Potezni ger- koji je precizan?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Pod 12 istih komada ili više, moslio sam trenutno dok nešto radim tipa neke police i treba da potkratim određen broj obrađenih dasaka na meru, dami to vremenski dugo traje.
Ja za ger imam dobro postolje sa proširenjima sa obe strane po 1,40 metara na koje bi stavio potezni ger umesto ovog običnog. Sada pravim bračni krevet, problem mi je da na običnom cirkularu dovedem stranice kreveta na meru jer su dosta teške, uspevam al se mučim. A sa poteznim gerom stavim na postolje i čas posla, i bukvalno skoro svaki put mi zatreba bilo nešto nagrubo preseći bilo nešto dovesti na meru lakse nego stavljati svaki put na stabilni cirkular ona klizna kolica ( cros sled ) još kada je nešto duže i teže onda je dok postavim potporu da se ne prevaljuje, čitava procedura?
Saw svet ga goristi pa valjda ce i meni da bude od koristi. Napomenuo sam da mi je kapex preskup ali isto nezelim nekog kineza sa kojim verovatno nemoze da se tačno seče, moze na grubo. Pa sam mislio Makitu ili metabo da uzmem, opet nije krš. Nemože baš da nevalja toliko.
Kad kupim makitu ili metaba najbolje cu videti kako seče pa javljam ovde utiske sa slikama.
Hvala mbole BR i Singeru i ostalima na odgovorima.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Reko sam ti da imam makitin ger koji zelis da kupis...nisi ni pitao kako se ponaša
A kolega st.stolar ti je rekao za Metabo.....
Najbolji utisci su lični utisci😂
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

art of wood wrote:Reko sam ti da imam makitin ger koji zelis da kupis...nisi ni pitao kako se ponaša
A kolega st.stolar ti je rekao za Metabo.....
Najbolji utisci su lični utisci😂
Nisam pročitao gde piše da Si rekao da imaš tu makitu?
Kakve rezove pravi? Dali daje 90, 45, bbez tri godine štelovanja i probavanja?
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

BR wrote:I za puno vise od 12 komada ako uracunas preciznost koju dobijes, Zona je mnogo bolja kupovina. Sto se brzine tice, ne kudi masinu koju nisi probao. ;)
Ma nekudim😀 nego verovatno mi ne privlači pažnju zato što sve ručne testere koje imam ( 3 testere ) nisu ni za šta finije, da odsečem tipl, nešto da prerežem nabrzaka, u principu nisu nizasta iole precizno. A ja sam nisam imao prilike da koristim neku dobru testeru. Pogledaću malo na yt o Z saw-u baš me sad interesuje
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pretpostavljao sam da je tako nesto u pitanju. Meni se jako cesto desi da odem recimo na stovariste, kupim daske, izvucem rucnu testeru do kola, i presecem na licu mesta, poprilicno precizno. Skoro sam kupovao Balau, inace vrlo tvrdo i negodno drvo, izvadio rucnu testeru, i pre nego sto sam krenuo da secem cuo besmislene komentare od lokalnih stolarskih "strucnjaka", da sacekam, jer ce oni sad da doju sa cirkularom, a to sto ja hocu samo pokazuje da nemam pojma, jer cu da secem i kada budu zatvarali butigu za nekih 5-6 sati.

Dva minuta kasnije, daske su bile isecene u gepeku, a cirkulara jos uvek nigde. A strucnjaci prestali da komentarisu.

Elem, i u radionici, kada kratim ono sto radim, pre nego sto stavim na bansek, mnogo ccesce dohvatim rucnu testeru nego sto izvadim rucni cirkular iako imam vodjicu za prav ugao za njega. Brze mi je, a i manje materijala ode. O buci i da ne pricamo. A dimenzije onoga sto kratim nisu bas male niti je drvo mekano, obicno su reda 15-17x5 cm.

Z sav miter dolazi uz testeru koja je prilicno dobra. Kod nas bi prosla i za ramove za slike, mada uvek moze da se nadje nesto jos finije i manje optimizovano za brzinu.

Evo jednog videa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3XP8BPCcnNs[/youtube]

Na zalost, ideja sa skupom nam propade, a i nije vreme za skupljanja za igranje sa alatom i ostrenje testera. Nadam se da ce se to uskoro promeniti, i da ce biti prilike da se malo sira grupa upozna sa time kako efikasni mogu da budu rucni alati. Ili da nauci kako da naostriu testeru.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Linearni lezajevi... ko sto neko pomenu... koliko ih platis, toliko i traju :)
Negde su to zaista linearni lezajevi, negde (mnogo cesce) su bronzane caure, kojima bas nista ne fali ako su uradjene kako treba, i nisu od "kinezijuma".

No da ponovim jos jednom. SVAKI potezni ger, ima problem nedovoljne krutosti konstrukcije. Inace bi morao da bude ozbiljno pretezak.
Ukljucujuci i pomenuti skupi kapex. Ali je upravo zato na njemu rucka postavljena u ravan sa listom, pa nemas moment koji uvija celu masinu. Dobra konstrukcija, resava problem, al tu konstrukciju neko mora i da plati :)

Nekome je to uvijanje smesno malo, i ne zanima ga, nekome je strasno mnogo, na jednoj masini je manje, na drugoj vece (zavisno od kvaliteta i kolicine materijala)...

