TESTERA KRUŽNA TK 2500 ECO STACIONARNA - vase misljenje?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
user
Šegrt

TESTERA KRUŽNA TK 2500 ECO STACIONARNA - vase misljenje?

Post by user »

Pre neki dan sam bio u Woby Haus u Novom Sadu i video sam ovaj cirkular

TESTERA KRUŽNA TK 2500 ECO STACIONARNA
Image

Marka:
Gude

Na prvi pogled mi se dopao mada imam jednu zamerku koja mi je zapala za oko a to je sto granicnik za ravno secenje ide samo do pola stola tj. nema zatezni deo sa obe strane.

Da li bi neko ko ima ovaj model cirkulara mogao da kaze svoje iskustvo?

Da li postoji mogucnost da se na ovaj cirkular nadogradi granicnik za ravno uzduzno secenje a da se moze pricvrstiti sa obe strane radnog stola cirkulara tj. da ide od pocetka do kraja radog stola?

Da li je neko ko ima ovaj model vec ovo uradio?

Da li ovo ima potrebe raditi s obzirom da sam video i ostale profesionalne cirkulare koji imaju isto granicnik samo do pola stola?

Sta drugi mogu da kazu u pogledu iskustva vezanog za kvalitet ovog modela cirkulara?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Meni se čini da je TK 2400 ECO bolje rešenje - veća i višlja radna površina, standardniji list (ne znam da li je imaju ovi u Wobiju).
Å to se tiče firunga, njega lako možeš produžiti tako što na postojeći "nakalemiš" neku dužu ravnu dasku ili šper. Mnogo je važnije kako radi njegova stega, da li hvata paralelno sa nožem, da li je gornja ploča ravna, da li je vođica poda pravim uglom, kakvi su luftovi u vođicama, da li se može kalibrisati nulti ugao i ugao 45, da li se može korigovati paralelnost noža... Sve ostalo se da lako srediti i prilagoditi potrebama.

Cena bi trebalo da bude oko 140 evra, ili manje.

P.S.
Ako je nabaviš, javi iskustva i utiske.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

O konkretnom modelu ne znam manje vise nista :)
Ono sto vidim sa slike je da je ovo u principu vise gradjevinska/tesarska nego stolarska masina.
Na (skoro) svaki cirkular moze da se dogradi kvalitetna paralelna vodjica.
Ja se spremam da pravim jednu, po ovoj semi: viewtopic.php?id=1676

Upravo preradjujem mere na odgovarajuce milimetarske profile (posto ces kvadratnu cev 2"X3" tesko pronaci u ovim krajevima).
Preracunavam u dve varijante.
Jedna koja je po dimenzijama slicna originalnoj odnosno vodjica i noseca cev su 5X7cm za sto od 120X80 (duzine se lako menjaju). Ovo je tesko skoro 40 kila, al je zato veoma cvrsto i kruto.
Druga koja je laksa i zgodnija za manje cirkulare gde su vodjica i nosac 3X5cm za sto 100X70. Videcemo kako ce da se pokaze, posto cu nju prvo da pravim.

Naravno posto ih jos nisam napravio, ne mogu nikako da garantujem da ce se sve uklopiti, i verovatno ce prilikom izrade morati da se menja po neka dimenzija.
Inace ova vodjica nema fiksiranje i na drugoj strani, posto joj nije ni potrebno. Sama konstrukcija je dovoljno kruta da nema mrdanja.

To otprilike izgleda ovako:
Image

Nisam jos preracunao koliko bi kostala, al neka prva procena za ovu manju je oko 50-tak evra.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

zanima me ova drvena ploca koji je to materijal
Last edited by dikar on 24 Apr 2010 09:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo je samo crtez iz SolidWorks-a :)
Znaci materijal je "virtuelan". Konkretno posto nemam MDF kao materijal u njemu (a moja ploca je od MDF-a), najslicnije po izgledu je bila pluta. Naravno sto necu praviti od plute :)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

A meni se ucini da je rendering, al reko, da se ne pravim pametan... :D
Post Reply