"Razna" upotreba epoksida
"Razna" upotreba epoksida
Posto je epoksid materijal sa dosta sirokom upotrebom, od pravljenja brodovlja, pa do izivanja astala koji su dekorativni... mislim da treba imati i ovakvu temu, za da tako kazemo "neuobicajene" upotrebe.
Ono sto me je konkretno navelo na ovu temu je:
Prijatelj pravi "king size" zardinjeru 3X1.5x0.8m.
Daska je ordinaris gradjevinska camovina.
Neka ideja je da se unutrasnja strana premaze epoksidom, koji ce se delimicno upiti u dasku, delimicno napraviti sloj, i zastititi je od uticaja zemlje, truljenja itd...
Znaci bez staklenog platna i slicnih stvari, samo sloj epoksida koji ce "zacepiti" drvo sa te strane koja je do zemlje u zardinjeri.
Preko ce u svakom slucaju doci neka debela PVC ili slicna folija, ali folija ko folija, moze da se probusi...
Koju bi smolu preporucili za takvu namenu, i koliko bi toga trebalo za okvirno nekih 8-10 kvadratnih metara povrsine?
Ono sto me je konkretno navelo na ovu temu je:
Prijatelj pravi "king size" zardinjeru 3X1.5x0.8m.
Daska je ordinaris gradjevinska camovina.
Neka ideja je da se unutrasnja strana premaze epoksidom, koji ce se delimicno upiti u dasku, delimicno napraviti sloj, i zastititi je od uticaja zemlje, truljenja itd...
Znaci bez staklenog platna i slicnih stvari, samo sloj epoksida koji ce "zacepiti" drvo sa te strane koja je do zemlje u zardinjeri.
Preko ce u svakom slucaju doci neka debela PVC ili slicna folija, ali folija ko folija, moze da se probusi...
Koju bi smolu preporucili za takvu namenu, i koliko bi toga trebalo za okvirno nekih 8-10 kvadratnih metara povrsine?
Pa kutija nece biti teska,stane u svaki karavan....mbole wrote:Meni nije lakse, a dal je jeftinije znacu tek kad saznam koja i koliko smole treba
Ko da se zavitlava sa 3 X 1 metar tablama, da ih spaja... ili mu napravi limar, pa onda vuci ogromnu kuticinu.
Limar ce uraditi sve ,neces ti.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
3x1.5x0.8m u karavan? -pa to ne staje ni u moju skoda felicia
ja pravim voblere za pecanje, bas planiram da napravim jednu seriju ove godine, (smudj krece tek za dve nedelje, tako da... polako
) -i finalni premaz/premaze cu da odradim od epoksida. poslednji put kad sam pravio serijicu, drugar mi je poslao iz daleke svice u dve bocice, bilo je tada osetno skuplje no sad. nije cak 'teo da mi kaze kol'ko para je dao, i to ne zato sto je bilo 100kinti, prilicno sam siguran.
e sad, ne znam jel' to neobicna, ili obicna upotreba

ja pravim voblere za pecanje, bas planiram da napravim jednu seriju ove godine, (smudj krece tek za dve nedelje, tako da... polako

e sad, ne znam jel' to neobicna, ili obicna upotreba

regularan tip skroz
Å koda felicija nije auto :skratta:
Moze na krovni nosač bilo kog auta ako nema karavan.
Ja prodao pre 10-tak godina garnituru koznu iz simpa,trosed,dvosed i fotelja,toliko veliki da smo morali kroz prozor iz kuce da unosimo i iznosimo.
Ciga koji je kupio,sve to je natovario na galeriju karavana i odvezao bez problema :skratta:
Moze na krovni nosač bilo kog auta ako nema karavan.
Ja prodao pre 10-tak godina garnituru koznu iz simpa,trosed,dvosed i fotelja,toliko veliki da smo morali kroz prozor iz kuce da unosimo i iznosimo.
Ciga koji je kupio,sve to je natovario na galeriju karavana i odvezao bez problema :skratta:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ovaj moj felatio bio na 5 mora i 2 kontinenta
-nesto mu popustila sajla od kvacila vidim. Uglavnom kljuc u bravu u beogradu, kljuc iz brave - recimo na severnom moru ili 'vamo u bliskoj aziji
. Ne mogu reci - nagledala se finih auta - koji cekaju slepanje uz put...
jftr. (ipak je to ceski auto. sloveni, nisu germani. superiorna grupa naroda - tu i tamo se sfuseri, al' kad se napravi da valja - onda valja
). (recimo u dalekoj germaniji krecu ortaci na aeroplan za juesofa, velikom tojotom, 10 godina mladjom od moje skode - hop - nece da krene tojotica - ajde bouze dodji po nas, pa nas baci dole do golfa, d'idemo na voz pa u frankfurt na jeroplan (isto mladji od moje felatio) - dobro ajde... - hop - nece ni golf da upali. ok. -NISU stigli na avion, ne zbog felatio - nego zbog dojcebahn-a, 15 minuta je zakasnio voz
tako da stvarno nije auto - to je superauto. - zato sam i rekao da taj ogradjeni fudbalski teren zvani zardinjera ne moze cak ni u moj auto
Sad nesto razmisljam - tolikacka zardinjera trpi prilicno i statickog pritiska zemlje - kakav je uopste taj epoksid u smislu tih i takvih opterecenja?

