Danas stigla i za divno čudo ne baca. Možda ima bezel sa Tim što sam kamennje posebno naručio, Ili što je proizvodnje japanske.... za radionicu da naoštri čovek dleto i burgiju ne treba bolja. A nije ni skupa
Kamenje sam uzeo tormek. Skuplje izašli od mašine.
Inače u te stvari se uopšte ne razumem. Kad je frka oštrim I na brusilicu. Tako da me makita čini srećnim. A I 60 eura nije mnogo po meni ( plus 120 tormek kamenje)
Last edited by daleko on 07 Feb 2019 19:45, edited 1 time in total.
Cek, vrtis Tormek kamenje na njoj? Proveri maksimalni broj obrtaja za Tormekovo kamenje, lako moze da se desi da ih guras preko dozvoljene granice. A i ti kamenovi su optimizovani za nesto drugo, a ne brzo tocilo. Niti se trose dovoljno brzo, niti su dovoljno porozni.
dobro mi reče za obrtaje. Imaš pivo od mene. Tormakovo kamenje koje sam kupio je 1700 do 2100 a makita je na 2850. Moraću preko trimera da je koristim. Još jednom fala. Stvarno makita kod vas tamo 150 ? Preskupo
A možda zamenim kamenje na neko drugo
Last edited by daleko on 08 Feb 2019 06:47, edited 1 time in total.
90% problema sa bacanjem tocila dolazi od neravnih podloski kojima se steze kamenje.
Najcesce ima dovoljno duzine navoja da se kod strugara naprave malo deblje i pismeno ravne podloske. Razlika nebo i zemlja.
Na kinezu koga sam jurio po stolu, nakon sto sam napravio podloske, vrtim dia tocilo bez problema. Ne baca ni trunku.
Probaj da nadjes Nortonova 3X tocila kod tebe. Mislim da se 3X ionako radi samo vrlo porozan i mekan Sto grublji to bolji, 80 ili nize, za grubo skidanje materijala. 100 je neki maksimum na tom broju obrtaja, da izbegnes probleme sa pregrevanjem.
Porozan i mekan kamen se jako brzo trosi, i ne traju preterano dugo, ali je prednost sto abraziv brze otpada, i ne zaobljava se nego je uglavnom uvek ostar. Time izbegavas probleme sa pregrevanjem.
Uzmi obavezno alat za poravnavanje tocila, bez njega se jednostavno ne radi. Nije skup, kinezi su reda deset evra, a itekako rade. Bez tako neceg ne pocinjem posao.