makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
firefox007
Brzi dodavač alata

Post by firefox007 »

@lazar: odlicno postolje, malo i jednostavno, hvala ...sam moram samo nabaviti abrihter...:ironisk: ...odu pare, a pare nisu problem, para nema...:smejanje:

@mbole: Sto se tice utega, imam nekoliko ovakvih primjeraka...dusu dali za sve i svasta, pa i prst slomit....:groota:
Image
isto tako plocevine nimalo ne fali. Sve komadi 10x15cm, 10x20xm, 15x15xm i još raznih dimenzija,
našlo bi se i za nekog sa foruma ako treba par komada za nekakav projekt...
...slobodno se javite i dođite, pivo ne odbijam, a to je jedini uvijet i cijena...:cool:

@mital: hvala za info o visini, sad imam malo bolju sliku kako bi trebao napraviti visinu cirkulara i podesiti visinu stolova u radioni.
Prvenstveno sam i ja mislio takvo postolje kako si poslao na slici, ali mislim da ću napraviti samo malo više u širinu,
pa na neki nacin iskoristiti cijeli prostor ispod cirkulara. Stalno pokušavam razmišljati unaprijed i iskorisiti prostor maksimalno, jer mjesta nikad dosta.

Evo neke slike polovice moje garaze/radione...
Image

valjda će jednom biti spremljena na 5 minuta za nekakvo konkretnije slikanje...:smejanje:
Last edited by firefox007 on 29 Jan 2018 08:18, edited 1 time in total.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

a ja mislio kod mene guzva :D :cool:

Ja bi napravio tako da jedan od ovih stolova koji stoje sastrane stavim na zid kod kojeg stoji plinska boca. Pa ujedno kad nesto duze rezes da odmah bude u visini toga stola.
Last edited by borism25 on 29 Jan 2018 09:54, edited 1 time in total.
firefox007
Brzi dodavač alata

Post by firefox007 »

Ovo je cak na neki nacin i spremljeno....:smejanje:

kako je bilo prije 10 dana i kliznim vratima od 5metara sa 2m visine, dva krila 2,30 x2,00 m i svih ostalih dijelova za to....hodat nisam mogao normalno...:o

Da, ideja i ide u tom smjeru, iskoristit taj veliki stol sa desne strane, pa ga staviti u visinu cirkulara i ujedno na kotace, pa dobijem mobilnost i dodatni prostor za pridrzavanje materijala kod rezanja.
Last edited by firefox007 on 29 Jan 2018 10:00, edited 1 time in total.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

firefox007 wrote:Ovo je cak na neki nacin i spremljeno....:smejanje:
LIDL magneti čuda rade ;)
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
firefox007
Brzi dodavač alata

Post by firefox007 »

Nema ništa bez Lidla... Lidlić...:smejanje:
firefox007
Brzi dodavač alata

Post by firefox007 »

Image Image Image

Evo pocetne faze kolica za cirkular. Kotaci su jednostavno zavareni, sto se pokazalo u samom pocetku pogresno, jer sam ona dva sa kocnicom stavio iza,
umjesto naprijed gdje sam i planirao, ali u silnom okretanju i divljenju svom radu, zahebo se...:smejanje:
No dobro, svakako idu stabilizatori, pa nije greda kazu ljudi...:cool:

Sada slijedi kreiranje kutije ispod cirkulara za piljevinu kao i metalne podnice (rebrasti lim cca 6mm) kako bi dobio na stabilnosti,
pa ako bude potrebe samo ubacim par komada plocevine u sredinu tj kutiju za skupljanje piljevine, no po izracunu sama podnica ce imati cca 30kg,
a trenutno ovako prazan okvir ima 15kg., pa uz sve dodatke vjerujem kako će ukupna masa dostići oko 60kg, a možda i 70kg,
plus sama masa cirkulara od 34kg kako je navedeno u specifikacijama, a to sam bome osjetio i na svojim leđima....:o

Mislim da će 100kg biti onako taman....:smejanje:
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

Mislim da sam pri kraju s usavršavanjem ove pile.

Pila sad izgleda ovako:
Ovo je MLT 100X verzija s postoljem. Na žalost nemam prostora da ozbiljno postolje, ali ovo je ok. Ne ljulja se kad se poštela.
Image

Prva dorada su MDF umetci da mi veći komadi ne zapinju kod piljenja.
Veličina stola ove pile je vjerojatno najveća od sličnih i to je meni bio okidač. Ovaj desni veći komad MDF-a je trebao biti stol za frezer, ali sam u međuvremenu napravio drugi za B&D Workmate stol i vjerojatno će ovaj otići u otpad.
Image

Najgluplje na cijeloj pili je napravljen utor za zero clearance. Plastični original je prvi dan završio u smeću.
Image

Evo što sve treba izfrezati da bi novi umetak sjeo kako treba. :forbannad:
Image
Image

