Koje alate i masine koristite?
Granc lajsna je lajsna koja se postavlja na plafon korpusa,iznad vrata,radim je od mdf-a.Obradim 19mm i 10mm frezerom pa to spojim kaskadno i to izgleda onako,rusticno,uglavnom lepo deluje.Mozda za nju postoji neki drugi naziv,ja znam za ovaj.Sto se tice radionice od starih bokseva za pse iskoristicu betonsku plocu i na nju navariti konstrukciju od kutija 40x40,obloziti pocinkovanim limom 0.5mm a unutrasnja obloga stiropor 4cm.Naravno ako bude posla kao sto ga imam sada!
Koji model i koliko para?Bojan wrote:Imam ja einhell cirkular, kupljen u avgustu mesecu od 1600 W, pod garancijom do iduće godine u avgustu. Medjutim, kako ja sečem drvo, nije mi dovoljno jak za veće komade, tako da nisam mnogo sekao, pa sam isplanirao da ga prodam. Inače, seko sam ivericu sa njim baš skoro praveći neke fioke, i za istu je dobar. Pa ako ima zainteresovanih...becka75 wrote:Pala mi je granc lajsna sa kuhinje pravo na plocu.Wobyhaus vise ne prodaje Einheil pa ne znam gde da kupim stoni cirkular,mislio sam da ga pravim ali ako einheil zavrsava posao(povremeno secenje iverice)najverovatnije cu ga kupiti ali tek na prolece kad zavrsim novu radionicu.
Kao sto sam obecao ,javljam se posle kupovine "Womax"stola za glodalicu.Montaza je bila uspesna bez ikakvih problema.Jedina intervencija je bila premoscavanje prekidaca na glodalici.Sto ima svoj prekidac sa utikacem u koji se ukljucuje glodalica.
Danas predstoji pricvrscivanje stola za radnu povrsinu.Probao sam i nekoliko glodala i ono zasta meni trebaju zavrsavaju posao.Ipak kasnije kupicu posebno kvalitetnija glodala koja najcesce koristim.
Pozdrav.
Danas predstoji pricvrscivanje stola za radnu povrsinu.Probao sam i nekoliko glodala i ono zasta meni trebaju zavrsavaju posao.Ipak kasnije kupicu posebno kvalitetnija glodala koja najcesce koristim.
Pozdrav.
Pozdrav,vidim da si pcelar pa me zanima sta uspevas napraviti sa glodalicom,posto se i ja bavim pcelarstvomBranislav wrote:Kao sto sam obecao ,javljam se posle kupovine "Womax"stola za glodalicu.Montaza je bila uspesna bez ikakvih problema.Jedina intervencija je bila premoscavanje prekidaca na glodalici.Sto ima svoj prekidac sa utikacem u koji se ukljucuje glodalica.
Pozdrav.
hteo bih poceti praviti kosnice,nukleuse..
Do sada nista nisam radio glodalicom vec iskljucivo cirkularom i abrihterom.
Prvo cu da spajam daske za stranice kosnica tanjim glodalom.Sirine oko 3mm kako bi moglo da se ubaci traka lesonita.Do sada sam radio cirkularom i sirom testerom.
Sklopljene stranice pokusacu da spajam "lastinim repom"ili nekim drugim spojem.Do sada sam spajao tako sto sam prednju i zadnju stranicu skinuo za debljinu bocne strane i lepkom i ekserima spajao.
Glodalicom radicu i zljeb za nosac satonosa i zljeb na bocnim stranicama za rukohvat.
Naravno tu je i podnjaca za koju mislim da glodalica ima mnogo toga da uradi.Izvucice nut na bocnim stranicama gde treba da se ubace podne daske.Podne daske mogu da spajam ne kao stranice kosnica vec kao "patos"ili slicno.
Mogu i ramovi da se rade ali ja sam se odlucio na kupovinu ramova sa Hovmanovim razmakom.
Pozdrav.
Prvo cu da spajam daske za stranice kosnica tanjim glodalom.Sirine oko 3mm kako bi moglo da se ubaci traka lesonita.Do sada sam radio cirkularom i sirom testerom.
Sklopljene stranice pokusacu da spajam "lastinim repom"ili nekim drugim spojem.Do sada sam spajao tako sto sam prednju i zadnju stranicu skinuo za debljinu bocne strane i lepkom i ekserima spajao.
Glodalicom radicu i zljeb za nosac satonosa i zljeb na bocnim stranicama za rukohvat.
Naravno tu je i podnjaca za koju mislim da glodalica ima mnogo toga da uradi.Izvucice nut na bocnim stranicama gde treba da se ubace podne daske.Podne daske mogu da spajam ne kao stranice kosnica vec kao "patos"ili slicno.
Mogu i ramovi da se rade ali ja sam se odlucio na kupovinu ramova sa Hovmanovim razmakom.
Pozdrav.
Пошто ја то још нисам радио надам се да се нећеш љутити..Branislav wrote:Do sada nista nisam radio glodalicom vec iskljucivo cirkularom i abrihterom.
Pozdrav.
Нисам баш најбоље разумео

Хвала унапред.

