Izbor glodalice makita/bosch

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

Ipak sam zariskirao sa made in china makita rt0700cx2j..
ono sto me interesira za početak posto ovaj model ima dva prihvata 6mm i 8mm, a dobio sam i prihvat 6.3mm i 9mm..s kojim prihvatom da uzimam glodala?
druga stvar posto cu za pocetak radit spojeve dadoo i rabbet mozete li preporucit neku srednju klasu ta dva glodala zapravo eznam kako se krecu cijene pa racunam do nekih 20-30 eura za svako izdvojiti..
Last edited by Joca7 on 20 Mar 2019 15:26, edited 1 time in total.
Brans
Šegrt

Post by Brans »

Ja imam ovu makitinu kopiju:

https://www.ebay.co.uk/itm/KATSU-3-8-1- ... katsu.TRS0

Odlicna mala zvijer, radi savrseno za moje potrebe.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj 6.3 je ustvari 1/4" a 9 je verovatno 9.6 odnosno 3/8".

6 ili 8... pitanje je kolikog precnika ce biti glodalo? Ako pravis zleb za nesto sto je 15 ili 18mm, onda 8. Ako pravis za nesto sto je 4-5-6 onda 6.

CMT je otprilike ono sto moze da se nadje po pristojnoj ceni a da je kvalitetno.
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

znaci ako je šire glodalo, onda bolje veći promjer. onda najbolje tipa dva ravna glodala jedno šire promjera 8mm i jedno uže promjera 6mm, a sad mi opet triba pomoć tipa da radim žljeb od 18-15mm koju širinu glodala da uzmem? isto tako ako radim manji žljeb koju onda širinu možeš li mi preporučit dva glodala ravna za žljebove jer vidio sam ima opet vise vrsta s obzirom na zakrivljenost...
A sto se tiče rabbet da li bolje radit isto s ravnim glodalom ili s onim bas za rabbet
koji ima ležaj pa se ti ležaji mijenjaju?
Hvala
Last edited by Joca7 on 21 Mar 2019 00:28, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Generalno, sto je veci precki radnog dela glodala, to veci treba da je precnik prihvata (vec su sile koje trpi).

Koje ces glodalo uzeti za zleb od recimo 18mm zavisi od toga sta hoces da postignes.
Da li ti je bitnija brzina ili finoca/tacnost reza/ivice?
Ako je bitnija brzina, biras glodalo tacnog precnika koliki ti zleb treba i radis iz jednog prolaza (pricam o sirini, po dubini ces verovatno raditi iz vise u svakom slucaju).
Ako ti je bitnija finoca i mogucnost tacnog uklapanja (tabla koja je nazivno 18 niej bas 18), biras nesto manje glodalo, tipa 12 ili 15 pa radis iz dva prolaza po sirini.

Za rabbet, opet stvar afiniteta.
Glodalo sa lezajem je brze (nema stelovanja i podesavanja granicnika), ali si ogranicen na tacno onoliku dimenziju kako je glodalo napravljeno, i lezajvei prilicno brzo crkavaju.

Sto se tice zakrivljenosti, ako dobro shvatam sta pitas (da li je glodalo spiralno ili ravno, i na koju stranu je spiralno), kreni od ravnog.
Spiralna glodala su puna vidija, i nisu ni malo jeftina, dok se ravna prave sa plocicama.

Spiralnih imas tri vrste, i svako ima svoje mane i prednosti.
Upcut, to jest desna spirala, izbacuje piljevinu napolje, ali krza gornju ivicu
Downcut, to jest leva spirala, ne krza gornju ivicu, ali nabija piljevinu na dno zleba, i zato hoce da pali rez. Za rabet je OK.
Kombinovano up/down bi kao trebalo da da kombinaciju dobrih osobina, ali obicno da kombinaciju losih :)
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

hvala puno sad mi je jasnije, onda cu uzet jedno ravno glodalo 12mm promjera 8 s njim mogu radit recimo širine od 15-18mm da budu fine, i jedno ravno glodalo 4-5mm promjera 6 za manje žljebove.

a za rabbat cu ipak uzet jedno s lezajem mozda neko jeftinije pa vidit kako ide u odnosu na ravno..

zanima me jos recimo kad se rabbet radi za ladicu ili opcenito naravno povezat cemo ljepilom, a da li jos s necim treba povezat vidio sam da se i vijci stavljaju ali ako nezelimo vijke na ladici da li je ljepilo dovoljno jer ne pada mi napamet kako dodatno ucvrstit a ne djeluje mi kao da je to nesto jak spoj za ladicu koja se stalno izvlaci?
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

da li je to to za početak dobar izbor s njim bih mogao radit i falcovanje?
https://www.hudek-zagreb.hr/index.php/a ... etail.html
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Otvaras prilicno dugacku temu, u kojoj je skoro nemoguce dati i dugacak odgovor a da se porije barem deo.

Da pocnem recimo os spiralnih glodala. Za te male glodalice, spiralna glodala su nezamenjiva, za poprilicno poslova koje bbi recimo ja radio na drvetu. To ne znaci da prosecan korisnik na stvari gleda identicno.

Spiralna glodala su napravljena od monolitnog karbida, koji nije jeftin, pa im ni cena nije nikako pristupacna. Prednost glodala od 6mm su jeftinija, mana im je sto su manje izdrzljiva od glodala od 8mm, pa kada su potrebne vece dubine rada, glodala od 8mm su nezameljiva.