Sad koristim ova tri. ..Plexi je piljenje pod nagibom
Image

Firung za uzdužni rez je bio smiješan, pa je sad napravljen novi od sigma profila s polietilenskim dodacima koje mogu mijenjati.
Sigma profili trpe i postavljanje raznih šablona, pa mi je ovo super
Na slici je original i novi firung
Image

Da se firung ne pomiče dodao sam graničnik sa slike. Kod lakših komada mi nije potreban ,ali za neke teže stvari jako korisno.
Image
Image

Firung za poprečni rez je isto kao ovaj za uzdužni bio loš, pa sam i tu dodao metar sigma profila s pomičnim graničnikom za kopiranje reza.
Image

Originalni razdjelni klin ja viši od pile kako bi se mogao koristiti puni kapacitet rezanja od 93mm.
To naravno smeta 90% vremena, pa sam naručio još jedan klin i odrezao ga na visinu pile. Napravio sam i u njemu prihvat za zaštitu, ali to smanjuje kapacitet rezanja. Realno zaštitu jako rijetko koristim, al neka se nađe. Htio sam to sam raditi, ali originalni klin košta 20kn, pa sam naglo odustao kad sam shvatio da doma nemam komad otpada odgovarajuće debljine.
Image
Image

Novi i orginal klin
Image
sad ništa ne smeta sanjkama i ne moram stalno skidati i stavljati klin. Ovaj je stalno gore, a kad trebam max kapacitet rezanja, samo stavim original.
Image
..i zaštita funkcionira
Image

Ostaje još problem kolica za poprečni rez i sve više dolazim u napast da ih skroz raskopam i napravim nova s ozbiljnim šinama i ležajima.

Da li je netko koristio nešto slično ovome? Ima li to snage?
https://shop.tuli.si/linear-motion-prod ... ports.html

https://shop.tuli.si/linear-motion-prod ... units.html

Ovi imaju cijele sustave vodilica i lagera. Ima li nešto slično u RH ?
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na brzinu guglano: linearni lezajevi hrvatska
http://hypex.si/hr/index/browseproductscategory/cid/4
Tako da ima.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Možda "Trolist" u Zaprešiću
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

trgo-agencija.hr
Kod njih dostava nije skupa.
firefox007
Brzi dodavač alata

Post by firefox007 »

Sto reci Bagrovinje :pljesk::pljesk::pljesk::pljesk::pljesk:

Mislim da si upravio rijesio sve moje probleme vezano za pilu, sto trenutne, sto buduce...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zar ovaj cirkular nema ugrađenu klupu? Ili ja mislim na neki drugi... ::neznam::
borism25
Majstor

Post by borism25 »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZtNqJNkyCz0[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fy-hOrjxdCw[/youtube]

Ja sam sebi pravio od nule kolica, ono sto bi smatrao greskom u cijelom postupku sto nisam napravio od 1,2-1,4m, jbg nisam u tom trenutku imao love za duze vodilice. Iz tulija dosta kupujem kolegama i dod brze nego iz trgoagencije, ja sam svoje kupio u trgoagenciji, najveci problem je sto nemaju izbusene rupe na sipkama, pa moras dat busiti kod nekog a to me kostalo kao da sam kupio kod tulija, tako da moj glasi ide za tuli. Dobijes sipku i potporu a izbuseno bude kako treba. I obavezno ako netko bude pravio ubaciti dodatne "crvice" za fino stelovanje ja kod sebe nisam stigao iako je sve bilo pripremljeno pa sam se zajebavao par dana dok nisam dobio rez od 90 °
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

sasasasa wrote:Zar ovaj cirkular nema ugrađenu klupu? Ili ja mislim na neki drugi... ::neznam::
ima, ali služi samo da poveća radnu plohu. Plastične vodilice imaju puo lufta, pa su ta kolica korisna samo za raskrajanje nekih većih komada.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

borism25 wrote:Ja sam sebi pravio od nule kolica, ono sto bi smatrao greskom u cijelom postupku sto nisam napravio od 1,2-1,4m, jbg nisam u tom trenutku imao love za duze vodilice. Iz tulija dosta kupujem kolegama i dod brze nego iz trgoagencije, ja sam svoje kupio u trgoagenciji, najveci problem je sto nemaju izbusene rupe na sipkama, pa moras dat busiti kod nekog a to me kostalo kao da sam kupio kod tulija, tako da moj glasi ide za tuli. Dobijes sipku i potporu a izbuseno bude kako treba. I obavezno ako netko bude pravio ubaciti dodatne "crvice" za fino stelovanje ja kod sebe nisam stigao iako je sve bilo pripremljeno pa sam se zajebavao par dana dok nisam dobio rez od 90 °
To te ja pitam. Sad sam se još više nabrijao da to napravim kako spada.

Misliš da bi to funkcioniralo da se izvede na postojeću šasiju od pile. Meni nije izvedivo da napravim uporište u pod jer je pila na kotačima i stalno ju moram pomicati. Čini mi se da bi se originalni nosači kolica mogli iskoristiti i da samo na njih postavim ozbiljnije vodilice.

PS Ekipa, hvala za linkove !!!
Post Reply