Priprema drveta za izlivanje

O radu sa epoksidnom smolom i slicnim materijalima.
Post Reply
User avatar
bepox
Precizni šegrt
Posts: 84
Joined: 13 Nov 2019 09:24
Location: Beograd
Contact:

Priprema drveta za izlivanje

Post by bepox »

Bilo da izlivate okrajčenu dasku ili neokrajčenu talpu ili panj, u svakom slučaju se u prvom redu postavlja pitanje o stepenu vlažnosti drveta kao i njegovim poroznim delovima.
Kako će estetski izgledati smola koja je očvrsla uz samo drvo u ploči stola, zavisi u najvećoj meri od toga: kako je drvo pripremljeno i od kvaliteta smole, odnosno njene bistrine.

Å to se tiče dozvoljenog stepena vlage, naš Nemac kaže da je to nekih 8%. Dakle, treba vam suvo drvo. Sušeno dugo godina prirodnim putem ili kraće a kombinujuću se sa sušarom, ne igra ulogu.

Uglavnom firme i veći prodavci takvih talpi ili daski imaju propisno osušeno drvo i sa tim drvetom ne bi trebalo da bude problema. Problem mogu biti samo tek isečene, mokre ili nedovoljno suve daske/talpe.

Ako drvo potpuno zalivate u smolu, na način da nigde ne postoji veza sa vazduhom, time ste mu zaustavili proces sušenja, ono više „ne radi“. Ako smolu izlivate samo u deo ploče stola, onda je dovoljno premazivati samo deo koji će biti u kontaktu sa smolom.

Image

Image
Zbog čega nam je važna priprema daske ili njenih delova koji će biti zaliveni smolom?

Jednostavno, vazduh mora biti izbačen, pore zatvorene. Smola se steže sporo i sporo istiskuje zaostali vazduh. Posledično, zbog velike viskoznosti vazduh se sporo kreće ka spoljašnosti pa je time je stvaranje mehurića moguće i u kasnijoj fazi očvršćavanja. U fazi kada je već na dodir toliko gusta i čvrsta da mislite da je to prosto nemoguće.

Ovo se odnosi na one veće mehuriće koji izbiju na površinu u vidu malih vulkana, a tako i očvrsnu reljefno, dok oni sitniji mehurići ostaju zarobljeni u smoli. A ako ste baš taj efekat želeli, onda Ok. Ako želite rezultat bez mehurića, postupak je objašnjen.

Image


Image


Dakle, preporučuje se trostruko premazivanje drveta smolom uz obavezno vreme sušenja/očvršćavanja između premazivanja i pre zalivanja. Time osiguravate rezultat bez mehurića i sa glatkom površinom!

To sa sitnim, mikro mehurićima se najčešće sreće kod izrade nakita, preciznije prstenja, od poroznog dela drveta i postoji posebna tehnika izrade. Tom temom ćemo se baviti s jeseni ili dogodine.
Å ta je sve predmet zalivanja u epoksi smolu, a da je organskog porekla?

Jabuke i žabe ne mogu!

Ništa što ima vodu ili mnogo vode u sebi.
Sve koštunjavo voće sa i bez ljuske, šišarke, suvo cveće, semenke, zrnevlje i slično mogu bez problema da se zalivaju.
Sveže voće, povrće i cveće - nikako! Toliko mehura i mehurića krenu kroz smolu da se predmet koji je zaliven ne vidi ili ne prepoznaje.
Mi se držimo drveta. Mislim da tu ima dovoljno prostora za kreativnost bez granica.
Last edited by bepox on 20 Jul 2020 19:38, edited 1 time in total.
Post Reply