Elektricno rende 110mm vs 82mm
Elektricno rende 110mm vs 82mm
Hocu da kupim i sve razmisljam da bi ove moje 10cm grede ono od 110mm u jednom potezu obradilo ali vidim da na jedno takvo u ponudi dolazi deset onih od 82mm.U cemu je stvar,zasto su ovi drugi popularniji?
Re: Elektricno rende 110mm vs 82mm
Pocni od toga da za 110mm treba skoro trecina vise snage u motoru nego za 82.
Dodaj na to da je sve ostalo na njemu vece, slozenije za obradu...
Sledi.. cena mora da bude veca.
A trziste ne voli skuplje stvari
Dodaj na to da je sve ostalo na njemu vece, slozenije za obradu...
Sledi.. cena mora da bude veca.
A trziste ne voli skuplje stvari
Pa stvarno jesu veci i skuplji...Znaci samo to je u pitanju?Ne bih zeleo da bude nesto nestandardno za sta ne mozes naci kasnije noz i sl... Jel treba da obratim paznju na jos nesto? Mada se izbor svodi na 2 modela pa i nema mnogo biranja - VLN 1095 Villager i W-EH 1200 Womax,oba oko 10k din(ako i postoji jos nesto to je vec u rangu 50k-60k i vise)
To vec ne bih znao...
Sa jedne strane, logicno je da ako je ponuda samog alata manja, bude manja i ponuda pribora.
Makita te sirine ima HSS nozeve, i kosta oko 27.000
Sa jedne strane, logicno je da ako je ponuda samog alata manja, bude manja i ponuda pribora.
Makita te sirine ima HSS nozeve, i kosta oko 27.000
Koji bi bio model,ne uspevam da ga nadjem?Samo nalazim njihove od 82mm i jedan od 170mm i 70k din sto mi je preskupo.
Ili da se ne zezam,da uzmem nesto od 82mm? Nije problem ni da dva puta prodjem samo ne znam jel bi se video prelaz izmedju dve trake.Iskreno nikad nisam radio sa ovom masinom ...
Ili da se ne zezam,da uzmem nesto od 82mm? Nije problem ni da dva puta prodjem samo ne znam jel bi se video prelaz izmedju dve trake.Iskreno nikad nisam radio sa ovom masinom ...
https://www.makita.rs/product/1911b.html
Sto se tice samog el rendeta.. koristio sam ga par puta, tako da nemam neko preterano iskustvo, i neko moje misljenje je da je to prvenstveno alatka za gruba skidanja.
OK... moze se njime dovesti na "blizu", tj. "pocistiti cupava greda/daska" pa onda proci rucnim rendetom, i dobiti lep finis.
Naravno sve zavisi sta hoces da dobijes kao krajnji rezultat...
Sto se tice samog el rendeta.. koristio sam ga par puta, tako da nemam neko preterano iskustvo, i neko moje misljenje je da je to prvenstveno alatka za gruba skidanja.
OK... moze se njime dovesti na "blizu", tj. "pocistiti cupava greda/daska" pa onda proci rucnim rendetom, i dobiti lep finis.
Naravno sve zavisi sta hoces da dobijes kao krajnji rezultat...
Meni treba neke 100x100 grede da obradim i to samo onoliko koliko bi moralo za terasu,tj. nadstresnicu.Znaci nista fino i glatko,tek toliko da ne bude "cupavo" ali ima ih dosta pa mislim da bi se isplatilo da kupim rende.Ono sto sam ponegde vidjao je kao da su grede obradjivane iz dva poteza,odnosno imaju neku liniju na sredini pa ako to ne moze da se izbegne sa 82mm onda da odmah uzmem neku sa zahvatom 100+mm koja moze iz jednog prolaza.
Razmisljao sam i o drugoj varijanti,o tracnoj brusilici ali nisam siguran da je to pravo resenje jer imam i neke delove gde bih morao tacno 2mm materijala da skinem da bi se uklopilo a to je (zapravo,da li je ?) lakse uraditi podesavanjem rendeta.
