Konacno sam koliko toliko osposobio jedan fotoaparat, pa da uslikam ponesto.
Najpre malo "egzoticnijih" stvari koje se ne vidjaju bas svaki dan.
Ovo su Rifleri. Ne znam kako bi to preveo, osim kao "krive turpije" posto su ustvari bas to. Sluze za fina doterivanja kod duboreza i modeliranja. Garnitura je kineska, al radi posao.
Ovo je vec ozbiljnija varijanta, specificna po tome sto je ugao 90 a ne uobicajenih 60 stepeni. Koristi se za finalnu obradu i ciscenje cekeringa na kundaku. Kupljen je pod Brownels-ovim imenom, a da li ga bas oni proizvode... ne znam (oni su generalno trgovci, ali izgleda da imaju i neku proizvodnju).
Ovo je takodje rifler, ali vec jako ozbiljan. Grobet je svajcarska firma koja proizvodi vrhunski alat za gravere.
Kad smo vec pomenuli cekering, evo i alata kojim se on radi. Proizvodjac je Dem Bart.
S leva na desno: za fine detalje, grubi, fini, dupli 22lpi (linija po incu), dupli 18lpi, i dupli 20lpi
Evo i malo krupnijeg plana,
Malo alata za duborez.
Sa desne strane su "tri tresnje" (ili behose visnje?) kupljene davne 1974 u Francuskoj, a sa leve par ne tako finih ali sasvim zadovoljavajucih alatki koje sam pazario u Americi 2000-te.
Malo krupnog plana (nisu zardjali ovo je strugotina i zuckasto svetlo halogenke

)
Dleta koja se retko vidjaju, a koriste se za izradu gusala ili posuda. Pravio ih je neki kovac u Urosevcu, isto tako neke davne 1960-neke, a ja ih nasledio od strica.
Evo jednog izbliza
Tri dleta za strug, i sabloni za ostrenje "fingernail" vrha
Ostrica dleta za detalje izbliza
Svasta nesto

U smeru kazaljke na satu:
Prazna pakla cigareta radi poredjenja dimenzija, ovo plavo zmijasto je Stedlerov krivuljar, fenomenalan za crtanje glatkih krivih linija, pa i za skidanje istih sa nekog predmeta, Veritasovo mini rende (nije igracka), brus kome ne znam poreklo ali je fenomenalan, par "mikro" dleta koja sam sam pravio, maklja samo maleeeeeecka, i jos jedan nasledjen odlican brus.
Ovde se bolje vidi kako izgleda ovaj Stedlerov krivuljar
A ovo je jedno od mikro dleta izbliza. Pravljeno je od burgije 1.5mm, da bih urezao slova u orahovu plocicu za vrata.
Jos par "drangulija", testerica za furnir, jedno V dleto pravljeno kod kovaca isto neke davne godine, i jos jedan brus
Stenlijevo low angle blok rende, za blanjanje cela daske
Sad vec izlazimo iz domena stolarskog alata, par Uniorovih finih srafcigera (ostatak garniture je "tu negde") i jedan stenlijev grebac
Moja omiljena kljesta. Male Uniorove papagajke, neopisivo zgodne za gomilu poslova
Alatka koja retko treba, al kad zatreba, nista ne zavrsava posao kao ona. Udarni srafciger. Za otpustanje zapeklih i pretegnutih srafova.
I na kraju, alat koji mi na zalost sve cesce treba