Prilikom spajanja dasaka u celo obe daske narezem zljeb dubine 1cm po sredini daske.Posto ja koristim stranice kosnica debljine 2cmm zljeb ide po sredini daske.Sirina zljeba je oko 3mm.U falc sipam lepak za drvo.Posebno narezem trake lesonita sirine nesto uze od 2cm.Ubacim trake u falc ili zljeb i spojim daske.Na taj nacin dobijem potrebnu sirinu stranice za LRkosnice koja iznosi 242mm.
Slobodno me pitaj sta god te interesuje bice mi drago da ti odgovorim.
Pozdrav.
Slobodno me pitaj sta god te interesuje bice mi drago da ti odgovorim.
Pozdrav.
Схватио сам,одприлике ти то служи као неки споја уједно добијаш потребну ширину.
Хвала ти још једном,иначе се спремам да ових дана купим сто за глодалицу па ћу почети помало да радим.
Хвала ти још једном,иначе се спремам да ових дана купим сто за глодалицу па ћу почети помало да радим.
Last edited by BrigadiR on 11 Dec 2007 18:30, edited 1 time in total.
- Marko Enter
- Majstor majstora
Ne uspevvam dobro da vidim sa ove slikice na njihovom sajtu, ali jako mi lici na genericki kineski proizvod koji se prodaje pod n komercijalnih naziva.
Imam jedan veoma slican (samo bez glodalice), i nije se nesto proslavio. Nije problem u velicini (i trazio sam mali), problem je u tome sto je grdno neprecizan. Naprimer navojna vretena na nosacu nozeva nemaju kontra matice za podesavanje zazora, vec je u pitanju obicna matica, tako da je zazor u njima ogroman. Sad sam pogledao uputstvo za ovaj, i sistem je isti, znaci vretena su jako neprecizna.
Za cenu od oko 1200E ipak ocekujem vise.
Nazalost koliko znam EMCO nema svoje predstavnistvo ovde, a i cene su im verovatno vece. No svojevremeno sam radio na par njihovih starijih modela, i to su vec iako male, jako ozbiljno uradjene masine.
Imam jedan veoma slican (samo bez glodalice), i nije se nesto proslavio. Nije problem u velicini (i trazio sam mali), problem je u tome sto je grdno neprecizan. Naprimer navojna vretena na nosacu nozeva nemaju kontra matice za podesavanje zazora, vec je u pitanju obicna matica, tako da je zazor u njima ogroman. Sad sam pogledao uputstvo za ovaj, i sistem je isti, znaci vretena su jako neprecizna.
Za cenu od oko 1200E ipak ocekujem vise.
Nazalost koliko znam EMCO nema svoje predstavnistvo ovde, a i cene su im verovatno vece. No svojevremeno sam radio na par njihovih starijih modela, i to su vec iako male, jako ozbiljno uradjene masine.
Deluje ok na slici, ali premalo para za bilo sta ozbiljnije. A opet, nemam mnogo iskustva sa tim masinama pa nisam bio siguran. Hvala na informacijama.
Jos jedno pitanje, mozda mu nije mesto ovde el eto, ima li neko isustva sa CNC masinama? Ja razmisljam o tome vec neko vreme, imam ideju gde bih mogao i za sta da je upotrebim ali opet je rizicno. Pogotovo sto sto nemam iskustva mnogo, plus sto bih morao da podignem kredit za nju...
Gde mogu da se nadju CNC masine kod nas? 3-ose recimo. I koliko para za iole ozbiljnu masinu?
Hvala unapred:)
Jos jedno pitanje, mozda mu nije mesto ovde el eto, ima li neko isustva sa CNC masinama? Ja razmisljam o tome vec neko vreme, imam ideju gde bih mogao i za sta da je upotrebim ali opet je rizicno. Pogotovo sto sto nemam iskustva mnogo, plus sto bih morao da podignem kredit za nju...
Gde mogu da se nadju CNC masine kod nas? 3-ose recimo. I koliko para za iole ozbiljnu masinu?
Hvala unapred:)
Moje iskustvo sa cnc masinom traje skoro 3 godine,i uglavnom se bavim obradom drveta i medijapana.Izrada ogledala,delova za stolove ostali stilski namestaj.Izarada grbova,ornamenata,ikona,krstova i jos mali milion proizvoda.Mnogo vremena mi je bilo potrebno da savlladam i jos uvek to ucim a to je izrada reljefa ili tri d forme u art camu koji je idealan za ornamentiku i dizajn.Moja masina je dim 900*700*150mm sa trofaznim motorom i invertorom.Sve u svemu za jednu ozbiljnu masinu sa kojom ne bi imao problema a da bude kao moja je oko 7000 evra stim sto napominjem da su svi delovi na njoj iselovi vodjenje Geckovim drajverima-americke proizvodnje i sa stolom od aluminijuma.I ono sto je najbitnije ako ne radis sa racunarima ili ako nemas jasnu ideju sta planiras da radis budi oprezan jer je na izgled sve ok ali sa poslovima i sa plasmanom robe je vrlo slabo kad je bar Nis i okolina u pitanju.Poydrav Dejan.
Pusti neku sliku da vidimo kako izgleda.dejanalfa wrote:....a da bude kao moja...

Ps.kaze narod:dokon pop.......
Najvise puta pogledana tema na stolarskoj je upravo ova,sa skoro tri puta od sledece.

Last edited by Dule on 17 Mar 2008 21:25, edited 1 time in total.
- vladapvlvc
- Samostalni majstor
Kupi freudove sa trapeznim zubima,pravljene su iskljuchivo za ivericu jesu malo skuplje ali su najbolje.becka75 wrote:Koja testera bi bila najbolja za ivericu na tvom cirkularu?Planiram da kupim ili da napravim stoni cirkular.Spremio sam pare da kupim Makitu 5704 ali sam na zadnjoj kuhinji koju sam radio slomio staklo-keramicku ugradnu plocu,tako da je lova otisla za novu plocu.Gde u Beogradu sada mogu da nadjem stoni cirkular Einheil?
VELIKE tajne MALIH majstora