Potezni ger- koji je precizan?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ST STOLAR wrote:Ne znači
Verovatno bi znacilo da kupi Kapex :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Festool ,moglo bi se reci da stvarno dobro sece ...al skup ko otrov
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

godfather wrote:E sad ja se raspričao o womax u a meni treba potezni ger
Jeftinija opcija je metabo KGS 216m

I skuplja opcija koja je makita ls1018l, ako bi nju uzimao morao bi sačekati još neki mesec jer mi je trenutno mnogo para.
Nezarađujem od stolarije to mi je hobi nekad nešto uradim za pare ali nedovoljno da mogu da nepitam za cenu i da uzmem festool😀
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

singer wrote:
ST STOLAR wrote:Ne znači
Verovatno bi znacilo da kupi Kapex :)
Da tako je u pravu si :pucko:

Imao sam taj metabo i nije precizan ni sa Festool listom pile...uštimaš ga jedva,napraviš tri reza i opet je raštiman
Last edited by ST STOLAR on 21 Oct 2020 06:45, edited 1 time in total.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Evo posle dosta odgledanih videa i vaših saveta sugestija, ipak cu se strpiti još mesec dva i kupiti makitin potezni ger najverovatnije ls1018l. Koliko sam video na njega nema puno primedbi. Ipak kupujem sada pa za neki naredni period da služi .
Verujem ja da je festool stvarno vrh mašina, ali ni makita ni metabo ni dewalt pa valjda i boškić nezaostaju za njim puno u toj klasi cene, svi imaju gerove kojima su cene. 1500+ evrića

Neznam kako se kaze na našem, na engleskom arm saw, kod nas na KP ima da se povremeno nađe dewalt-ov oko 400 evra.
Dali vredi to polovno uzeti i koliko je precizno i praktično koristiti? Kod nas baš i nije zastupljen taj tip poteznog cirkulara.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ST STOLAR wrote:Imao sam taj metabo i nije precizan ni sa Festool listom pile...uštimaš ga jedva,napraviš tri reza i opet je raštiman
Pojasni malo to,ako ga jednom nastimas(upucas),uvek ce da radi isto.

Na svakom geru postoji stelovanje uskocnika tanjira...kad to jednom nastelujes uvek ce biti isto,osim ako je skala fabricki neprecizna.

Tu se javlja i momenat-koliko precizno ti treba :)

Npr. ja imam DWS 780,kad gerujem budu savrseni uglovi,kad radim sa potezom,tad mi toliko nije bitan kvalitet vec kapacitet(mogu da presecem do 400mm sirine komad) i tad mi mere ne moraju biti strogo u desetu mm,niti je moguce.

Tako da .............

p.s. vrh u svetu gerova je OMGA.....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Radial arm je zgodna, ali i izuzetno opasna naprava.
Kod nas to obicno zovu "kratilica".
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Te radial arm bi trebale biti baš precizne testere sudeći po konstrukciji ali malo nezgrapnije za štelovanje uglova bar mi se tako čini.
Slazem se da je veoma opasna kao i svaka druga mašina ( cirkular, abrihter, strug, frezer, stubna bušilica....) ako nevodiš računa dok radiš. Uvek treba mašinu malo i strahopoštovati, proveravati pre posla i naravno lična zaštita ( i bez rakijice jedna dve nije to ništa) onda sve bude uredu a čim se opustiš eto belaja.
Gledo sam i te radijalne testere ali mislim da bi meni takva testera bila neiskorišćena dovoljno.
Dali na poteznim gerovima linearni ležajevi dugo traju? Tj dali dobiju luft gerovi na vođicama posle izvesnog vremena upotrebe? Ili to zavisi i od samog kvaliteta vođica i lezajeva?!

Ako je onda metabo kgs216 toliko loš kakvi su onda kinezi einhell womax.. ( a mogu i oni štošta preseći ( znam)).
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za precizno secenje mnogo bolji, citaj precizniji, posao obavlja neki od Zsaw rucnih modela. Za pola cene Womaxa, i manje od desetog dela Kapexa
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

A uf to je za majstore koji preferiraju rad sa ručnim alatom ( dleta rende raznih veličina i profila,..). A kad pomislim da mi treba recimo 12 istih komada ili više!? Puno vremena. A mislim da i treba MNOGO vezbe da lepo i pravilno seče sa tim. Možda grešim.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Pre bi se reklo da sve ostalo na losem geru utice na njegovu ne preciznost nego sama linerana vodjica i lezaji ...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ovo sto BR napisa je potpuno tacno i ja bi tim putem isao ako mi treba za 15 rezova ove godine i mozda jos neki iduce. Ako imas da seces i to radis za pare, kupis masinu.
Sto se tice linearnih lezajeva, oni obicno traju bas onoliko koliko si ih i platio.
Sa druge strane, koristio sam nekoliko tih jeftinih modela i ni jednom nisam video manu, svaki presece. Sad, ja njih i dozivljavam bas kao kratilicu a finalnu meru dobijam na formatizeru ili nekoj drugoj masini. Da skratis stok za vrata, svaki ce da radi a deo milimetra nije bitan.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Ja bih se bojao lufta u postolju ....iz tog prostice konstantno stelovanje uglova odnosno ger laže😂
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

godfather wrote:A uf to je za majstore koji preferiraju rad sa ručnim alatom ( dleta rende raznih veličina i profila,..). A kad pomislim da mi treba recimo 12 istih komada ili više!? Puno vremena. A mislim da i treba MNOGO vezbe da lepo i pravilno seče sa tim. Možda grešim.
Grešiš.
A ti kupujes masinu za 12 istih komada?
Kupi jedan dobar list i pokloni komsiji da ti to isece :D
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

I za puno vise od 12 komada ako uracunas preciznost koju dobijes, Zona je mnogo bolja kupovina. Sto se brzine tice, ne kudi masinu koju nisi probao. ;)
Post Reply