Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva
Možda je došlo do zabune. Razočaran sam ogromnim povećanjem cijene za nešto što većini ne igra nikakvu ulogu.
Zadnje šta sam kupio (11. mjesec 2019.) je baš bio aku odvijač za 299 kn. Za 699 mi ne pada na pamet.
Zadnje šta sam kupio (11. mjesec 2019.) je baš bio aku odvijač za 299 kn. Za 699 mi ne pada na pamet.
Last edited by trnac on 04 Jan 2020 11:31, edited 1 time in total.
Zetonja je pre desetak dana kupio jednu parkside srafilicu, pa sam imao prilike da malo radim sa njom.
Pozitivni utisci:
Deluje robusnije do ostalih kineza u tom cenovnom rangu
Futer moram da priznam da me je iznenadio kvalitetom, barem na prvi pogled, i ovo malo sto sam je koristio.
Skidajuci futer. Zgodna opcija kada ti treba da se zavuces na tesno.
Pristojno drzi bateriju, i ima indikaciju napunjenosti na samoj srafilici.
Negativni:
Predebela rucka (ovo mi smeta i kod boscha)
"Gumirani" sloj, koji je vec sad previse "lepljiv". Lici da ce brzo krenuti da degradira, odnosno da se raspada u "zvaku" sto je karakteristicno za tu vrstu plastike.
Jedna baterija, i punjac koji deluje dosta kilavo. Relativno dugo se puni za tako malu bateriju.
Jako gruba regulacija momenta zatezanja, nekonzistentna, pogotovu na malim momentima, gde je u sustini najinteresantnija.
Druga mehanicka brzina mi je za nijansu sporija nego sto bi trebalo.
Malo je povelika i poteska za moment od 25Nm (narocito duzina rucke).
LED koji ne ostaje da svetli jos par sekundi nakon sto pustis okidac (navika sa makite, jako zgodno kada si zavucen na neko mracno mesto).
Za sve ostalo, zahteva ipak duze koriscenje nego sto je rasklapanje i sklapanje par ormana (pri tom sam vise koristio makiticu za srafljennje a ovu za busenje).
Pozitivni utisci:
Deluje robusnije do ostalih kineza u tom cenovnom rangu
Futer moram da priznam da me je iznenadio kvalitetom, barem na prvi pogled, i ovo malo sto sam je koristio.
Skidajuci futer. Zgodna opcija kada ti treba da se zavuces na tesno.
Pristojno drzi bateriju, i ima indikaciju napunjenosti na samoj srafilici.
Negativni:
Predebela rucka (ovo mi smeta i kod boscha)
"Gumirani" sloj, koji je vec sad previse "lepljiv". Lici da ce brzo krenuti da degradira, odnosno da se raspada u "zvaku" sto je karakteristicno za tu vrstu plastike.
Jedna baterija, i punjac koji deluje dosta kilavo. Relativno dugo se puni za tako malu bateriju.
Jako gruba regulacija momenta zatezanja, nekonzistentna, pogotovu na malim momentima, gde je u sustini najinteresantnija.
Druga mehanicka brzina mi je za nijansu sporija nego sto bi trebalo.
Malo je povelika i poteska za moment od 25Nm (narocito duzina rucke).
LED koji ne ostaje da svetli jos par sekundi nakon sto pustis okidac (navika sa makite, jako zgodno kada si zavucen na neko mracno mesto).
Za sve ostalo, zahteva ipak duze koriscenje nego sto je rasklapanje i sklapanje par ormana (pri tom sam vise koristio makiticu za srafljennje a ovu za busenje).
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Mislim da je za ovu temu .
Nesto od PARKSIDE brenda . . . https://youtu.be/1hoW5g4LPHk
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1hoW5g4L ... e=emb_logo[/youtube]
Nisam varioc ali da tu i tamo bi imao nesto sebi da varnem i pokrpim pa zasto ne imati jedan CO2 u kuci posebno ako kosta samo 100 evrica ( LIDL )
Jedino sto me buni sto ova masina radi bez " gasa " , da li postoji neka trecnost ili sl u ovoj ( supljoj ) zici ?
Nesto od PARKSIDE brenda . . . https://youtu.be/1hoW5g4LPHk
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1hoW5g4L ... e=emb_logo[/youtube]
Nisam varioc ali da tu i tamo bi imao nesto sebi da varnem i pokrpim pa zasto ne imati jedan CO2 u kuci posebno ako kosta samo 100 evrica ( LIDL )
Jedino sto me buni sto ova masina radi bez " gasa " , da li postoji neka trecnost ili sl u ovoj ( supljoj ) zici ?
