"Razna" upotreba epoksida
Izgleda da će limena kibla da radi :skratta:
Last edited by singer on 17 Apr 2021 17:29, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Jel gotova žardinjera ?mbole wrote:Posto je epoksid materijal sa dosta sirokom upotrebom, od pravljenja brodovlja, pa do izivanja astala koji su dekorativni... mislim da treba imati i ovakvu temu, za da tako kazemo "neuobicajene" upotrebe.
Ono sto me je konkretno navelo na ovu temu je:
Prijatelj pravi "king size" zardinjeru 3X1.5x0.8m.
Daska je ordinaris gradjevinska camovina.
Neka ideja je da se unutrasnja strana premaze epoksidom, koji ce se delimicno upiti u dasku, delimicno napraviti sloj, i zastititi je od uticaja zemlje, truljenja itd...
Znaci bez staklenog platna i slicnih stvari, samo sloj epoksida koji ce "zacepiti" drvo sa te strane koja je do zemlje u zardinjeri.
Preko ce u svakom slucaju doci neka debela PVC ili slicna folija, ali folija ko folija, moze da se probusi...
Koju bi smolu preporucili za takvu namenu, i koliko bi toga trebalo za okvirno nekih 8-10 kvadratnih metara povrsine?
Jel ovo moze da se uzme kao primer ako hocu da procenim koliko ce da treba materijala (i novca) za neki posao?bepox wrote:1,1 Kg smole po m2 u visini od 1 mm je utrošak.
Npr, ako hocu da uradim plocu od 1m2, debljne 10mm, treba ce oko 11 kg smole. Ustvari smole sa ostalim komponentama.
Last edited by J.Vlada on 04 Jul 2021 19:46, edited 1 time in total.
Naravno, to jeste model za izračunavanje ali se primenjuje na površinama koje ne upijaju smolu. Npr, ako ste drvo pre toga premazali smolom za tanke slojeve i premaze i tako zatvorili sve pore. Proverite i tehnički list smole, tačnije, koja je gustina smole po 1cm3. Ako je gustina 1,1g/cm3 onda se zapremina u litrama množi sa 1,1. Ako je 1,3g/cm3 onda se množi sa 1,3. Većina smola ima tu gustinu od 1,1.J.Vlada wrote:Jel ovo moze da se uzme kao primer ako hocu da procenim koliko ce da treba materijala (i novca) za neki posao?bepox wrote:1,1 Kg smole po m2 u visini od 1 mm je utrošak.
Npr, ako hocu da uradim plocu od 1m2, debljne 10mm, treba ce oko 11 kg smole. Ustvari smole sa ostalim komponentama.
Last edited by bepox on 07 Jul 2021 09:02, edited 1 time in total.