Oblaganje MDF-a 3D pvc folijom

Koliko bi me otprilike koštalo ovo, ono?
hak1
Majstor majstora

Oblaganje MDF-a 3D pvc folijom

Post by hak1 »

Zdravo,
Interesuje me da li neko zna kolike su cijene usluznog termoformiranja MDF-a 3D folijama, po kvadratu.
Ovamo u crnu Goru traze od 50-70 € po kvadratu.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Realno, materijal (mdf+folija+lepak) kostaju lepo ispod 20 eura sa pdv-om za neke klasicnije dezene. Za one "bezobrazne" varijante opet nece dobaciti do 30. Sve ovo vazi za kupovinu na malo. Rad, srtuja i amortizacija krojaca, cnc-a i vakuum/membranske prese mora nesto da kosta ali mislim da je to ipak poskupo.
Kod nas je jedan covek krenuo u taj posao prvi. Iz cele zemlje su stolari sedali u kola i dolazili za par frontova (jedan ce procitati ovo :) i nasmesiti se) i polako shvatali da uz ulaganje od par hiljadica mogu i sami to da naprave ali za 3 puta manje novca i da jako brzo vrate ulozeno i zarade. Tada se u Srbiji pojavilo 40-50 presa, mozda i vise.
E tada ih je bilo previse, svi su trazili nacin da budu povoljniji od komsije i tako usr.li posao. Brljali su sa materijalima i stvorili misljenje u narodu da je folija losa stvar koja ce propasti za par godina.
Poljaci sa svojim namestajem u foliji su to samo zapecatili.
Danasnji dezeni i mogucnosti koje je doneo CNC je polako vracaju u igru ali jako sporo.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

maricaiivica
Danas 12:14:50
Realno, materijal (mdf+folija+lepak) kostaju lepo ispod 20 eura sa pdv-om za neke klasicnije dezene. Za one "bezobrazne" varijante opet nece dobaciti do 30. Sve ovo vazi za kupovinu na malo. Rad, srtuja i amortizacija krojaca, cnc-a i vakuum/membranske prese mora nesto da kosta ali mislim da je to ipak poskupo.
Kod nas je jedan covek krenuo u taj posao prvi. Iz cele zemlje su stolari sedali u kola i dolazili za par frontova (jedan ce procitati ovo smile i nasmesiti se) i polako shvatali da uz ulaganje od par hiljadica mogu i sami to da naprave ali za 3 puta manje novca i da jako brzo vrate ulozeno i zarade. Tada se u Srbiji pojavilo 40-50 presa, mozda i vise.
E tada ih je bilo previse, svi su trazili nacin da budu povoljniji od komsije i tako usr.li posao. Brljali su sa materijalima i stvorili misljenje u narodu da je folija losa stvar koja ce propasti za par godina.
Poljaci sa svojim namestajem u foliji su to samo zapecatili.
Danasnji dezeni i mogucnosti koje je doneo CNC je polako vracaju u igru ali jako sporo.
Svaka ti dala :prsgore:

Kod mene par kolega plaća od 50 do 60€ po kvadratu(centralna Srbija)
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Hvala na odgovoru,
mene interesuje samo termoformiranje, da ja kupim MDF i da uradim kanelure, i poneku saru na njemu.
Znaci samo cijena presvlacenja sa 3D folijom. E za to mene kod nas traze od 50-70 €, dok lakiranje poliuretanom od 30-40 € do 40% sjaja.
Zato me interesuju cijene van Crne Gore.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Folije kostaju 3-15 eura, lepak oko 1 po kvadratu
Kada treba da presvuce nesto on mora da razvuce foliju preko cele "kade", odnosno npr 2,3m x 1,42 bez obzira da li radi 0,5 kvadrata ili 3. Sva folija oko tog komada se baca.
Kada rade sa novom folijom moze da se desi da upropasti celi prvu kadu, nekad i drugu dok provali tacne parametre za tu foliju (razlicite su debljine, temperature na kojima se razvlaci, kada puca,...), to mora da kosta.
Ako imas vise da radis, Dule ce ti izaci u susret i izfolijati to za dosta manje novca :)
ako imas mnogo da radis, kupuj presu :P
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Trenutno sam ipak izlakirao, 30€ kvadrat.
Interesovalo me je koliko je termoformiranje u okruzenje, jer kontam, jedno 10 puta lakse i brze nego lakiranje.
Jeste kostaju folije i ljepalo, ali ipak mislim da ne bi trebalo naplacivati 50-60 € kvadrat.
Skoro sam gledao da uzmem jedan termoformer, medjutim nije bio u nekom reprezentativnom stanju , tako da sam odustao. nadam se da cu ubrzo kupiti neki i malo folija, da pokusam za sebe da radim termoformiranje.
Pozdrav.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tek kad su upusis u posao, nakupujes opremu i materijal, vidis koja je racunica i konstatujes da je ipak bilo jeftinije platiti uslugu. Od usluga i proizvodnje se niko nije prejeo, kajmak ubire trgovina. Profesionalna oprema se kupuje kad imas velike izglede da ti donese bolju dobit pored svih troskova. Drugacije je gledati kao kupac, a drugacije kao proizvodjac. Kad vidis jednu epruvetu ili menzuricu od 2 grama plastike, mislis da to nista i ne vredi, a pokusaj da se informises kolika je masina za izradu toga potrebna, neces verovati.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Pezzo neces da mi zamjeris, ali ja da se pridrzavam tvoje price , ne bih imao ni za burek.
Moramo da se sirimo, ako zelimo da se bavimo biznisom, ako hocemo da se samozaposljavamo, pridrzavati ce mo se tvoje teorije.
Ja nijesam postavio pitanje ekonomske isplativosti , vec sam pitao za konkretne cijene termoforminga u okruzenju. I sebe u brk konstatovao da je nesto skupo.
Ako folija kosta od 3-15 € ljepilo 1€ mene je sa nenormalno da mi neko naplati puta 10. Masina je kupljena, pa je kupljena, ne vidim racunicu.
Jer planiram da kupim jednu presu.
Ukoliko nemas odgovor, na konkretno pitanje, ne treba da pamatujes, o stvarima, u kojima vidim da se ne razumijes, vec samo pokusavas da ispadnes sveznalica , sa poluinformacijama.
Jos jedan put ne zelim da te uvrijedim, ali ja kada postavim pitanje, zelim konkretan odgovor. Kao i svi drug koji koriste forum.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