Last edited by LepoJeBitiFin on 28 Jan 2020 16:55, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Najpre ovo nije MIG/MAG posto po imenu i definiciji MIG je Metal Inert Gas, a MAG Metal Active Gas.
Cim nema gasa (Gas), automatski nije MIG/MAG.
To sto ima auto feed i sve ostalo radi kao kod MIG/MAG ga ne cini tim sistemom.
A sam naziv klipa govori da se radi o posebnoj zici koja ima ispunu (flux).
Koliko znam, zica je dosta skuplja od "obicne" MIG/MAG. Sto bi rekli ko sa ink jet printerima: printer je 50 evra, a kertridz sa mastilom 80
Cim nema gasa (Gas), automatski nije MIG/MAG.
To sto ima auto feed i sve ostalo radi kao kod MIG/MAG ga ne cini tim sistemom.
A sam naziv klipa govori da se radi o posebnoj zici koja ima ispunu (flux).
Koliko znam, zica je dosta skuplja od "obicne" MIG/MAG. Sto bi rekli ko sa ink jet printerima: printer je 50 evra, a kertridz sa mastilom 80

I ja sam pre neki dan hteo da pitam u vezi slicnih aparata, pa sam malo proguglao i nasao temu na dugom forumu. Bar mi je bilo zanimljivo da procitam sta su pisali o tome neki profesionalci...
http://www.samsvojmajstor.com/portal/fo ... ent-449175
Ja imam jedan mali obican od 130A i po nesto zavarim, ali me je taj sa tankom zicom zaintrigirao zbog zavarivanja limova, a takodje i zbog problema sa pregrevanjem. Mada... posle citanja teksta sa linka sam odustao. U svakom slucaju ne bih kupio taj najjeftiniji.
http://www.samsvojmajstor.com/portal/fo ... ent-449175
Ja imam jedan mali obican od 130A i po nesto zavarim, ali me je taj sa tankom zicom zaintrigirao zbog zavarivanja limova, a takodje i zbog problema sa pregrevanjem. Mada... posle citanja teksta sa linka sam odustao. U svakom slucaju ne bih kupio taj najjeftiniji.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Kvalitetna zica bez punjenja je reda 230-300 dinara po kg. Naravno, uz to se trosi i gas, kosta i boca.
Kvalitetna zica sa punjenjem je oko 1200 dinara/kg. Kvalitet kod punjene zice je daleko bitniji, posto je samo punjenje to koje odredjuje sta ce biti finalni rezultat.
Nazivno je ovo aparat od 120 A, i to verovatno kod jako niske interminence. Recimo 10%, posto po obicaju to nigde ne pise, mnogo je bitnije sto ima 4 metra kabla. Ajd da pretpostavimo sirokih 30%, interminenca od 100% bi bila na nekih 30-40A. Za tanke stvari dosta, ali iole deblje, cvrc.. Pri tome zica sa punjenjem nije za tanje od 1mm.
Opet jos jedna prica uzmes da bi rekao da imas, kada treba da se radi op cvrc...
Pre nekog vremena sam pomenuo da sam razmisljao o tome da uzmem opremu za varenje, i odustao. Najeftiniji aparat koji iole moze nesto da uradi, opet kinez, je redaq 90 000. Bez ikakve opreme. Ovo je smejurija.
Kvalitetna zica sa punjenjem je oko 1200 dinara/kg. Kvalitet kod punjene zice je daleko bitniji, posto je samo punjenje to koje odredjuje sta ce biti finalni rezultat.
Nazivno je ovo aparat od 120 A, i to verovatno kod jako niske interminence. Recimo 10%, posto po obicaju to nigde ne pise, mnogo je bitnije sto ima 4 metra kabla. Ajd da pretpostavimo sirokih 30%, interminenca od 100% bi bila na nekih 30-40A. Za tanke stvari dosta, ali iole deblje, cvrc.. Pri tome zica sa punjenjem nije za tanje od 1mm.
Opet jos jedna prica uzmes da bi rekao da imas, kada treba da se radi op cvrc...
Pre nekog vremena sam pomenuo da sam razmisljao o tome da uzmem opremu za varenje, i odustao. Najeftiniji aparat koji iole moze nesto da uradi, opet kinez, je redaq 90 000. Bez ikakve opreme. Ovo je smejurija.