A sta tebe zadovoljava... samo ti mozes da znas.
yaki
Majstor

Post by yaki »

kinezijuma
:)
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

mbole wrote:Linearni lezajevi... ko sto neko pomenu... koliko ih platis, toliko i traju :)
Negde su to zaista linearni lezajevi, negde (mnogo cesce) su bronzane caure, kojima bas nista ne fali ako su uradjene kako treba, i nisu od "kinezijuma".

No da ponovim jos jednom. SVAKI potezni ger, ima problem nedovoljne krutosti konstrukcije. Inace bi morao da bude ozbiljno pretezak.
Ukljucujuci i pomenuti skupi kapex. Ali je upravo zato na njemu rucka postavljena u ravan sa listom, pa nemas moment koji uvija celu masinu. Dobra konstrukcija, resava problem, al tu konstrukciju neko mora i da plati :)

Nekome je to uvijanje smesno malo, i ne zanima ga, nekome je strasno mnogo, na jednoj masini je manje, na drugoj vece (zavisno od kvaliteta i kolicine materijala)...

A sta tebe zadovoljava... samo ti mozes da znas.
Pa konstrukcija naravno da rešava problem i svi gerovi od jeftinih do skupih jednostavno na isti fazon su pravljeni i zato sam i postavio pitanje koji je precizan i koliko jer gledajući ih u radnji opipljive razlike neke nema između jeftinijih i šupih modela ( nemislim na kineske womax...)
A tog rešenja na kapex geru, da je ručka pozicionirana iznad samog lista da se smanji tedencija naginjanja na jednu stranu, takvog rešenja imajoš na ponekim gerovima npr. HIKOKI C12RSH2 gledao sam ga u okovu i grdosija deluje čvrsto.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

BR wrote:Pretpostavljao sam da je tako nesto u pitanju. Meni se jako cesto desi da odem recimo na stovariste, kupim daske, izvucem rucnu testeru do kola, i presecem na licu mesta, poprilicno precizno. Skoro sam kupovao Balau, inace vrlo tvrdo i negodno drvo, izvadio rucnu testeru, i pre nego sto sam krenuo da secem cuo besmislene komentare od lokalnih stolarskih "strucnjaka", da sacekam, jer ce oni sad da doju sa cirkularom, a to sto ja hocu samo pokazuje da nemam pojma, jer cu da secem i kada budu zatvarali butigu za nekih 5-6 sati.

Dva minuta kasnije, daske su bile isecene u gepeku, a cirkulara jos uvek nigde. A strucnjaci prestali da komentarisu.

Elem, i u radionici, kada kratim ono sto radim, pre nego sto stavim na bansek, mnogo ccesce dohvatim rucnu testeru nego sto izvadim rucni cirkular iako imam vodjicu za prav ugao za njega. Brze mi je, a i manje materijala ode. O buci i da ne pricamo. A dimenzije onoga sto kratim nisu bas male niti je drvo mekano, obicno su reda 15-17x5 cm.

Z sav miter dolazi uz testeru koja je prilicno dobra. Kod nas bi prosla i za ramove za slike, mada uvek moze da se nadje nesto jos finije i manje optimizovano za brzinu.

Evo jednog videa.

Na zalost, ideja sa skupom nam propade, a i nije vreme za skupljanja za igranje sa alatom i ostrenje testera. Nadam se da ce se to uskoro promeniti, i da ce biti prilike da se malo sira grupa upozna sa time kako efikasni mogu da budu rucni alati. Ili da nauci kako da naostriu testeru.
Lepo mi to deluje gledajući video, davno sam to video na yt ali sam mislio neka kineska zezancija.
Voleo bih da probam kako se sa tim radi.
Moram li da naručujem iz vana ili ima negde kod nas da se nabavi z saw?
Nekad sam gledao japanske majstore koji samo koriste ručne testere i rende i čuda naprave.
I ja bi voleo kad se ovo sve smiri, dase organizuje neki skup.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Može li se upotrebljavati pila bilo koje debljine lista ili mora biti baš kao što ima ova koja je u kompletu?
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

U principu može.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ali prakticno i ne bas :)

Sto je list tanji, to manje materijala treba da ukloni, to ce reci sece brze i lakse je.

Da bi sekao "zapadnom" testerom, ona ako je tanka mora da ima ledja, posto inace hoce da se izvije, ili mora da bude ozbiljno debela.
Ako ima ledja, ne mozes da koristis ovo sablonce (postoje neki sa magnetima koji mogu da se koriste).
Ako je debela, potrebna je velika sila da je gura, i ovakva vodjica vise nije dovoljna da je drzi u pravcu.

Tako da je namenski pravljeno za tanku japanku koja se vuce dok reze.

E sad.. ako si mislio na i dalje istu varijantu testere, samo sa malo tanjim ili debljim secivom (tipa nije 0.6 nego je 0.7 ili 0.5mm), to moze.
Izmedju dve ploce koje vode list, nalazi se tanki distancer. Samo ga promenis odgovarajucim za tvoju testeru, ili dodas list papira ili nesto slicno.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Da, mislio sam može li sa zamjenskom japanskom pilom. Dakle, bilo bi poželjno tražiti pilu jednake debljine lista kao što je originalni iz paketa ili zamijeniti distancer u slučaju da je zamjenska pila tanja ili deblja.
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

BR wrote:Dva minuta kasnije, daske su bile isecene u gepeku, a cirkulara jos uvek nigde. A strucnjaci prestali da komentarisu.

Evo jednog videa.

-uu, do .... kese je - 'ocu ovo, gde da saljem zenu, sta da kaze? :)
regularan tip skroz
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Post Reply