hak1 wrote:Ako folija kosta od 3-15 € ljepilo 1€ mene je sa nenormalno da mi neko naplati puta 10. Masina je kupljena, pa je kupljena, ne vidim racunicu.
Jer planiram da kupim jednu presu.
Pa nisam ti ja nista lose rekao. Kad kupis presu, bice ti mnogo mnogo jasnije zasto su takve cene. Ja ti zelim srecan rad i dobru zaradu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nisam upucen u pomenuto trziste u CG ali u Srbiji postoji mnogo tih presa koje skupljaju prasinu i mogu se kupiti ispod svake cene. Najvise na trzistu postoji presa koje su radile firma iz okoline Valjeva i druga iz Jagodine ali postoji i dosta samogradnji pa i uvezenih masina. Ako kupis dobru masinu, koja je jako malo radila i platis je 7-8 hiljada, gde je moguce kontrolisanje samog procesa foliziranja, jako brzo se moze uci u stos i poceti sa radom. Druga prednost masine u toj ceni je sto ona moze da radi i sa membranom pa je moguce odraditi foliziranje sa manjim komadom folije od cele kade ali i furniranje raznih povrsina (zakrivljenih i ravnih), lepljenje raznih tapeta i slicnih aplikacija.
Prednost je i sto danas ima dosta ljudi koji su radili i koji to rade pa se moze doci do dragocenih informacija. Kada su svi pocinjali tih informacija nije bilo i jedini nacin je bio da upropascavas materijal kako bi probavao i ucio.
U koliko razmisljas o nekoj skromnijoj varijanti, predlazem samogradnju ili kupovinu necega sto ce kostati i manje od samogradnje.
Usluzno foliziranje naravno da ima smisla ali nikako nesme biti osnovna delatnost vec uz jos neki posao (u tvom slucaju, pun pogodak). Samo foliziranje treba shvatiti jako ozbiljno i raditi ga potpuno profesionalno, bez sitnih usteda na ustreb kvalitetu zato sto se mnogima desilo da imaju problem nakon par meseci a onda je to otislo predaleko a reklamacije se mere u desetinama hiljada eura.
I ja ti zelim srecan rad i dobru zaradu :prsgore:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Komso imas na kp oglas da neko prodaje presu COMO Jagodina istu kao sto smo gledali u pg. A imas i nekoga ko pravi te prese negdje u okolini Trstenika! :D
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ima jos jedna Como-va u bg-u na prodaju. Ako treba, prosledjujem kontakt ili proveravam cenu.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Maricaiivica u pravu si, da ima dosta presa koje skupljaju prasini. Nadam se da cu uspjeti da nadjem neku kvalitetnu po povoljnoj cijeni ( naravno ne neki krs). U tom slucaju ne bih zavisio od drugoga, i uvijek bih imao kvalitet brzinu i cijenu.
Uz obradu na cnc-u, ponuda bi bila kompletna, naravno kao sto kazes uz kvalitetne folije i ljepila.
Ako mozes posalji kontakt za presu.
Sasa cuo sam se sa tim na kupujem prodajem, i treba da pogledam prese kada podjem u BG.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Jesi li gledao slike te masine na KP? Jeli realno da ta masina (koliko god da je dobra) da dobare rezultate u onakvim uslovima? Bukvalno je na sred radionice!
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Koliko ja vidim, malo losiji uslovi za rad. previse prasnjavo, ali valjda se kompresorom moze izduvati prije vakumiranja. Trazi 7500 € , sto je malo previse ya 5 godina staru masinu. Nova kosta oko 12-13000€. Mada cu i nju pogledati kada podjem u BG.
Ima jos jedna nova metalkozmetike, cijena 6000€, ima ih jos nekoliko po oglasima.Ima i ova sto mi je Maricaiivica poslao broj.
Odluciti cu na licu mjesta sto cu uzeti.
Post Reply