mozda je bitan detalj to "unistava alate" (u smislu terenskog rada, i indeksa bolenja one stvari (u vojski kad sam ja bio mlad, to se zvalo odnos prema materijalno tehnickim sredstvima i borbenoj tehnici)).
meni vec neko vreme fotoaparat donosi 'lebac na astal (najveci deo), i dugo mi je sviranje donosilo 'lebac. imao sam drugi astal tad, doduse

- astal je bio manji, al' je klopa bila masnija.
i sad, u svirci, mozes odsvirati, ako znas da sviras - bukvalno na bilo kom instrumentu. publika cak neretko nije sposobna (i to oni lovci na greske, i iskompleksirani ljudi) - (u stolarskom drvo-radecem svetu to je onaj koji nosi picometar i meri dal' ti je pola milimetra pobeglo nesto na pet metara duzine rekao bih -i uopste ne gleda sta si ti uradio, nego - a kako si ti to uradio) uglavnom publika nije sposobna da oceni -na cemu si ti to odsvirao - na jeftinoj jolani, ili na preskupoj (i prekvalitetnoj) foderi recimo. -medjutim, mnogo lakse se svira taj skup instrument. ergonomskiji je, ima bolji odziv na komande, kad padne, ne razbije se i t.d. razlike u ceni su bas onako izrazene.
u foto-svetu -isto. evo juce sam neke cipele slikao sa plasticnim objektivom 50mm (80E) - jer mi se nije dalo da kacim makric (800tinak E) - posto moze i ovim. -sliku NIJE moguce razaznati (o.k. -ja vidim, jer znam bas tu malu tehnicku razliku - ali gledalac slike - vrlo ne provaljuje. -e sad, taj, da tako kazem profi-linija makric - kad padne - ne razbije se (ni staklo, ni kuciste) (in a way) -a onaj plastikanac - pukne kuciste recimo. ovaj pro ubada fokus na keca i tako dalje - naprosto - lakse se radi tim alatom.
i sad, poenta mog razmisljanja je - da ponekad postoji bukvalno jedan jedini posao (za pare) koji radis - gde ti ona razlika u investiciji u kvalitetan (i izbrendiran) brend bukvalno znaci/isplati se. (ilustracija: 95' sviram na moru, odsvirali, seli da se malo osvezimo, i vetrina sa pucine mi srusi bas na bini - i pukne vrat. zine na spojki gore kod kljuna. -NIKO od kolega nije poneo dva basa, ja nisam u mogucnosti da odem do bgd-a, uzmem drugi bas, i vratim se nazad u jednom danu, prodavnica muzicke opreme NE postoji u blizini - i nista, malo sam ga na tom spoju ortopedski sanirao kanapcetom, popustio zice za ton ipo - i svirao tako jos mesec ipo dana

700maracni instrument tada. -da sam svirao 1200-vskog (tada) jazzbasa ili preca - ne da ne bi pukao kad padne sa niskog stalka na tapaciranu binu - nego ono.. -pukla bi bina
ograda: nemam nista festool, a i prilicno nemam pojma o radu sa drvetom - tako da pricam samo posredno.
recimo za ono sto ja nameravam da radim, kupio sam potezni ger parkside u lidlu, jos ga nisam ni upalio - ali za to sto meni treba, apsolutno sam siguran da ce da odradi bez blama - posto treba da presece dasku/letvu na plus-minus milimetar-dva-tri-pet.
posto me forma "u nulu" zestoko ne interesuje. - ali kapiram da ima ljudi koji se pale na vinkl, prav ugao, ivicu koja sece, i tako dalje (puna nemacka takvih recimo - oko 60 i neki milion, da budem precizan

).