jftr. (ipak je to ceski auto. sloveni, nisu germani. superiorna grupa naroda - tu i tamo se sfuseri, al' kad se napravi da valja - onda valja

tako da stvarno nije auto - to je superauto. - zato sam i rekao da taj ogradjeni fudbalski teren zvani zardinjera ne moze cak ni u moj auto

Sad nesto razmisljam - tolikacka zardinjera trpi prilicno i statickog pritiska zemlje - kakav je uopste taj epoksid u smislu tih i takvih opterecenja?
regularan tip skroz
Glavno je da nadjes mirnu zemlju, da bi sva opterecenja ostala staticka. Ako je natrcis na onu tresucu, onda opterecenja postanu dinamicka, pa epoksid mora da bude elastican, a onda radi samo onaj mekan, krt ispuca.
Moji roditelji su prvo imali Skodu 1000 malih briga, pa posle S100. I sa njim smo nas cetvorto isli na more, sve sa satorom, dusecima, camcem, posteljinom, i ostajali po mesec dana. Camac naravno na krovu, i na kraju sve izgleda ko da je neko postavio gomilu krsa na kolica pa vuce okolo. Jos lepse, nosili i sve potrebne delove, pa se lepo stane usput negde na Romaniji kad prokuva, i ovcas posla honuje ventil koji je produvao, ili promeni kvacilo.
Tako je jednom na Medvedniku, iznad Lelica, natovarena oblicama belog bora slomila i poluosovinu. Isti put kao i danas, makadam i rupa na rupi, al je prosle godine prodjoh bez i da sam stucnuo. Izgleda da je to lomljenje ipak do tog Porsea iza gvozdene zavese, a ne do okolnosti. A moja deca ne znaju kako je lepo putovati po planinama.
E sad, kave to veze ima sa zardinjerama i epoksidom nemam pojma, al da i ja reknem poneku u offf.
Moji roditelji su prvo imali Skodu 1000 malih briga, pa posle S100. I sa njim smo nas cetvorto isli na more, sve sa satorom, dusecima, camcem, posteljinom, i ostajali po mesec dana. Camac naravno na krovu, i na kraju sve izgleda ko da je neko postavio gomilu krsa na kolica pa vuce okolo. Jos lepse, nosili i sve potrebne delove, pa se lepo stane usput negde na Romaniji kad prokuva, i ovcas posla honuje ventil koji je produvao, ili promeni kvacilo.
Tako je jednom na Medvedniku, iznad Lelica, natovarena oblicama belog bora slomila i poluosovinu. Isti put kao i danas, makadam i rupa na rupi, al je prosle godine prodjoh bez i da sam stucnuo. Izgleda da je to lomljenje ipak do tog Porsea iza gvozdene zavese, a ne do okolnosti. A moja deca ne znaju kako je lepo putovati po planinama.
E sad, kave to veze ima sa zardinjerama i epoksidom nemam pojma, al da i ja reknem poneku u offf.
Last edited by BR on 15 Apr 2021 16:40, edited 1 time in total.
Svrha epoksida ovde nije da nosi bilo kakavo opterecenje.
Iskljucivo da napravi barijeru izmedju zemlje i drveta, kako ono ne bi trulilo.
Cak i ne mora da bude neki "sloj", dovoljno bi bilo ono sto se upije u povrsinu daske.
Nego razmisljam nesto drugo u medjuvremenu...
Ako se bilo cime "zacepi" daska sa jedne strane, krenuce da se korita, posto ta strana nece otpustati i primati vlagu, a druga hoce.
Tako da i nije bas najbolje resenje.
Cak i ne mora da bude neki "sloj", dovoljno bi bilo ono sto se upije u povrsinu daske.
Ako se bilo cime "zacepi" daska sa jedne strane, krenuce da se korita, posto ta strana nece otpustati i primati vlagu, a druga hoce.
Pa da, mora cela daska da bude zasticena od vlage. Pretpostavljam da covek hoce da zardinjera izgleda "drveno" spolja.
br - pa ima veze - isli ste na more, a ja spomenuh gore voblere za pecanje - ono more-voda-pecanje-vobler-umocen u epoxi.
Pa mi (jos u startu palo na pamet) - ako je to slucaj, zasto ne neka bezbojna impregnacija i bezbojni lakovi neki?
br - pa ima veze - isli ste na more, a ja spomenuh gore voblere za pecanje - ono more-voda-pecanje-vobler-umocen u epoxi.

Pa mi (jos u startu palo na pamet) - ako je to slucaj, zasto ne neka bezbojna impregnacija i bezbojni lakovi neki?
Last edited by drBouz on 16 Apr 2021 07:57, edited 1 time in total.
regularan tip skroz
1,1 Kg smole po m2 u visini od 1 mm je utrošak. Dovoljna je smola za laminaciju. Tu smolu je od nas kupila jedna firma koja je radila neki park u kome su kao stazu postavili pragove pruge i premazali je smolom za laminaciju. Inače, ta smola se sa fiberglasom ili karbonskim platnom koristi za krpljenje i popravku plastičnih čamaca.Ja sam krpio plastičnu tuš kadu tom smolom. Ako sam dobro izračunao, ukupna površina, računajući i dno žardinjere je 11,7 m2. E sad, ako potrošiš 0,5 kg po 1m2, to ti je skoro 6 kg.mbole wrote:Svrha epoksida ovde nije da nosi bilo kakavo opterecenje.
Last edited by bepox on 16 Apr 2021 19:55, edited 1 time in total.