Ger za potrebe uramljivanja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To mi lici na neku colovnu meru (nisam proveravao, cisto napamet).
Kolika je rupa na testeri, posto je i to bitan faktor?
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Svi ovi gerovi za koje se interesujes su varijanta stolarska ,kod uramljivanja ako zelis da to dobro izgleda,mora biti da je specijalno za ramove,jer ugao spoja,krzanje na lajsni ,kod debljih ramova trzanje testere,ustvari podrhtavanje pri izvlacenju iz lajsne kod drugog reza na lajsni,i jos mnogo toga,,.
Rad je molitva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ljubisa o wrote:kod debljih ramova trzanje testere,ustvari podrhtavanje pri izvlacenju iz lajsne kod drugog reza na lajsni,i jos mnogo toga,,.
Zar ne bi trebalo ugasiti ger dok je u donjem polozaju (znaci lajsna upravo presecena) i sacekati da se zaustavi, pa tek onda izvuci list testere?
Barem za tako fine stvari, a nije na odmet ni sigurnosti radi.

Slazem se da su svi gerovi koje smo pomenuli ustvari stolarski, a ne namenski za ramove, al covek pomenu na pocetku da je to tek jedna od stvari koju namerava da uradi.
Pretpostavljam da bi sa listom testere koji ima dosta zuba i 0 ili eventualno negativan ugao, mogao da postigne zadovoljavajuci kvalitet reza.
Pri tom pretpostavljam da ce rezati neku punu letvicu od tvrdjeg drveta, a ne uobicajene ram lajsne, koje su koliko se secam retko takve, vec obicno presvucene nekom folijom ili tako nekako (ovo vrlo moguce da glupetam, al od nekud mi takva ideja u glavi).
bozama
Majstor

Post by bozama »

Ljudi! obrt u 95min :D
Naručio sam Makita ls1040, duboko udahnuo i prelomio, za ostatak para snašao se nećete verovati od rođene devojke :lol:
Ova Makita na akciji košta 280€ sa dodatnim listom od 80 naoštrenih zubića, levim i desnim produžetkom i jednom stegom. Pored toga ova Makita je teška samo 11kg i ne zauzima puno prostora u radnoj sobi. Dewalt me bacio na slatke muke ali...
Sutra stiže mašinka pa ću preneti utiske.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

izvlacenje testere nije bas prilican izrac,postoje dva polozaja spustanje i rezanje lajsne i izvlacenje testere iz lajsne odnosno povlacenje gera u prvi polozaj,kod drugog reza je to specificno zato sto je lajsna na granicniku i ne ne moguce je povlaciti unazad kao kod prvog reza.Sto veci broj zuba to je brzina prolaska kod lajsne sporija ,90,80 zuba to je dobro.Ne mozete verovati koliko mora biti precizan rez kod gerova za uramljivace,upravo zbog te folije i grunta ispod nje.
Rad je molitva.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Pozdrav svima.
Makita je stigla i moram priznati da sam zadovoljan :D, čak i sa listom od 30 zuba pravi sasvim zadovoljavajući rez na lajsnama, naravno samo ako se polako reže, šta li će tek biti sa listom od 80 zuba :).
Kako mi je radna soba deo pregrađene dnevne sobe utičnice u zidu u tom delu stana ne mogu da koristim jer prilikom startovanja mašine pada sklopka na strujnoj kutiji, čak iako u ovom delu stana nema drugih potrošača, no dobro, snašao sam se nekako sa produžnim kabelom.
Ono što mi se nesviđa a ipak na čega ne mogu da se požalim u ovom cenovnom rangu je buka koju stvara prilikom rada, takođe motor po pritiskanju prekidača zaleće se svom snagom, nema onog postepenog ubrzavanja ako me razumete?! takođe ako se prekidač naglo isključi kočnica momentalno zaustavlja testeru uz vrlo neprijatan zvuk i bljesak iz kućišta, skontao sam da treba polako odpuštati prekidač i onda je ok. Inače mašina je vrlo precizno odrađena i fino se može naštelovati. Jedino što treba još da nekako nabudžim graničnik sa desne strane pa ako neko ima ideju nek predloži!

Pozdrav!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

It's not a bug it's a feature, sto bi rekli :)

Evo dela iz uputstva:
This tool is equipped with an electric blade brake. If the toolconsistently fails to quickly stop blade after switch triggerrelease, have tool serviced at a Makita service center.

