Ja nazalost na pitanje nabavke brusnog papira ne mogu da ti odgovorim.Takodje ne znam da ti kazem koji je precnik bolji. Po meni je 125 kompaktnija varijanta.
Sto se tice listova pored firmi koje prave cirkulare ima dosta specijalizovanih firmi koje ih prave sa standardnim dimenzijama precnika i otvora (Torcraft,Leuco,CMT itd) o kvalitetu ona narodna "Kolko para tolko muzike"'.Tvoj izbor Bosch-a sa 48 zuba ako je precnik 190mm. za generalnu upotrebu je OK (moje misljenje).
Da mislim na aluminijumsku vodilicu za rucne pile, prvo je bila kod Holtz-Hera (pre trideset godina) mislim da je Festo to resenje preuzeo od njih.Vidim da ih imaju Bosch i Makita.Ova vodjica je dobra za poduzno secenje. Ako je postavis kao most mozes i da "gerujes" bez problema. Nezamenjljiva ako radis van radionice sa plocama (univer,MDF itd) .
Posto rucna pila nema predrezac kao na stabilnim cirkularima ima stos kako se sece Univer bez krzanja, uz pomoc vodilice.Ako to ne nadjes u uputstvu za novi cirkular, razgovaracemo.
Pozdrav
Stevan
Ekscentar brusilica
- stevan1846
- Precizni šegrt
Da. Obe su veličine standardne (5 i 6 inča).Jeli brusni papir od 150mm i 125mm jednako dobavljiv?
Opredeli se za onu veličinu koju najčešće koristiš. Manja je operativnija i više "priliči" standardnim stolarskim potrebama.
Jednim listom testrere teško da ćeš podmiriti sve potrebe. Više zuba=finiji rez, generalno.
Postoje i posebni listovi za ivericu, šper... Traži one sa "vidija" zubima, znači HM/CT, nikako HSS. Od boljih proizvožača cene su od 40 evra pa na više. Uz testeru, inicijalno, obično se dobije list za rezove srednjeg kvaliteta i po pravilu mora da se odmah dokupi list koji ti konkretno treba za tvoj posao.
So se tice ekscentar brusilice tu sam se odlucio onda za model Bosch GEX 125 AC.metabo wrote:Da. Obe su veličine standardne (5 i 6 inča).Jeli brusni papir od 150mm i 125mm jednako dobavljiv?
Opredeli se za onu veličinu koju najčešće koristiš. Manja je operativnija i više "priliči" standardnim stolarskim potrebama.
Jednim listom testrere teško da ćeš podmiriti sve potrebe. Više zuba=finiji rez, generalno.
Postoje i posebni listovi za ivericu, šper... Traži one sa "vidija" zubima, znači HM/CT, nikako HSS. Od boljih proizvožača cene su od 40 evra pa na više. Uz testeru, inicijalno, obično se dobije list za rezove srednjeg kvaliteta i po pravilu mora da se odmah dokupi list koji ti konkretno treba za tvoj posao.
Mislim ovaj list pile (BOSCH Optiline sa 48 zubaca, HM/CT zubi naravno) koristiti za uzduzno rezanje drveta, a mozda i iverice. Mogu li dobiti kvalitetan rez sa tim listom ili da pokusam naci sa vise zubaca.
Ako moderator misli da je potrebno otvarati novi topic za drugo pitanje neka slobodno premjesti pitanje.
Za ivericu ti verovatno neće zadovoljiti kriterijum. Pogledaj Multi materijal.Mogu li dobiti kvalitetan rez sa tim listom ili da pokusam naci sa vise zubaca.
Nije sve u broju zubaca. Bitna je i njihova konstrukcija.
Pogledaj link http://www.bosch-pt.rs/accboptocs2-rs/C ... _id=134816
Sad je kasno je se paralelno provlače dve teme.Ako moderator misli da je potrebno otvarati novi topic za drugo pitanje neka slobodno premjesti pitanje.
Molim da ubuduće ne budete škrti sa započinjanjem novih tema da se ne bi pravila konfuzija.
Odličan model, samo da znaš, sa njim nećeš moći da "tanjiš daske" u prihvatljivom vremenuSo se tice ekscentar brusilice tu sam se odlucio onda za model Bosch GEX 125 AC.

Za standarden poslove šmirglanja je izvrstan (iz ličnog iskustva) . Ina elektronsku kontrolu okretanja i nemoj da te čudi što "u leru" ima mali broj obrtaja. Kad je opteretiš, stvari dolaze na svoje mesto.
- stevan1846
- Precizni šegrt
Teme sami otvaraju članovi, po potrebi.stevan1846 wrote:Ti mi najavi u kojoj temi.
Možeš je nazvati "Sečenje univera bez krzanja", na primer. U forumu "Obrada drveta", ili "Å abloni i pomagala". Zavisi šta ćeš pisati...
Last edited by metabo on 31 May 2009 23:43, edited 1 time in total.