Ajd da probamo od pocetka

Svi ovi saveti su lepi i dobri, svaki sa svoje strane.
Jedna linija ide principom: Uzmi ono sto treba i kako treba, i imaces rezultat kakav treba. Da kosta, kosta, al ne moze "ono" bez "ono".
Druga linija ide principom: Daj sta das. Znam da nece biti kako treba, al za to para sto imas bolje ne moze, a i ovo sto dobijes bice bolje nego cetkom, i pola musterija i onako nema pojma kakva je razlika (al imam ja koji radim

).
Ono sto u vecini saveta (na samo u ovoj temi) izostaje, je ZASTO.
Sta je to sto ces dobiti/izgubiti kompresoroma sa vecim/manjim protokom, rezervoarom... ?
Koliki je minimalni protok za HVLP pistolj taj i taj koji je dobar zbog toga i toga?
Zasto uzeti obican ili HVLP pistolj?
Koje dizne uzeti za koju vrstu posla?
Zasto taj i taj pistolj ima prednost u odnosu na onaj drugi (prednost nije sto na njemu pise SATA, vec je prednost sto moze ovo ili moze ono, i to radi perfektno/odlicno/dobro/lose al je dzabe).
Ako uzmes A umesto B, moci ces da uradis C ali neces moci D. Moci ces i D al ce to da bude "onako"...
...
Jeste lici da trazim da otkrijete "male tajne" (neke su mozda i velike), al pre bih rekao da se radi jednostavno o tome da nas mrzi da pisemo.
Sa druge strane, i onaj ko pita mora da da puno informacija. Na primer:
Imam jednu supu i u njoj cu sve da radim. I secenje, i smirglanje i farbanje... Imam dovoljno veliku supu, i mogu da je podelim na dva dela tako da jedan bude posvecen samo za farbanje. Treba da radim i na terenu ili cu raditi iskljucivo u radionici.
Imam xxx ajvara koje mogu da potrosim za ovo/interesuje me sta treba pa nek kosta sta kosta (mada ovaj drugi slucaj je retka pojava

)
Zelim da radim sa ovakvim lakovima/bojama/lazurama... ali planiram da jednog dana predjem i na one druge, pa je mozda bolje da danas platim malkice vise, nego da sutra ponovo kupujem sve iz pocetka.
...