busenje rupe?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
stdamjan
Zarezivač olovaka

busenje rupe?

Post by stdamjan »

pozdrav svima,

imam jedno pitanje, trebao bih da izbusim rupu duz cele grane:

Image

recimo nekih 150cm, mislio sam da zavarim glodalicu za sipku i da to izgleda odprilike ovako:

Image
Image

ima li neko ideju gde sta i kako to da uradim?

srdacan pozdrav,

Damjan
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A zašta ti treba baš rupa kroz cijelu tu oblicu?
Čovijek sniva a Bog realizira!
stdamjan
Zarezivač olovaka

Post by stdamjan »

da duvam u nju, to je muz instrument, didgeridoo.

http://www.youtube.com/watch?v=RGTWqZoswAo
Last edited by stdamjan on 29 Oct 2010 03:00, edited 1 time in total.
sloaleks
Dodavač alata

Post by sloaleks »

kad se radi alpenhorn (ajd, nije isto, ali je princip isti: izbušena grana u kuju se duva), režu granu uzdužno na pola, pa raznim polukružnim glodalima i ručnim alatima prave polovine rupe, i onda polovine grane opet spajaju lepkom. za "original" didgeridoo, ako se ne varam, prave akustični prolaz mravi? a, ne uvijek: http://www.youtube.com/watch?v=K8vQnfH8 ... re=related
neki u australiji to isto rade k'o u alpama :P
Last edited by sloaleks on 29 Oct 2010 07:43, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

stdamjan
Zarezivač olovaka

Post by stdamjan »

sloaleks wrote:kad se radi alpenhorn (ajd, nije isto, ali je princip isti: izbušena grana u kuju se duva), režu granu uzdužno na pola, pa raznim polukružnim glodalima i ručnim alatima prave polovine rupe, i onda polovine grane opet spajaju lepkom. za "original" didgeridoo, ako se ne varam, prave akustični prolaz mravi? a, ne uvijek: http://www.youtube.com/watch?v=K8vQnfH8 ... re=related
neki u australiji to isto rade k'o u alpama :P
dakle alat koji je prikazan na slikama gore, nema nikakve veze sa secenjem grane uzduz na pola, ja trazim solucije na bazi busenja dubokih rupa, a ne sendvic tehnike, jer sam tu tehniku probao na vise od 10 trupaca i nisam narocito zadovoljan zvukom, tj dobijenim rezultatima.

ova tema se naprasno zavrsava bez konkretnih resenja, kontaktirao sam Dushana preko PM-a, i cekam odgovor od njega...

Dakle meni treba pomoc oko izrade alata sa slike, da li neko to vidi kao moguce ovde kod nas, ima li negde neka radionica za izradu alata gde bih mozda mogao da odem i zavrsim taj posao.

Hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Takav alat moze da ti napravi maltene svaki bravar. Jednostavno kupis forstner burgiju (ili glodalo za sarke, kako je ovde najcesce zovu), i zavaris na neku odgovarajucu cevku.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Eto ga baš kako je rekao Bole uzmeš svrdlo za šarke-pante i navariš na neki komad cijevi ili vučene šipke koje imaš kupiti u svakoj trgovini vijčanom robom i to je to samo dobru bušilicu i pomalo bez velikih brzina da ti se svrdlo nebi preveć bacalo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
stdamjan
Zarezivač olovaka

Post by stdamjan »

da li forstner burgija (ili glodalo za sarke, kako je ovde najcesce zovu) postoji sa precnikom 30mm?

jel moze preporuka za bilo kog bravara?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postoji i fi 30 i fi 35 i 25 i... ima i fi 70 (samo ta se vec malo teze nalazi)

Neznam ni jednog bravara (a i Batajnica ti je verovatno malo daleko).
Ima sigurno neki u tvom komsiluku, pitaj penzose oko zgrade, oni obicno vole da se druze sa cevkama, profilima, kutijama... :)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Za busenje rupa moras imati posebnu masinu za takva busenja. Busenje se radi u posebnim alatima. Znaci burgija ima vodjjice u kojima kilzi da ne bi izgubila paralitet busenja. mi smo to u firmi radili sa kalibrisanim precnikom pa se taj komad iskomparira pa tek onda busi. E sad tvoja grana je sve samo ne kalibrisana i postoji mogucnost da iscentriras pocetak ikraj grane i da napravis alat za vodjenje burgije tako da mozes da je provuces kako si zamislio. Masine za tako sta mislim da nema ali moze da se napravi. Samo da ne bude skuplja dara nego mera.
Poz!!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
stdamjan
Zarezivač olovaka

Post by stdamjan »

@ runer: o tim vodjicama sam razmisljao, verovatno da cu da fiksiram pomocu necega, da ne moze da hoda, ili mozda malo.

@ Bole: forstner burgija kupljena, precnik 30mm, varim za sipku, pa javljam kako napreduje busenje...
Post Reply