selim se u novi stancic (iznajmljivanje) i jedino sto mi bode oci u stanu jeste kuhinja. Ono sto mi najvise smeta jeste boja frontova. E sad - gde je zackoljica i zasto mi treba savet: frontovi su od iverice (univer ploce) ali imaju jaako cudnu teksturu pa ne znam da li to mogu da resim sa folijom, tapetom ili moram da farbam. Za folije i tapete svugde pise da povrsina mora biti ravna, a ova je malko rapava - nemam pojma sta je to, ali sam ovim fotkama pokusala da priblizim celu situaciju:
ovo je dakle boja koju bih da promenim:
ovo je tekstura ploce na dve slike:
kant:
a ovo me jako zbunjuje (i verovatno utice na odabir sta da radim sa frontovima) - ovo ostecenje koje sam slikala mi ukazuje da je u pitanju neka folija preko ploce:
Da li bi neko mogao da mi pomogne oko resavanja ovog problema?
Napomena je da ne bih ako ne mora upotreba nekih otrovnih boja i opakih isparenja.
hvala unapred
Last edited by Conica on 12 May 2014 22:59, edited 1 time in total.
Najidealnije resenje je zamena frontova Sto se bojenja tice, postoje vodene ekoloske boje, ali najbitnije od svega je prvo izmatirati povrsinu smirglom, okitovati ostecenja i staviti odgovarajuci prajmer pre zavrsnog bojenja.
E sad jedino sto mi nije jasno je sledece: zar se ne radi matiranje ako je u pitanju neka glatka farbana ili lakirana povrsina pa da se matiranjem napravi abrazivna povrsina koja ce da prihvati boju?
Po slikama sto sam postavila, ovo nije ni glatka i sjajna povrsina, a ne bih rekla ni da je boja posto mi ono ostecenje (na poslednjoj slici) lici na kao na neku foliju
To su krupne neravnine da bi boja ostvarila kontakt sa povsrinom.
Smirglom dobijes fino izbrazdanu podlogu. Sto se folije tice to bi trebalo da bude melaminska folija kojom se iverica inace oblaze. Zato je i bitno dobro izmatirati podlogu i staviti odgovarajuci prajmer.
Za foliju ne treba podloga, a i matiranje moze da se izbegne. Bitno je da povrsina bude lepo ociscenja. Ali iskreno nisam siguran kako bi se zalepila na tu hrapavu povrsinu. Mada moze da se proba.
ovi frontovi zreli za zamenu na slikama se vidi da je i abs poceo da popusta tako da se neisplati presvlaciti folijom a jos farbati jer da bi fabanje bilo uspesno ovo treba i te kako osmirglati a i dobro odmastiti sto posle toliko upotrebe takoreci nemoguce pozdrav .
Je Radenko , no ovo nije njezin stan , stoga mislim da se traži i jeftina i dobra kombinacija.
Najbolje bi bila zamjena svih fronti , no treba se raspitati kolika razlika u cijeni , te da li gazda stana pristaje na to .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
radenko wrote:ropee kolika je cena farbanja po kvadratu a kolika je cena okantovanog univera po kvadratu pa vidi sta je jeftinije a to je univer srednje klase!!!
radenko - ne paziš na satu , nije upit za farbanje nego za foliju , a folija je moraš priznat daleko ispod cijene univera
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
ropee a koliko ce da kosta skidanje stare i lepljenje nove folije vise nego srednja klasa univera??? A tek kako ce da izgleda posle lepljenja to je pitanje???
Last edited by radenko on 19 May 2014 21:03, edited 1 time in total.
Nema ovdje skidanja stare folije , samo naljepljivanje nove .
To se vrlo jednostavno i jeftino napravi u vlastitoj režiji .
Imam jednu kolegicu koja je folijom sredila neki stari namještaj , izgledao je savršeno , tako da se ni ovdje ne bojim za rezultat .
radenko wrote:ropee a koliko ce da kosta skidanje stare i lepljenje nove folije vise nego srednja klasa univera??? A tek kako ce da izgleda posle lepljenja to je pitanje???
Bash zato sam i mislila da pocnem sa nekim malim elementom koji se ne izdvaja vizuelno previse - da vidim kako mi ide. I mene malko brine ako se bude skidalo kako ce izgledati - ali zato necu sve odjednom. Ako izgleda dobro - idem dalje i nece biti potrebe uopste da se skida.
Jos jedno pitanjce ako nije problem - kakav alat mi treba za postavku folije i kolika umesnost je potrebna?
Naime - ja nemam saku na levoj ruci ali sam skroz funkcionalna, s obzirom da sam sama krecila stan i fugirala kupatilo - e sad - da li postoji neki momenat prilikom postavke folije da su apsolutno neophodni bash 10 prstiju? :rodna:
Mozda ako neko ima link na neko uputstvo ili video ...
Hvalaaa
Last edited by Conica on 20 May 2014 12:10, edited 1 time in total.