Odnosno u slobodnom prevodu:
Ovaj alat je opremljen elektricnom kocnicom lista testere. Ako se alat konstantno ne zaustavlja veoma brzo nakon sto se otpusti prekidac, posaljite alat na servis.

Na strani 22 uputstva ( moze da se skine sa: http://www.makita.com/en-us/Modules/Too ... spx?ID=376) imas kako izgleda fabricki granicnik. Ne bi trebalo da bude tesko da sa napravi slican od savijenog komada armature i recimo komada bele masinske plastike u kome probusis jednu rupu i ureses jedan navoj.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Fantasticno je sto se brzo zaustavlja,vrlo brzo ces da mu se zahvaljujes.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Uh evo citam postove, pa me zanima par stvari, razmisljam se izmedju Metabo KS 216 ( u woby housu, ima jos par Metabo ger masina na njihovom sajtu) i Iskrine ger masine (ne znam oznaku a cena je oko 7600 din.) Imam samo 200 Eura ( voleo bih bocsh, dewalt idt, ali nemam mogucnosti). E sada znam da je Iskra i Metabo bili nekad cenjen alat, ali nisam imao dodira ni sa jednim od njih, sta mislit o njihovom kvalitetu sada? I Ako uzmem jednu od ove dve ponudjene masine, koje dimenzije bi trebao da bude list ( mislim na neki standard) da ne uzmem masinu a da kasnije ne mogu naci zamenu ili ne mogu ubaciti neki bolji list ( sa 72 zubca itd..)
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
ARIES
Šegrt

Post by ARIES »

Novu Iskru zaobici u sirokom luku.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Izbecicu je sigurno, jer sam danas cuo da Iskra vise ne postoji i da su kineyi kupili ime Iskra. Metabo mi ne gine ^_^
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisu bas kinezi. Pricali smo dosta o tome.

Iskra koju smo nekada znali zaista ne postoji. Deo iskre koji je pravio alate sada se zove Hidria Perles i pravi dve grupe alata:
Perles profesionalni alat, koji je crvene boje
Iskra ERO amaterski alat koji je zelen

Ustvari nisu Svajcarci (Perles je bio svajcarska firma sa kojom je Iskra saradjivala jos od '79-tih godina) kupili Iskru, vec obrnuto Iskra je kupila Perles, a onda je nakon raspada holdinga promenila ime.

Prica sa kinezima je nastala tako sto je neki drugi deo holdinga Iskra (vise se ne secam koji tacno), hteo da iskoristi ime i narucio kod kineza celu seriju alata. No vrlo brzo su tuzeni, i taj alat je povucen sa trzista. Ta serija je imala crvenu boju i natpis Iskra (ne Iskra ERO, vec samo Iskra).
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

Arax wrote:Uh evo citam postove, pa me zanima par stvari, razmisljam se izmedju Metabo KS 216 ( u woby housu, ima jos par Metabo ger masina na njihovom sajtu) i Iskrine ger masine (ne znam oznaku a cena je oko 7600 din.) Imam samo 200 Eura ( voleo bih bocsh, dewalt idt, ali nemam mogucnosti). E sada znam da je Iskra i Metabo bili nekad cenjen alat, ali nisam imao dodira ni sa jednim od njih, sta mislit o njihovom kvalitetu sada? I Ako uzmem jednu od ove dve ponudjene masine, koje dimenzije bi trebao da bude list ( mislim na neki standard) da ne uzmem masinu a da kasnije ne mogu naci zamenu ili ne mogu ubaciti neki bolji list ( sa 72 zubca itd..)
Ja sam pre neki dan kupio metabo ks 216 a uzeo sam i list od 80 zuba. Javiću za par dana utiske.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Odlicno, javi mi kako se pokazala, i koliko je precizna, uyimam je najverovatnije u ponedeljak.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Pozdrav svima.
Evo nakon nekoliko meseci ne baš česte upotrebe gera moram priznati da sam zaista zadovoljan Makitom.
Razmišljao sam o nabavci lista tester za metal, međutim u uputstvu za korišćenje vidim upozorenje kod sečenja profila i cevi da nije preporučljivo.
Između profila bi trebalo koristiti drvene letvice i na taj način praviti rez (valjda me razumete), za cevi ništa ne kaže. Zašto je to tako pitam vas? Pretpostavljam iz sigurnosnih razloga. Da li taj list za metal podrazumeva sečenje svih vrsta metala? Do koje debljine je preporučljivo seći?

Pozdrav.
Post Reply