Pokazite nam sta koristite od rucnog alata

Rad sa ručnim alatima
Post Reply
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Nikolasd wrote:Zna li neko dal u Beogradu ima se kupiti ovakve spravice....
Nemora INCRA Precision T-Rule , može i neka od drugih proizvođača
Ja sam kupio to ovdje
http://stores.ebay.com.au/Carbide-Route ... oodworking
ako je nedopustena reklama maknite link pa saljem na PP
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

runer wrote:... Uradi sam u Novom Sadu tamo sam bio naisao na tu igracku doduse bez dodataka.
Ako je "Uradi sam" vrlo verovatno da to radi ili Kvb ili Craftix ili mozda Conex (barem po iskustvu proizvodnog asortimana u Beogradu)...
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Nešto slično ima Wolfcraft. Izgleda kao standardni kutnik ali sa puno takvih detalja i mogućnosti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima ali ne ovako mala ko sa snimka, vec verzija od oko 250mm
Mene interesuje malecka (na kraju cu da je napravim :)), veliku imam odavno.

Skoro smo pisali u nekoj temi o odnosu kinezi-renomirani i bas je ovakva bila pomenuta.
Vidjao sam je u nekoliko radnji (recimo Srafka na uglu Studentske i Pariske Komune), i naravno na buvljaku.
Condor
Šegrt

Post by Condor »

Evo jedna klijesta od USAG-a, koja su mi potrebala pa sam na njih naletio polovna, ali gotovo nekoristena:

ImageImage
ImageImageImage
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

mbole wrote:Ima ali ne ovako mala ko sa snimka, vec verzija od oko 250mm
Mene interesuje malecka (na kraju cu da je napravim :)), veliku imam odavno.

Skoro smo pisali u nekoj temi o odnosu kinezi-renomirani i bas je ovakva bila pomenuta.
Vidjao sam je u nekoliko radnji (recimo Srafka na uglu Studentske i Pariske Komune), i naravno na buvljaku.
Eeee, što vam zavidim na buvljcima, meni je najbliži 180km.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

@ Stari - trebali bi se ekipirati pa otići do Hreljića jednom ( čitaj - kad zatopli :D ) , pa i dogovoriti se sa Zg ekipom za neku kavu
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Nisam bio na Hreljiću bar 10 godina
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

šantjer wrote:Nisam bio na Hreljiću bar 10 godina
a na jakusevcu???:forvonad:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

ropee wrote:@ Stari - trebali bi se ekipirati pa otići do Hreljića jednom ( čitaj - kad zatopli :D ) , pa i dogovoriti se sa Zg ekipom za neku kavu
Nemoj kad zatopli onda neće dobro sjesti kuhano vino.:smejanje:

Ova ideja ti je skroz u redu i ja sam za a na povratku iz ZG možemo svratiti kod mojih u OG na sarmu ili tako nešto.:hurra:
Čovijek sniva a Bog realizira!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Å trkić wrote:
ropee wrote:@ Stari - trebali bi se ekipirati pa otići do Hreljića jednom ( čitaj - kad zatopli :D ) , pa i dogovoriti se sa Zg ekipom za neku kavu
Nemoj kad zatopli onda neće dobro sjesti kuhano vino.:smejanje:

Ova ideja ti je skroz u redu i ja sam za a na povratku iz ZG možemo svratiti kod mojih u OG na sarmu ili tako nešto.:hurra:
Svaka čast, znaš šta ja volim:tummenupp:
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

singer wrote:
šantjer wrote:Nisam bio na Hreljiću bar 10 godina
a na jakusevcu???:forvonad:
Ni tamo. Iako su to u biti u ovom kontekstu sinonimi. Neko kaže Jakuševac, a neko Hreljić, a misle na dio grada gdje se trguje polovnim stvarima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Konacno sam koliko toliko osposobio jedan fotoaparat, pa da uslikam ponesto.
Najpre malo "egzoticnijih" stvari koje se ne vidjaju bas svaki dan.

