Održavanje/podešavanje Gude GADH 254 P (debljača/ravnjača)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Pero
Precizni šegrt

Održavanje/podešavanje Gude GADH 254 P (debljača/ravnjača)

Post by Pero »

Već nekoliko godina imam Gude GADH 254 P debljaču/ravnjaču. I ne koristim ju baš često. Možda jednom mjesečno...
U zadnje vrijeme sam primjetio da ulazna ploča nije paralelna sa izlaznom. Pa nikako ne mogu izravnati drvo koje obrađujem.
Namjestim ravnjaču da "jede" 1 mm. Stavim kutnik na izlaznu ploču, i nakon 30-ak cm, kutnik dotakne ulaznu ploču.
Kutnik bit trebao bi cijelo vrijeme biti 1 mm u zraku, zar ne?
Image

Odšerafio sam 4 imbus vijka koja drže ulaznu ploču. Ali oni ne služe za podešavanje.
Ulazna ploča zapravo klizi po četvrtastim rupama napravljenim u limu kučišta mašine.
Da li netko zna kako podesiti ulaznu ploču da bude paralelna sa izlaznom?
Image

I još jedno pitanje... Da li je potrebno podmazivati lanac i zupčanike? Ili je dovoljno s vremena na vrijeme počistiti drvenu strugotinu?
Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Sad ti je kasno. Da si primijetio odmah, mogao si ili tražiti da zamijene ulaznu ploču ili da ti daju novu mašinu. Van garancije ćeš taj problem teško riješiti. Kod takvih mašina se ploče ne podešavaju, samo montiraju.

Zupčanike podmazuj suvim mazivom. Možeš ga kupiti u spreju. Košta 2-3 eura a trajaće ti godinu dvije.

Kad već pišem, 1 mm i nije strašna razlika. Nisam vidio sliku ploče, ali ako nije kriva već samo ukošena i dalje ćeš dobiti ravnu površinu koja služi kao referenca za diht. Jedino što ćeš imati više otpada prilikom oblanja. Više pažnje ćeš morati obratiti na riktanje ograde (graničnika) za kantove.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

najcesce ti strojevi imaju stelanje izlazne ploce...pa se ravna po ulaznoj bar je tako kod mene na metabo 260hc. Jedino sranje je sto ima podesavanje samo u jednoj točci sa svake strane a ne recimo 2 sa svake strane kao svaki normalni stroj.

Image

Image

Image

Ako i imaju mali ibusi za podesavanje onda se nalazi negdje kod ove rucice, osim ako nisu ti sarafi s ekscentrom pa moras mic po mic dok se ne poravna kako treba.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sredjene slike.
Kad biras format za kopiranje linkova za slike sa ovog imgbb, biraj: BBCode thumbnail linked
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Borise, šta ti porediš. Ova tvoja je dobra :)
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Hvala na savjetima!

Pronašao sam vijke koje drže izlaznu ploču. Po dva sa svake strane.
Image
Image

Popustio sam ih, međutim - ploča se ne može pomaknuti.
Kad sam ih ponovo zategnuo, izlazna i ulazna ploča su bile paralelne.
Pojma nemam niti kako niti zašto...
Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Bar si uspio. Sad ne diraj ništa da ne bi pokvario :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidim dva moguca uzroka.
1. da je u nekom trenutku ploca "cuknuta" odnosno pretrpela nekakav pritisak koji je blago pomerio u srafovima i nategao celu konstrukciu.
2. da povrsina na kojoj stoji cela masinica nije ravna, vec recimo upredena ili savijena, pa se usled toga savija kompletno kuciste (koje i nije bog zna kako kruto). Da nisi skorije premestao masinicu?

Kada si popustio srafove, iako ti ne mozes da pomeris plocu, popustilo je i to natezanje i ploca je dosla na svoje mesto.
Post Reply