Biax od glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
budak
Šegrt

Biax od glodalice

Post by budak »

Imam jeftinu Power Plus glodalicu sa prihvatom 6/8mm i 9000/27000rpm, koju baš nisam koristio, pa me interesuje da li bih mogao da koristim na njoj jednu Ali biax sajlu sa futerom ?
Obzirom da nema manji broj obrtaja od 9000?

Image
Last edited by budak on 25 Apr 2018 19:03, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Biax sajle uglavnom i rade na velikom broju obrtaja (tipa 5000-30000) tako da ne bi trebalo da bude problema.
Trebalo bi da pise negde za koji broj obrtaja je predvidjena.
budak
Šegrt

Post by budak »

Prodaje se u prisustvu dole prikazane mašine tako da pretpostavljam da je namenjena za tu brzinu.
Nemaju nikakvu oznaku za max. broj okretaja.
Zbunila me je savitljiva sajla iz Woby House sličnih gabarita na kojoj piše da je namenjena samo za bušilice???
Pa sad, obzirom da nema onaj navoj kao za Dremel ili slične, da li su zbog toga napisali ili je ograničenje brzine, nisam shvatio.
Bušili se vrti oko 3500, pretpostavljam.

Image

U svakom slučaju nema potrebne informacije pa se oslanjam na vaš sud, da li da pazarim ili ne???
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek... sta ti nameravas da stavis na radni kraj te sajle?
budak
Šegrt

Post by budak »

Stavio bih frezer ili glodalicu iz prve objave.

Image

Ako je to u redu da li onaj robusniji model gore ili ovakav:

Image
Last edited by budak on 26 Apr 2018 22:18, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nismo se razumeli. Ne cime ces da pogonis biax, vec sta ce da bude radni alat, to jest glodalo.
budak
Šegrt

Post by budak »

Aha, pa prvo mi pao na pamet stari motor, ima gomilu zarđalih detalja, hteo bih da skinem svu tu rđu a i da ispoliram neke delove.
Inače radim i servis laptopova i često mi treba da isečem ili zaoblim sitne metalne delove.
Ne treba mi za neki profesionalan rad.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Mislim da je hteo kramp glodalo da stegne u taj prihvat ili tako nesto
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Poenta je u tome da na visokom broju obrtaja smes da stavis samo neko prilicno malo glodalo, obavezno sa velikim brojem zuba, ili cetkicu, malecak brusni kamen... U sustini alate za dremel.

Iskreno, mislim da ti je mnogo bolje da uzmes neki dremel ili bolje proxxon, koji su namenski za takve stvari, i njegovu sajlu.
Obicno takvi radovi traju podugo, glodalica se dere ko sasava, najcesce nisu napravljene da rade tako dugo (barem ove jeftinije varijante)...
A i kod njih se sajla koristi samo kad bas ne moze da se pridje celim alatom.

PS
Sta je kramp glodalo?
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

mbole wrote:PS
Sta je kramp glodalo?
Kramp = Budak
glodalo = glodalo
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
budak
Šegrt

Post by budak »

Ne pada mi na pamet da kupim tako nešto pogotovo što košta preko 15.000 dinara.
U stvari padalo mi na pamet pa sam kupio Womaxa pre dve godine u jesen (nisam ni otvorio) i ostavio na placu koji su obili u februaru i odneli.
Meni to treba amaterski nikako profesionalno.

Ali hvala za savet, ovde oko mene nemam koga da pitam, znači onaj flexible shaft na vrhu, koji je malo robusniji se ne preporučuje za te brzine.

Interesuje me sa kojim brzinama rade majstori kad obrađuju metal???

I gde mogu da nađem informacije o radu sa fleskibilnim futerom???
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

diplmajstor wrote:
mbole wrote:PS
Sta je kramp glodalo?
Kramp = Budak
glodalo = glodalo
Nije mi ideja bila da aludiram na to.
Mislio sam na loptasto glodalo sa krupnim zubima, poput onih koje proteticari koriste za grubu obradu a zovu ga kramp. Naravno, ideja je bila da se nasalim
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne znam kako mislis da nabudzis tu sajlu na osovinu nekog motora ili na glodalicu, valjda je jednostavnije da kupis drugi bijaks ? Evo jednog malo jace snage, obicno su oko 125w, ovaj je 270: https://www.kupujemprodajem.com/Falon-t ... -oglas.htm
Ja sam takodje kupio neki jeftin od 125w i ispao mi je na pod i vise nije radio ( a mrzi me da trazim po njemu gde je puko), pa razmisljam da li da kupim ovaj sa linka ili jeftiniji dremel (5600 din) bez dodataka posto ih imam dosta za 2,4 i 3,2mm. Kao klinac sam se bavio elektronikom iz hobija, pa i dan danas po nesto povremeno uradim, popravim i sl. i cesto mi zatreba da nesto sitno isecem ili izbrusim, neku plastiku obicno i za sitnice je taj bijaks vrlo zgodan. Imam i jedan pneumatski, ali ga nisam koristio jer mi obicno zatreba u stanu gde nemam kompresor.
Sto se tice fleksibilne osovine, pitanje je koliko ce ona i da traje na vecim brzinama s'obzirom da je cena niska ne moze se ocekivati ni neki visoki kvalitet materijala.
budak
Šegrt

Post by budak »

Uopšte se ne razumem u materiju a što je najgore nemam gde to da vidim osim ovde na internetu.
Mogu da kupim po tvom predlogu ali jednostavno nema mi logiku da ne mogu da koristim glodalicu koja mi samo skuplja prašinu.
Majstor Bole je apsolutno u pravu za buku i za vek trajanja ali hajde i ja neku mašinu da izraubujem, sve što sam kupio mi je kao novo.

Å to se tiče prihvata, koliko sam ukapirao, postoje samo dva tipa, sa trnom i sa čaurom sa navojem.

Ja bih koristio ovu sa trnom i to se samo stegne u glavu glodalice????

Image

Za razliku od nje evo je i ova sa čaurom za navijanje ali ta kod mene ne igra ulogu zbog čaure.

Image

E sad, plašim se da u mom slučaju, sam bužir ne počne, da se okreće, to bi bilo strašno.
Zato mi trebaju vaša iskustva.

Inače sam 1962 godište.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Na toj slici je busilica sa futerom, a glodalica ima cauru sa fiksnim otvorom od nekoliko mm i ne moze toliko da se stegne ispod precnika caure. Sajla ima cetvrtasti zavrsetak od 2,5mm.
Post Reply