Ja se bavim tokarenjem drva iz hobija i to zadnjih 7mj. Veliki sam zaljubenik u drvene kutijice što za nakit ili za pohranu nekih prehrambenih namirnica. Å to se tiče dizajna tu mi nema pomoči, tu trba vremena ili mi uopče nema pomoči, e a što se tiče završne obrade drveta tu mi treba neki savjet i smjernice...
Moj proces završne obrade je sljedeči:
Brušenje drva na tokarilici i to granulacijom 150,240,500,1000 (ovaj skok granulacije mi se pokazao ok, rezultat je svilenkasto glatka površina). Prašinu uklanjam alkoholom.
Nakon brušenja nanašam siler (vrlo rijetki šelak). Nanašam ga ručno sa papirnatim ručnikom, pritom pazim da nemam viškova na drvetu jer u suprotnom kod poliranja mi se stvaraju crtice na samoj površini šelaka. Tada ga poliram pamučnom krpicom na visokim okretajima (2000 RPM), zbog bržeg sušenja, i nakon toga brusim sa granulacijom 1000 (skroz lagano).
Nakon toga nanašam friction polish (nemam pojma kak se to zove kod nas al direktno bi znacilo - politura trenjem). To je mješavina šelaka i tunga ulja koju nanašam ručno (tokarilica ne radi) papirnatim ručnikom i tada pod visokim okretajima (2000 - 2200 RPM) poliram površinu pamučnom krpicom, tako da osjetim preko krpice vručinu koja se pojavljuje usred trenja. Taj postupak ponavljam 3-4 puta uzastopno bez pauze i bez brušenja.
Na kraju svega na drvo nanašam pčelinji voask sa mješavinom tunga ulja, nanašam ga pamučnom krpom na srednjim okretajima (1200 RPM) , a višak uklanjam opet papirnatim ručnikom.
Neke komade sam finiširao samo čistim tunga uljem i sada još isprobavam CA ljepilo (gadna stvar).
E pa me sad zanima dal ko radi nešto drugačije i kako, i koji su rezultati. Ja ovom metodom nemogu postiši onaj stakleni izgled i ne kužim di je greška, jer ovi na netu dobivaju stakleni izgled.
I dal ko radi neke druge finiše slobodno to podjeli tu s nama.