makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

heh i ja bi radionicu kao woodwisperer :-), ali ako ćemo biti iskreni i netreba mi, ja radim u garaži koja je ionako prekrcana, cirkular mi treba povremeno (ali mi ipak treba :-), tako da mislim da če mi ovo (dok ga ne (ako ga) prerastem) obavljati posao. Doduse to sam mislio i kad sam kupio ono sr....e od einhella, pa sam se prešao, čim kupim ovoga (nadam se danas), einhell leti u more pa neka se u njemu kote jastozi. :-)
Last edited by Dean on 27 Feb 2010 08:00, edited 1 time in total.
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

ivanpetrović wrote:pazi ovako
ona je dobra mašina, jaka je, stabilna je ..medjutim ..
obrati pažnju na graničnik sa desne strane !!!
on uopšte nije stabilan, ima samo jednu "žabicu" za stezanje i u toj zoni je fiksna mera, tu je kao OK ali problem je u tome što se kraj tog istog graničnika pomera od testere, pravi se veća mera što naravno testera ne trpi.
Pogledaj kolica, prava dečija igračka.
Tri ploče sam sekao i nijedna nije bila u vinkli, mnogo su neprecizna, šetaju levo desno. Toliko šetaju da su prosto OPASNA !!!
Dodatak levo od testere i dodatak iza testere se izvlače uz pomoć 2 šine. E vidiš te 2 šine su jako kratke, odprilike po 13-15 cm. Problem je što ima još mesta, kao da namerno nisu hteli da urade kako treba. Onaj uglomer možeš da koristiš samo na kolicima, seti se šta sam rekao za kolica !!!
na stabilnom delu nemaš mesta za taj uglomer, jedino ako ćeš da praviš kutijice od ružinog drveta. Kažem ti, moram da uložim još sigurno 100 evra za nešto što će biti po meni sigurno. Ako želiš mogu da ti pošaljem neke slike gde će se videti sve slabosti mašine. Pozdrav
Ja imam taj isti cirkular od septembra prošle godine i koristim ga kao hobi mašinu, zašta sam ga i kupio.
U pravu si što se tiče graničnika koji je retko kada idealno fabrički podešen ali zato je u uputstvu vrlo lepo objašnjeno kako se podešava. Meni je već prešlo u naviku da bilo šta od novih alata prvo podesim pa tek onda koristim. Konkretno za ovu Makitu možeš podesiti graničnik za najviše 15 minuta.
Iako deluje krhko, ja sam na njemu isekao dasku 200x50 cm debljine 3 cm a da se nije makao. Trebao bi da bude duži mada je to koliko shvatam zakonski maksimum.

Kolica koristim isključivo sa "uglomerom" koji sam takođe podesio (nulovao) pre upotrebe i mogu reći da sam izuzetno zadovoljan.
Uglomer možeš koristiti na bilo kojoj šini, ukoliko odviješ šraf koji služi upravo za blokiranje kretanja u okviru T slota i trebalo bi ga koristiti samo na kolicima.

Slažem se da bi nastavci mogli da budu duži, jer zaista ima dovoljno mesta.

Po meni za te pare na našem tržištu nema boljeg uređaja ako gledamo samo nove.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dean wrote:heh i ja bi radionicu kao woodwisperer :-), ali ako ćemo biti iskreni i netreba mi, ja radim u garaži koja je ionako prekrcana
Blago tebi. Ima nas koji radimo u dnevnoj sobi :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stojkov wrote:Trebao bi da bude duži mada je to koliko shvatam zakonski maksimum.
Ne kapiram bas na sta mislis pod "zakonski maksimum"?
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

mbole wrote:
Stojkov wrote:Trebao bi da bude duži mada je to koliko shvatam zakonski maksimum.
Ne kapiram bas na sta mislis pod "zakonski maksimum"?
Graničnik u najisturenijem položaju ne sme prelaziti drugu polovinu lista, odnosno ne sme biti dalje od osovine koja pokreće list.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Odakle je to ogranicenje? Mislim iz kog propisa/zakona/drzave...
Ako ja dobro kapiram o kom granicniku pricate, vi pricate o paralelnoj vodilici. na svim masinama koje sam ikada video paralelna vodilica je punom duzinom stola.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Malo mesamo stabilne masine od livenog gozdja, aluminijumske isto stabilne, obe vrste za radionicu i masine za "site" lako prenosive na gradilistu.Makita je jedna od njih relativno dobra sa svuda mogucim "luftom" u podesavanju visine, ugla i hoda kod klizeceg stola (ger).
Postoje lake masinice bez lufta ali sa daleko vecom cenom naprimer dva Festo modela.Po narodnoj "Koliko para toliko muzike".
Jedan od najboljih modela iz te grupe bio je po meni stari Metabo Magnum sa pokretnim stolom duzine 1,2 m sa lagerima i lakom demontazom.Takodje je imao asinhroni motor i direktnim prenos, noz na osovini motora. Bio je ne preterano skup, lako prenosiv i dosta precizan, nazalost vise se ne proizvodi.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Granicnik ne prelazi testeru samo kada se radi multiplicirano secenje sa gerom na istu meru,do granicnika.Pogledaj jedan od najbojlih granicnika BIESMEYER FENCE SYSTEM na internetu.Ima dosta klonova a moze i samogradnja.Mislim da je vec raspravljano na forumu o ovom granicniku.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

eto ja sam udomio jedan metabost250, nisam još ništa ozbiljno odradio na njemu, tako da nemogu još ništa tvrditi, ali po probama koje sam napravio izgleda mi i više nego solidno - danas imam neku jelovinu za odraditi pa možda navečer više podataka...zapravo prvo bi mu trebalo postolje napraviti...pa hrpu jigova...pa...znate kako to ide :-):-):-)
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Auh...kakvo razočaranje u Makitu. Dati za ovakvu mašinu 500 evrića sa svim ovim manjkavostima koje su navedena na ovoj temi...nemam reči. Na Makitu sam gledao kao na nešto nedostižno, savršeno...ali posle ovih komentara...katastrofa...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nema tu razloga za neko razocarenje. To su jednostavno masine te klase sa tim rangom cena. Za vise treba dati vise para. To sto nama 500 evrica izgleda kao nesto strasno mnogo je iz sasvim drugog vica (crnjaka doduse, ali ipak vica).
Vecina masina te klase jednostavno ima jako slicne mane.
Tu i tamo uvek u nekoj klasi alata neko iskoci sa kvalitetom. Jedna firma sa glodalicom, druga sa cirkularom, treca sa necim trecim... Ovde je iskocio Metabo, u nekoj drugoj grupi ce iskociti Makita.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Becka, imaš mašinu već duže vreme.
Napiši malo detaljnije svoje utiske, šta je za pohvalu, a šta za kuđenje.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kolege potrazite na sajtu novosti oglasi cini mi se da sam tamo skoro trazeci nesto naisao na covjeka iz Beograda koji prodaje malo koristene Metabo-ve masne sa postoljima i maksimalnom opremom ima cirkular, frezer i diht(nisam siguran dali je i abrihter)!!! Ja sam se odusevio sa tim masinama ali je to za moj posao malo, a nemam potrebe na terenu da imam te masine!
Last edited by Sasa on 06 Mar 2010 01:02, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Last edited by Sasa on 06 Mar 2010 01:03, edited 1 time in total.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Cena prava sitnica.:D
Post Reply