Ovo su Rifleri. Ne znam kako bi to preveo, osim kao "krive turpije" posto su ustvari bas to. Sluze za fina doterivanja kod duboreza i modeliranja. Garnitura je kineska, al radi posao.
Image

Ovo je vec ozbiljnija varijanta, specificna po tome sto je ugao 90 a ne uobicajenih 60 stepeni. Koristi se za finalnu obradu i ciscenje cekeringa na kundaku. Kupljen je pod Brownels-ovim imenom, a da li ga bas oni proizvode... ne znam (oni su generalno trgovci, ali izgleda da imaju i neku proizvodnju).
Image

Ovo je takodje rifler, ali vec jako ozbiljan. Grobet je svajcarska firma koja proizvodi vrhunski alat za gravere.
Image

Kad smo vec pomenuli cekering, evo i alata kojim se on radi. Proizvodjac je Dem Bart.
S leva na desno: za fine detalje, grubi, fini, dupli 22lpi (linija po incu), dupli 18lpi, i dupli 20lpi
Image

Evo i malo krupnijeg plana,
Image

Malo alata za duborez.
Sa desne strane su "tri tresnje" (ili behose visnje?) kupljene davne 1974 u Francuskoj, a sa leve par ne tako finih ali sasvim zadovoljavajucih alatki koje sam pazario u Americi 2000-te.
Image

Malo krupnog plana (nisu zardjali ovo je strugotina i zuckasto svetlo halogenke :))
Image Image

Dleta koja se retko vidjaju, a koriste se za izradu gusala ili posuda. Pravio ih je neki kovac u Urosevcu, isto tako neke davne 1960-neke, a ja ih nasledio od strica.
Image

Evo jednog izbliza
Image

Tri dleta za strug, i sabloni za ostrenje "fingernail" vrha
Image Image

Ostrica dleta za detalje izbliza
Image

Svasta nesto :) U smeru kazaljke na satu:
Prazna pakla cigareta radi poredjenja dimenzija, ovo plavo zmijasto je Stedlerov krivuljar, fenomenalan za crtanje glatkih krivih linija, pa i za skidanje istih sa nekog predmeta, Veritasovo mini rende (nije igracka), brus kome ne znam poreklo ali je fenomenalan, par "mikro" dleta koja sam sam pravio, maklja samo maleeeeeecka, i jos jedan nasledjen odlican brus.
Image

Ovde se bolje vidi kako izgleda ovaj Stedlerov krivuljar
Image

A ovo je jedno od mikro dleta izbliza. Pravljeno je od burgije 1.5mm, da bih urezao slova u orahovu plocicu za vrata.
Image

Jos par "drangulija", testerica za furnir, jedno V dleto pravljeno kod kovaca isto neke davne godine, i jos jedan brus
Image

Stenlijevo low angle blok rende, za blanjanje cela daske
Image

Sad vec izlazimo iz domena stolarskog alata, par Uniorovih finih srafcigera (ostatak garniture je "tu negde") i jedan stenlijev grebac
Image

Moja omiljena kljesta. Male Uniorove papagajke, neopisivo zgodne za gomilu poslova
Image

Alatka koja retko treba, al kad zatreba, nista ne zavrsava posao kao ona. Udarni srafciger. Za otpustanje zapeklih i pretegnutih srafova.
Image

I na kraju, alat koji mi na zalost sve cesce treba
Image
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Vala svaka cast za post.
Prvo i osnovno 90% stvari prvi put vidim (jerbo ja nisam stolar).
A sto se tice slika (kvalitet, broj, ostrina) sve je kako treba (moje skromno misljenje).

Po ovome naslucujem da imas hangar lepih stvarcica pa samo pucaj po volji.

Pravo osvezenje :tummenupp:
automotive
Zarezivač olovaka

Post by automotive »

evo i mog omiljenog alata
Image
Image
Image
Post Reply