makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pa ne znam koliko se inace krecu cijene slicnih masina ali sigurno nisu skuplje od novih!!!
parketar
Majstor

Post by parketar »

pa neznam,ako je nov cirkular 500 e,ispada da su ove dve preostale masine po 1500 e sto je stvarno smesno.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ja sam se vodio time da je to ipak polovno i da je sigurno jeftinije, a ovaj sto ih prodaje mozda misli da su one sad skolovane da znaju zanat pa ih prodaje skuplje nego nove(bez iskustva)!
parketar
Majstor

Post by parketar »

Tu si mozda u pravu.:lol::lol::lol::lol:
Last edited by parketar on 06 Mar 2010 10:11, edited 1 time in total.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

To je cirkulr Metabo Magnum TK 1256, izgleda u dobrom stanju.On je definitivno razlicite klase od diskutovane Makite.Kod kupovine treba pogledati zube na limovima koji dizu i spustaju noz a takodje i ozubljen limve koj menjaju ugao.To nije profi masina, tako da zubi nisu liveni.Problem je kod masina koje nisu redovno ciscene da ovi zubi "oblaznu".Takodje treba pogledati gumene semeringe na osovinicama oko kojih se sve klacka.Ja sam kupio polovnu,ne znajuci i ne gledajuci, pa sve morao da promenim ali se nisam pokajao.Radio sam sa njom deset narednih godina.Sada je kod mog prijatelja i jos uvek obavlja posao.Ovo je bila relativno jeftina univerzalni cirkuar sa klzeci stolom, bor futerom, predrezacem i dobrim odvodom prasine.Meni je bilo najvaznie da je bila lako prenosiva.Treba proveriti da li mogu da se nadju rezrvni delovi posto se duze vremena ne proizvodi.Metabo je uvek imao cenu,narocito ranije al je bio i za klasu bolji.Ja sam veliki pristalica Makite ali njen sa ovim cirkularom ne moze da se poredi. Sa Metabo glodlicuom i planerom nemam nikakvog iskustva.
ivanpetrović
Brzi dodavač alata

Post by ivanpetrović »

Ja imam taj isti cirkular od septembra prošle godine i koristim ga kao hobi mašinu, zašta sam ga i kupio.
U pravu si što se tiče graničnika koji je retko kada idealno fabrički podešen ali zato je u uputstvu vrlo lepo objašnjeno kako se podešava. Meni je već prešlo u naviku da bilo šta od novih alata prvo podesim pa tek onda koristim. Konkretno za ovu Makitu možeš podesiti graničnik za najviše 15 minuta.
Iako deluje krhko, ja sam na njemu isekao dasku 200x50 cm debljine 3 cm a da se nije makao. Trebao bi da bude duži mada je to koliko shvatam zakonski maksimum.

Kolica koristim isključivo sa "uglomerom" koji sam takođe podesio (nulovao) pre upotrebe i mogu reći da sam izuzetno zadovoljan.
Uglomer možeš koristiti na bilo kojoj šini, ukoliko odviješ šraf koji služi upravo za blokiranje kretanja u okviru T slota i trebalo bi ga koristiti samo na kolicima.

Slažem se da bi nastavci mogli da budu duži, jer zaista ima dovoljno mesta.

Po meni za te pare na našem tržištu nema boljeg uređaja ako gledamo samo nove.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
....nije pos' iseći veliko, već malo .....
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Kao sto neko rece hobi masina,za te pare pristojna.Granicnik sam resio uz pomoc malog pomagala koje cu slikati sutra pa cu okaciti slike.Ja ga uglavnom koristim za ivericu i mdf mada sekao sam i neku bukvu debljine 4 cm,bez vecih problema,o nekoj ultra preciznosti nema ni govora.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

evo slika

Image
Image
Image
Image
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ako ovako moraš da fino podešavaš firung, to je priličan minus. Pogledaj ovo ShopNotes rešenje za glodalicu (klikni na sliku da vidiš i opis pomagala)

Image

Ono lepo može da se prilagodi ovom stolu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh, a ja bio ubedjen da sam izmislio nov sistem za fino podesavanje :)
U sustini jaaako slicno ovome sam zamislio svoj firung za glodalicu.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Eto nakon nekoliko dana druženja sa novim metabom...nisam mu još našao neku zamjerku, ni što se tiće preciznosti ni snage, 5 cm jelovinu reže ko maslac, čak i klizać za poprečno rezanje ne bježi toliko, tj. dovoljno je minimalno ga pridržavatiuz jednu stranu šine i ide bez problema...luft je po meni negdje 0,5 mm možda i manje...kad budem u radioni sa fotoaparatom...poslikati ču par slika.
Evo danas ga nosim sa sobom na teren :-) to je super stvar kod PRIJENOSNOG cirkulara ...što se može prenositi...:-), iako mi to nije bila misao vodilja kod kupnje, uspostavlja se da je to jako korisna mogučnost, pogotovo ko dosta radi po terenu i van radione.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

da malo osvjezim temu, koji su to masivni stolni cirkulari za 500 eura? imam mjesta gdje bi ga drzao pa me zanima koje da gledam i di.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

One metabo masine su prodate za 2800e,uspeo je da ih proda extra,jedino ako laze.Slucajno sam video kod kolege u radionici metabo magnum cirkular,cini mi se TK 1688,trofazni sa predrezacem i kolicima.Dobio ga od brata iz Nemacke,polovan ali u extra stanju.Moram da kazem da je to ozbiljna masina,izgleda bas dobro.Fora je sto on nema trofaznu struju u radionici a nece da ga proda.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, sumnjam da za 500 moze da se kupi nesto masivno. Naravno ako pod tim terminom podrazumevamo istu stvar. Za mene je masivno nesto reda 200Kg pa na vise.
Eventualno nesto polovno, ali opet mislim da za te pare ne bi mogla da se nadje masina u iole pristojnom stanju, vec bi trebalo uloziti jos najmanje toliko ako ne i vise, da se dovede u red (plus brdo rada).
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Jedino ako ćeš da sam gradiš mašinu onda bi mogao da prođeš u okviru tih 500 evrića ali i to je upitno i ovisi o tvojim sposobnostima i znanju sa metalom.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply