Mislim da sam pri kraju s usavršavanjem ove pile.
Pila sad izgleda ovako:
Ovo je MLT 100X verzija s postoljem. Na žalost nemam prostora da ozbiljno postolje, ali ovo je ok. Ne ljulja se kad se poštela.
Prva dorada su MDF umetci da mi veći komadi ne zapinju kod piljenja.
Veličina stola ove pile je vjerojatno najveća od sličnih i to je meni bio okidač. Ovaj desni veći komad MDF-a je trebao biti stol za frezer, ali sam u međuvremenu napravio drugi za B&D Workmate stol i vjerojatno će ovaj otići u otpad.
Najgluplje na cijeloj pili je napravljen utor za zero clearance. Plastični original je prvi dan završio u smeću.
Evo što sve treba izfrezati da bi novi umetak sjeo kako treba. :forbannad:
Sad koristim ova tri. ..Plexi je piljenje pod nagibom
Firung za uzdužni rez je bio smiješan, pa je sad napravljen novi od sigma profila s polietilenskim dodacima koje mogu mijenjati.
Sigma profili trpe i postavljanje raznih šablona, pa mi je ovo super
Na slici je original i novi firung
Da se firung ne pomiče dodao sam graničnik sa slike. Kod lakših komada mi nije potreban ,ali za neke teže stvari jako korisno.
Firung za poprečni rez je isto kao ovaj za uzdužni bio loš, pa sam i tu dodao metar sigma profila s pomičnim graničnikom za kopiranje reza.
Originalni razdjelni klin ja viši od pile kako bi se mogao koristiti puni kapacitet rezanja od 93mm.
To naravno smeta 90% vremena, pa sam naručio još jedan klin i odrezao ga na visinu pile. Napravio sam i u njemu prihvat za zaštitu, ali to smanjuje kapacitet rezanja. Realno zaštitu jako rijetko koristim, al neka se nađe. Htio sam to sam raditi, ali originalni klin košta 20kn, pa sam naglo odustao kad sam shvatio da doma nemam komad otpada odgovarajuće debljine.
Novi i orginal klin

sad ništa ne smeta sanjkama i ne moram stalno skidati i stavljati klin. Ovaj je stalno gore, a kad trebam max kapacitet rezanja, samo stavim original.

..i zaštita funkcionira
Ostaje još problem kolica za poprečni rez i sve više dolazim u napast da ih skroz raskopam i napravim nova s ozbiljnim šinama i ležajima.
Da li je netko koristio nešto slično ovome? Ima li to snage?
https://shop.tuli.si/linear-motion-prod ... ports.html
https://shop.tuli.si/linear-motion-prod ... units.html
Ovi imaju cijele sustave vodilica i lagera. Ima li nešto slično u RH ?