Mi nismo koristili smole drugih proizvođača pa tako nismo kompetentni da ih ocenjuemo, ni pozitivno ni negativno. Imali smo poziv od dva prodavca sa primedbama da mi „pljujemo“ druge smole. Jedan je bio samo oštar a drugi jako nevaspitan. Ne znam, valjda taj jedan nema ništa od pomenutih dokumenata pa mu mi predstavljamo konkurenciju. Da, jesmo konkurencija iz pomenutih razloga. Jeste i vi nama konkurencija ali nelojalna. Knjigovođa, savetnik za hemikalije, savetnik za ADR, ekološke takse ??? Nije vam poznato ? Pa i nije kad ih nemate.
Zašto je bitna IZJAVA O KONTAKTU SA HRANOM ? Zato što će za stolom, koji vi napravite od epoksi smole, da jedu vaša deca, rođaci, prijatelji. Nije svaka smola bezbedna u dodru sa hranom. Takvu izjavu, svaki prodavac smole mora da dobije od proizvođača. Za naše smole to izgleda u originalu ovako:

A na srpskom ovako:

Dakle, vodite računa od koga kupujete smolu i da li prodavac ima ovakva dokumenta.
Sledeće je sigurnosni list. U originalu:

U prevodu izgleda ovako:

Ovo je prodavac OBAVEZAN da vam da. Mi našim kupcima sigurnosni list šaljemo na mail ali ako neko želi, mi mu i odštampamo.
Naravno, ovo je samo deo prikazan na forumu, čisto da vidite kako izgleda.
Da bi neko legalno uvozio smolu, mora da prijavi hemikalije ministarstvu za zaštitu životne sredine:

I na kraju, prodavac takođe je obavezan da vam da uputstvo za upotrebu:

Imalo smo žalbe kupaca pa su jednom prodali smolu-prajmer za podove.naravno, ispala je katastrofa. Smola je ispucala jer nije namenjena za stolove nego za podove a smim tim i ne trpi izlivanje u visokim slojevim. I šta je na kraju ispalo: "Ne znam, meni se niko nije žalio, mora da si ti nešto pogrešno uradio".
Nadam se da sam vam bar malo pomogao i pojasnio šta je sve bitno u odabiru prodavca epoksi smole koju želite da kupite, da li iz komercijalnih raloga ili iz hobija, sve jedno je. Oni malo stariji se sećaju praška za veš kupljenog na ulici 90-ih koji je bio mešan sa brašnom, gipsom i ostalim praškastim materijalom pa je dolazilo do kvara na veš mašinama. E tako vam je i sa smolom. A greške nisu baš jeftine.