Razmisljao sam i o drugoj varijanti,o tracnoj brusilici ali nisam siguran da je to pravo resenje jer imam i neke delove gde bih morao tacno 2mm materijala da skinem da bi se uklopilo a to je (zapravo,da li je ?) lakse uraditi podesavanjem rendeta.
- maricaiivica
- Moderator
Rende je ono sto ti treba i nemoj gledati te od 82 vec odma uzmi sirinu koja ti treba.
Proveri da li postoji mogucnost nabavke nozeva. Ako ne, kupovina alatke je promasaj
Proveri da li postoji mogucnost nabavke nozeva. Ako ne, kupovina alatke je promasaj
Ok,onda je reseno.Uzimam neku od 110mm sirine (a gde cu jednog dana naci nozeve za nju to niko ziv ne zna ) pa da hvata celu povrsinu u jednom potezu.Nije to neka razlika u ceni u odnosu na slicnu 82mm koliko ce biti brze a verujem i urednije.
Ti nozevi nisu univerzalni? Ili bar da jedna vrsta odgovara kod vise razlicitih proizvodjaca?
Ti nozevi nisu univerzalni? Ili bar da jedna vrsta odgovara kod vise razlicitih proizvodjaca?
- maricaiivica
- Moderator
Dodao sam misao o nozevima u prethodni post.
Zavisi kako izgledaju. Ako su samo nozevi, bez kojekakvih rupa i sl, samo da je dimenzija bitna, mozda se nesto i moze naci.
--------------------------- spojene poruke
Pisemo i editujemo u isto vreme...
Retka su podudaranja. Svako tu vodi svoju politiku
Zavisi kako izgledaju. Ako su samo nozevi, bez kojekakvih rupa i sl, samo da je dimenzija bitna, mozda se nesto i moze naci.
--------------------------- spojene poruke
Pisemo i editujemo u isto vreme...
Retka su podudaranja. Svako tu vodi svoju politiku
Provericu i to.Ima gomila nekih 82mm raznih marki koji bar na slikama izgledaju identicno.Ako su takvi i ovi od 110mm onda ce mozda i biti ok.
Ovako nesto: https://ananas.rs/proizvod/wolfcraft-no ... 00/1135375
Ovako nesto: https://ananas.rs/proizvod/wolfcraft-no ... 00/1135375
Profil tih vidija nozeva bi trebalo da je identican za sve, a da se samo duzina razlikuje.
Iskreno.. ne secam se al cini mi se da je jos davno neko postavio "standard" za profil.
Kod HSS nozeva je vec druga prica, tu ima nekoliko varijanti.
Sa jedne strane... HSS se brze tupi, ali sa druge kada je lepo naostren, daje finiji rez.
I moze da se ostri dosta puta pre nego sto bude za zamenu.
Sad.. nekom odgovara jedno, nekom drugo...
Iskreno.. ne secam se al cini mi se da je jos davno neko postavio "standard" za profil.
Kod HSS nozeva je vec druga prica, tu ima nekoliko varijanti.
Sa jedne strane... HSS se brze tupi, ali sa druge kada je lepo naostren, daje finiji rez.
I moze da se ostri dosta puta pre nego sto bude za zamenu.
Sad.. nekom odgovara jedno, nekom drugo...
Ja ne bi uzeo rende sa Nozevi a koje od may ne mogu da kupim. Generalno ne bi gledao ni rende bez HSS nozeva al to je vec moja bolest.
Galvan prednost hss nozeva pored toga sto su daleko ostriji je da mogu da se oblikuju mako treba. Nemoguce je postici ravnu povrsinu siru od rendeta sa vidija nozem dok to nije preterani problem sa hss nozem koje se coskovi I blago podignu.
I ace imam makitu 1911. I uskoro ce puno da se koristi, Tolkien da razmisljam I o sirem modelu.
Galvan prednost hss nozeva pored toga sto su daleko ostriji je da mogu da se oblikuju mako treba. Nemoguce je postici ravnu povrsinu siru od rendeta sa vidija nozem dok to nije preterani problem sa hss nozem koje se coskovi I blago podignu.
I ace imam makitu 1911. I uskoro ce puno da se koristi, Tolkien da razmisljam I o sirem modelu.