Kupovina na buvljaku
- vuk samotnjak
- Precizni šegrt
Re: Kupovina na buvljaku
Pa "četvrtka" je dobijena cijepanjem, tako da idu relativno pravilno, dužinom nje. Znam da bi optimalno bilo da godovi idu pod nekim uglom upravno na taban, jer je onda tvrdji, tj sporije se haba.
Godovi kod rendeta se orijentisu tako da je ono sto je bilo spoljna strana drveta taban. Pri tome godovi su blago podignuti unapred tako da se na tabanu vidi kraj vlakana a ne vlakna uzduz.
Sirina dela ispod seciva treba da bude barem po milimetar sa svake strane sira od seciva. Inace nema podesavanja levo desno a to zahteva savrseno ostrenje.
Sirina dela ispod seciva treba da bude barem po milimetar sa svake strane sira od seciva. Inace nema podesavanja levo desno a to zahteva savrseno ostrenje.
Zasto spoljna strana ide na taban?
Ostalo je jasno...
Ostalo je jasno...
Zato sto je veci precnik godova.
- maricaiivica
- Moderator
Ocekivao sam drugaciji odgovor.
Daj malo pojasni
Daj malo pojasni
- Hornbeam
- Pred-majstorsko zvanje
Pozdrav kupio sam hoblić ali me zbunjuje da li mu fali ona oštrica, pa sam izgleda malo obrusio "chip breaker" misleći da je to oštrica.
Za 5 eura sam kupio prvi put hoblic koji je izrađen od metala pa me sam se zanio, nije meni problem napraviti ostricu tu od metala, samo zanima me da li znate kako bi trebao taj hoblic izgledati a poslati ću i slike.
--------------------------- spojene poruke
Evo ima i piše nešto

Evo ima i piše nešto

Za 5 eura sam kupio prvi put hoblic koji je izrađen od metala pa me sam se zanio, nije meni problem napraviti ostricu tu od metala, samo zanima me da li znate kako bi trebao taj hoblic izgledati a poslati ću i slike.
Evo ima i piše nešto

Evo ima i piše nešto

To je rabbet rende. Nema chipbreakera. I cini se da je noz prilicno pra kraju.
- Hornbeam
- Pred-majstorsko zvanje
Ali dosta je bilo tanak kao žilet
Tako su se pravili posle 60, kada je profit nadvladao kvalitetom.
Sto je veci precnik godeva, imaces manje ranog drveta na tabanu, i ti slojevi ce biti paralelni. Kod onog gore zaboravio sam i jos jednu sitnicu, da se taban orijentise tako da je vrh stabla u pravcu rada dleta.
U sustain, sve su to iskustvena pravila, razvijana stotinama godina.
Ten sad primetih pitanje.
Sto je veci precnik godeva, imaces manje ranog drveta na tabanu, i ti slojevi ce biti paralelni. Kod onog gore zaboravio sam i jos jednu sitnicu, da se taban orijentise tako da je vrh stabla u pravcu rada dleta.
U sustain, sve su to iskustvena pravila, razvijana stotinama godina.
Da, moguce je.. Stabilizuje ga kapa, i netreba mu nista vise.