postupak pripreme i lakiranja komada od mekog drveta(jela,bor)

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
darko78
Precizni šegrt

postupak pripreme i lakiranja komada od mekog drveta(jela,bor)

Post by darko78 »

Postovani ja sam od skoro poceo da se bavim izrdaom komada namestaja kao jedna vrsta hobija od mekog drveta(jela ili bor) pa bih zamolio za malu pomoc oko pripreme i lakiranja zavrsnog komada.Naime interesuje me sam postupak pripreme za lakiranje kao i samo lakiranje tj.nacin smirglanja(granulacija),vrsta laka,princip nanosa istog i dr.
:buga::buga:
Svaki početak je težak ma kakav on bio!
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Prvo kreces sa krupnijom granulacijom i polako ides ka sitnijoj, npr. 100, 240, 320. Nikako poprecno smirglanje zbog riseva, takodje zbog riseva izbegavaj i ekscentar brusilice.
Nakon toga nanosis bajc, pa osnovni lak, ili samo osnovni lak u zavisnosti od dezena koji zelis.
Posle susenja osnovnog kreces sa laganim smirglanjem sitnijom smirglom, 320-400 i pazis da ne skines previse da ne bi ostetio bajc.
Nakon smirglanja osnovnog, nabacujes zavrsni lak i to ti je to.
Mozes da koristis PU lakove, mada ja licno za taj tip drveta vise volim lakove na vodenoj bazi i impregnant za dobijanje zeljenog dezena.
Valjda moze nesto da se shvati iz ovoga, kuckao sam sa telefona a koci sve vreme.
Sta god nije jasno pitaj.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ја на користим ексцентричну и не оставља ми рисеве .
Брусим са трачном , па затим са ексцентричном .
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Sa vecom granulacijom ostavlja, pitanje je ko koliko zagleda.
Doduse na mekom se i ne primeti puno, dok kod tvrdog dodje do punog izrazaja.
Last edited by Trale on 29 Apr 2014 23:07, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

nakon zavrsog smirglanja, a pre nanosenja bajca, pogotovu ako je u pitanju vodeni, navlazis kompletnu povrsinu (vlazna, ne mokra krpa je dovoljna).
Nakon sto se osusi, podignu se dlacica, koje samo "protricis" novom a finom smirglom, bez maltene ikakvog pritiska.
Tako zibegnes da se dlacice podignu nakon nanosenja bajca, to jest da dobijes "dlakavu" povrsinu, pa onda ima maje brusenja nakon osnovne, i manje rizika da protrcis kroz bajc..
darko78
Precizni šegrt

Post by darko78 »

ako sam dobro shvatio sto se tice lakiranja moze da se zapocne lakiranje osnovnim lakom(bez bajca) a kada se on osusi onda se lagano prodje finom smirglom bez jakog pritiska.Nakon toga se nanosi zavrsni lak i to je to.:tummenupp::prsgore:
Jos nesto koji lak je najbolje koristiti za ovu vrstu drveta.:)
Last edited by darko78 on 30 Apr 2014 08:41, edited 1 time in total.
Svaki početak je težak ma kakav on bio!
Post Reply