mbole wrote:Paa ne bas
U zavisnosti od frekvencije menja se broj polova na kolektoru. U sustini dobices oko 20% manje obrtaja, naravno pod uslovom da prvo spustis napon, jer ce u suprotnom alatka da "ispusti beli dim"
Ne znam zasto, ali kolega koji se time bavi mi je rekao da se takodje takav motor greje vise kada je na 50Hz.
Кад је у питању асинхрони мотор (без четкица и колектора) или трансформатор то је тачно.
Код колекторског мотора(кад нема регулацију броја обртаја) стави Грец-исправљач испред мотора и он ће много лепше да ради и уопште неће да се секира да ли је у мрежи 50 или 60 Херца.
На колектору се "мењају полови" преласком четкице са ламеле на ламелу и код појединих колекторских мотора се бројобртаја регулише закретањем носача четкица-механички.
Ја сам лепо за једну бушилицу на 110 Волта која има око 60-70 година а порекло је УСА на апарату за варење извукао средину примарног намотаја и кад ми треба баш та бушилица апарат за варење ми буде ауто-трансформатор снаге до три киловата.
Можда још коме ово буде добро решење.
Danas sam nosio glodalicu kod majstora i on mi je preporucio najbezbolnije resenje po njemu.Preporucio mi je naizmenicni pretvarac struje sa 220 na 110 volti tako da se ovih dana upustam u potragu za navedenim nadam se da ce biti sve ok na kraju.A sto se tice glodalice svi hvale tu marku nadam se da cu je i ja hvaliti kad resim problem.
Sloba10 hvala na savetu ali nebi ja tu nista dirao ipak sam ja samo stolar pa se u struju uopste nerazumem.Nije sramota reci nesto da neznas
Nije znanje,znanje znati vec je znanje znanje dati!
kadishon wrote:Danas sam nosio glodalicu kod majstora i on mi je preporucio najbezbolnije resenje po njemu.Preporucio mi je naizmenicni pretvarac struje sa 220 na 110 volti tako da se ovih dana upustam u potragu za navedenim nadam se da ce biti sve ok na kraju.A sto se tice glodalice svi hvale tu marku nadam se da cu je i ja hvaliti kad resim problem.
Sloba10 hvala na savetu ali nebi ja tu nista dirao ipak sam ja samo stolar pa se u struju uopste nerazumem.Nije sramota reci nesto da neznas
Најчешће су намотаји апарата за варење подељени на два дела на два стуба лимова а између је преспојкоји се види. Са тог преспоја се узме једна жица и са једног од крајева друга и њих две иду на контакте утичнице у коју се укључује машина. То може да ти одради било ко ко се мало у жице разуме само ако имаш апарат за варење. Иако га немаш јефтиније ћеш га купити него да тражиш тајпретварач који ти је предложен па ћеш имати и апарат за варење и аутотрафо за 110 Волти.
Оволико од мене а твоје је право да радиш како сматраш да је теби најбоље.
sloba10 wrote:Најчешће су намотаји апарата за варење подељени на два дела на два стуба лимова а између је преспојкоји се види. Са тог преспоја се узме једна жица и са једног од крајева друга и њих две иду на контакте утичнице у коју се укључује машина. То може да ти одради било ко ко се мало у жице разуме само ако имаш апарат за варење. Иако га немаш јефтиније ћеш га купити него да тражиш тајпретварач који ти је предложен па ћеш имати и апарат за варење и аутотрафо за 110 Волти.
Оволико од мене а твоје је право да радиш како сматраш да је теби најбоље.