Spiralna glodala se prave u tri varijante, sa spiralom koja vuce strusku na gore, sa spiralom koja gura stusku na dole, i kombinovana, takozvana kompresiona, kod kojih je ideja da se struska skulja na sredni visine glodala.

Ako glodalo vuce strusku na gore, postoji sansa da povuce i vlakna sa gornje povrsine onoga sto obradjujes. (Pricamo za sada samo o spiralnim glodalima, koja izgledom podesecaju na spiralne burgije, ne ravnim glodalima) Zato je povrsina, sa spoljne suprotne strane skoro idealno odsecena.

Najcesca, ali ne i jedina, upotreba ovih glodala je kopanje dubokih rupa za cepove, posto ova glodala efikasno izbacuju strugotinu izvan rupe.

Ona sa spiralom na dole su p[rvi izbor ako hoces da pravis zljeb koji nije preterane dubine, a ivice mu se vide. Recimo za zljeb u koji ces da umetnes policu.

Rabbet glodalo je posebna prica. Ima puno primena, i uvek moze da se nadje jos poneka. Ista prica kao i za kopirna glodala. No, sva glodala sa lezajem prilicno brzo stradaju, tj lezaj traje kratko, i uvek imas problem kod ostrenja.

Recimo, postoje dva nacina da se napravi zljeb za policu, koji je tacne dimenzije police. Kada se to radi, nikada se ne meri, nego se tacne dimenzije prenose. Jedan je da postavis dasku u tacan polozaj koji ce zauzeti, postavis levo i desno od nje dve prave daske koje cvrsto priljubis i stegnes stegama, sklonis policu, a onda iskoristis kopirno glodalo sa lezajem na prihvatu da napravis zljeb apsolutno tacne sirine.

Sa druge strane kopirna glodala su skupa i traju kratko, i mnogo je pametnije koristiti vodecu cauru i spiralno glodalo. Jedina razlika je sto umesto dve daske, moras da napravis sablon, koji ce pretstaviti tacnu razliku izmedju vodece caure i glodala. Zalepis dve ploce jednu na drugu, tako da je donja ivica prepustena, a onda glodalicom na kojoj je caura koju ces koristiti, i spiralno glodalo otseces ono sto je visak. Tada mozes da nastavis kao u prethodnom nastavku, ono sto je ivica donje ploce je na tacnom mestu gde je rez glodala.

Fioke se najlakse prave glodalom za spoj fioke, kada je glodalica monitirana u sto. Malo podesavanja, i generalno spoj koji drzi bez srafa. U pojedinim verzijama, kada je visok, u mom slucaju volim da ga osiguram klinom od bambusa, od stapica za rostilj, ali to je posebna prica.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jos jedna sitnica. Sto se glodala tice, osim prostih ravnih u malim precnicima, i spiralnih karbidnih nema svrhe uzimati bilo sta sto nije barem CMT.

Whiteside je bolji izbor, pogotovu ko nije gadljiv na Americke mere.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Jedina mana im je što je poštarina skuplja od glodala :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nije. Imaju distributera u UK, a glodala nisu teska.

Po onome sto sam video, Whiteside je visi nivo od CMT-a..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:...
Fioke se najlakse prave glodalom za spoj fioke, kada je glodalica monitirana u sto. Malo podesavanja, i generalno spoj koji drzi bez srafa. U pojedinim verzijama, kada je visok, u mom slucaju volim da ga osiguram klinom od bambusa, od stapica za rostilj, ali to je posebna prica.
Ako se ne varam pricas o ovome:
https://www.cmtorangetools.com/eu-en/dr ... outer-bits
ili ovome
https://www.cmtorangetools.com/eu-en/lo ... outer-bits

Kad smo vec kod rabbet-a (prost rabbet, ne ovaj sa dodatnim zubom), iskreno, nikad mi nije bilo bas najjasnije zasto ga koriste kod fioka.
Sve povrsine se lepe tako da je jedna strana u celo vlakana, to jest slabo zalepljena, a nema mehanickog spoja.
Ne vidim nikakvu razliku izmedju njega i prostog butt spoja (direktno celo na povrsinu), u smeru gde je najvece opterecenje (cupanje prednje strane fioke prilikom njenog zatvaranja).
Jedino sto ja vidim kod rabbet-a je da ti poravna ivicu prilikom lepljenja.
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

hvala svima na strpljenju i odgovorima:)
CMT sam nasao u Hrvatskoj stavio sam gore link ako je to to?i
@mbole eto vjerojatno malo ljepše izgleda nista onda eventualno zavidat pa stavit čepiće da se nevide vide
Last edited by Joca7 on 22 Mar 2019 08:46, edited 1 time in total.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

https://www.cmtorangetools.com/eu-en/lo … outer-bits

ja sam kupio ovaj drugi, lijepo zamisljeno glodalo ali ako nemas frezer koji to moze gurnuti iz komada onda je to patnja, uspio sam ga isplatiti na 2 kutije sto sam radio ali mislim da cu ga prodat. Sad odrezem pod 45 i spojim keksericom, prednji dio odradim R3 glodalom. Naravno jos jedna bitna stavka je da se ima fino podesavanje na stolu inace izgubis vremena i vremena :D
Post Reply