbaju ili mozda od
furniranog MDF.

Image
Last edited by danilom on 11 Jun 2011 01:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pozdrav Danilo. Dobrodosao na forum.
Masinu smo nas par sa foruma prvi put videli letos u jednoj "Interkontinentalnoj" poseti Novom Sadu. Jos uvek nije bila potpuno dovrsena, ali je vec mogla da radi (falili su detalji).
Jel si je konacno kompletirao?
danilom
Zarezivač olovaka

Post by danilom »

Sve osim otprasivaca je u funkciji ali jos uvek nije zavrsena do nivoa koji bih ja zeleo, malo automatizacija malo izgled. Vise zbog nedostatka vremena nego finansija, upravo ovih dana pocinjem aktivije da privodim radove kraju. Pozdrav!
Ica
Šegrt

Post by Ica »

Pozdrav Danilo. I ja sam zaljubljenik u CNC imam kući jednu sklopljenu, samo manjih dimenzija (radni opseg 600x600, a Z180).
Interesuje me koje motore si koristio (vidim da su step) i koju obradnu glavu?
Vidim i da si motore vezivao na vratilo preko remena, ja sam ih vezivao direktno preko spojnice mislimda je jednostavnije.
Super ti je ova ideja sa puzzle elementima.
danilom
Zarezivač olovaka

Post by danilom »

Motori su NEMA34 (86x86 x98mm) 5A , 4.9Nm , prenos je bio neophodan zbog rezolucije i dodatnog momenta odnos je 1:3.
Obradna glava je 2.2kW vodeno hladjena ( http://driver-motor.com/ProductContent.aspx?ID=58 DTS-23) sa frekventnim regulatorom i ER20 prihvatom.
Super je ideja samo sto puno izadje sa farbanjem, da je od iverice ne bi moglo sve da se kantuje, pa jos uvek trazim neko optimalno resenje, imam "precrtano" i vece stolove i drugacije elemente.
Last edited by danilom on 15 Dec 2010 12:59, edited 1 time in total.
Ica
Šegrt

Post by Ica »

Učinili su mi se na slici mali motori za ovu konstrukciju, NEMA 34 su ok.
Å ta koristiš od softwara za vođenje verovatno MACH3, a od CAM-a?
Tu se patim sa ArtCamom, treba vremena da se savlada, a ja ga nemam.
Imaš nešto jednostavnije?
danilom
Zarezivač olovaka

Post by danilom »

Zavisi za sta. Ima Cut2D od Vectric-a on jednostavan ali i radi jednostavne stvari.
Artcam je komplikovan ako zelis nesto da modelujes u njemu, CAM deo je laksi.
Proveri PP
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

:skoorpning: Izvini kakva je to besmislica "civilna vojska". Vojska zna se šta je, a civilno oduživanje duga prema državi (služenje vojnog roka) je nešto sasvim drugo.

Inače koji operativni sistem koristiš ili je nešto specifično, znači ne oslanja se na klasični OS za kompjutere, već je poseban sistem kao npr FANUC.
Last edited by spock on 15 Dec 2010 15:41, edited 1 time in total.
danilom
Zarezivač olovaka

Post by danilom »

Svet je pun besmislica evo ova je ispravljena.
Upravljanje je iz windows xp, program je MACH3 ali takodje sam koristio EMC2 koji je za linux medjutim ima dosta problema oko drajvera za graficke kartice (nije obicna distribucija linux-a vec RTos kernel).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

:skoorpning:
Ih bre spock :) Pa jel si ti nekada cuo da je neko kazao "bio sam na odsluzenju vojnog roka" (izuzev ako je politicar). Svi kazu "bio sam u vojsci".

Evo konacno su danas ukinuli tu glupost zvanu "civilno sluzenje vojnog roka" (na zalost za Danila malkice prekasno).
digger
Majstor

Post by digger »

Dobrodosao na forum Danilo. :P
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Koliko kosta ta obradna glava i gde si je kupio?
danilom
Zarezivač olovaka

Post by danilom »

Cena je ~200 eur + shipping + carina&pdv , ako se samo to narucuje ne znam posto je ali u paketu sa drugim stvarima izasla je ~300 eur, plus frekventni.

http://www.driver-motor.com/ProductContent.aspx?ID=58 moja je DTS-23
Last edited by danilom on 17 Dec 2010 10:00, edited 1 time in total.
Post Reply