Sredjeno i manje, pa sada ima i mnogo vise utisaka. Trudicu se i da ih koristim ovih dana, pa da vidimo i dalje kako ce se ponasati.
Da stavim zakljucak na pocetak. Da li bi prepoucio ovo rende nekome. Zavisi. Peporucio bi ga samo onima koji imaju iskusta u preciznim radovima i resavanjem problema. To u sustini, na ovom forumu znaci Bole, i moza Momir.
Ajmo prvo sa generalnim utiscima.
Seciva su tvrda, kao sto je i ocekivano. Posto je bevel supalj, njegovo sredivanje nije problem, uopste. No bevel je vec duga prica, posto je prilicno dugacak, i po povrsini znatno veci nego ledja. Tako da je izvlacenje risova od prethodne granulacije posao. Nisam napravio mikrobevel, to ostaj za neko sledece ostrenje.
Bur koji se formira je minimalan, manji nego sto bih ockivao na evropskim secivima. Na srednjim granulacijama se jedva oseti, na finim je vec prilicno tesko. Valjda je secivo tvrdo, pa se bur lomi i otpada.
Seciva su zacrnjena necime sto nije brunir i sto do bsvesti ostaje po prstima. Kompletno sam ih ocistio razredjivacem, prebrisao do besvesti krpom, i opet, svako pipanje seciva ostavlja crn trag na prstima, koji se prenosi na telo rendeta. Na zalost, bez obzira sto sam radio u rukavicama dok sam sredjivao telo, tj dai, on je na kraju flekav. Veliko rende koje je bilo cisto kada sam sredio, i samo sam radio sa njim juce i danas je takodje flekavo. Valjda ide sa teritorijom. Na onome sto sam obradjivao, fleke nisu ostale, ali je na rendetu, onako, iritirajuce.
E sad telo. Oba tela su bila vise nego prihvatljivo ravna. Probao ssam koliko su ravna na smirgli 400, na staklu, i oba leze na povrsini tamo gde treba. Povrsina iza seciva je vec spustena za 0.5mm, kao sto treba. Za taj deo, odlicna ocena.
No bd, tj leziste za secivo je problem i na jednom i na drugom rendetu. Mani na vecem, veci na manjem. Kod japanskih renda nema mnogo podesavanja polozaja seciva, zato sto polozaj proizilazi iz oblika klina seciva, i lezista za taj klin u telu. Tako da ako se pretera sa skidanjem, nema nicega sto moze da drzi secivo u gornjem polozaju, kao sto to radi odvojeni drveni klin kod zapadnih renda.
Oba rendeta su dosla sa naizgled 5mm hoda do polozaja u kome secivo treba da sece. Naizgled vise nego dovoljno. No, posto je ugao klina jako mali, minimalno skidanje materijala dovodi do velikih pomeranja napred. Oba rendeta su dosla sa jasnom linijom oslanjanja seciva na bedu, u sredini. Kod velikog, dok secivo nije doslo u predvidjeni polozaj, trebalo je neka 4-5 koraka, a dodirna povrsina je nekih 40% po sirini, i recimo 60% po visini. Po meni to je nedovoljno, i kod evropskih renda bi rezultiralo vibracijom seciva, koje ovde nema, posto je secivo predebelo.
Manje rende je tu gore proslo. Prvo sam skinuo srednju liniju, u dva poteza floatom (Koristim Iwasaki japansku turpiju, ultra tvrdu, no ona u sustini radi potpuno jednako kao float. I vrlo je ravna, idealana za ovakve stvari Inace topla preporuka) Kolicina strugotine minimalna. U sledecoj turi, ubacio sam blago nauljeno secivo, i dobio liniju sirine 5mm. KOrak iza toga, samo skdanje tragova, i opet sa minimumo strugotine, i secivo je vec doslo u polozaj u kome treba da radi, i gde je mozda na granici da je previse.
Evo koliko povrsine je oslonac.
Posto su u pitanju nova tela, i novo rende, ovo je problem. On moze da se resi, tako sto ce bed jos malo da se poravna, dok se ne skinu tragovi ulja, pa da se na celu povrsinu beda nalepi furnir nekog tvrdog drveta, a onda ponovi stelovanje. Da bi to mogao da uradim kasnije, necu uljiti bed na ovom rendetu.
Na srecu, posto su seciva jako debela i teska, nema vibracija, koje bi se javile kod evropskih blanja, da je kontaktna povrsina ovoliko mala.
Ovako uska povrsina donosi jos jedan problem, prilicno je tesko dovesti secivo u srednji polozaj, posto se prakticno klati levo desno.
Probana su na camovini, belom boru, brestu, bukvi i bagremu, i rezultati ni se svodjaju, pogotovo na brestu i bagremu. Povsina je polirana, ali se tragovi kontakta vide i na tabanu.
Za ono za sta sam ih predvideo, tj za tesarske radove, pravljenje nove radionice, i ostalih sitnica na placu koji krecem da sredjujem, ce da rade vise nego dobro. U sustini, posao ce im biti da finisiraju grede i daske koje su izasle iz dihta, onako kao sto se to radi sa tesarkom gradjom u Japanu. I uglavnom na camovini, mada ce biti i bagrema.
E sad, u samom radu, potpuno mi je jasno odusevljenje Krenova japanskim rendima, i kako je na kraju zavrsio sa onime sto svi znamo kao krenov rende. Misaoni proces je prilicno prava i jasna linija. Meni je jedno pravljeno rende u planu, modifikovani krenov na moj nacin, sa trikovima sa ranog Norissa A70.