Postovani ja sam od skoro poceo da se bavim izrdaom komada namestaja kao jedna vrsta hobija od mekog drveta(jela ili bor) pa bih zamolio za malu pomoc oko pripreme i lakiranja zavrsnog komada.Naime interesuje me sam postupak pripreme za lakiranje kao i samo lakiranje tj.nacin smirglanja(granulacija),vrsta laka,princip nanosa istog i dr.
:buga::buga:
postupak pripreme i lakiranja komada od mekog drveta(jela,bor)
postupak pripreme i lakiranja komada od mekog drveta(jela,bor)
Svaki početak je težak ma kakav on bio!
Prvo kreces sa krupnijom granulacijom i polako ides ka sitnijoj, npr. 100, 240, 320. Nikako poprecno smirglanje zbog riseva, takodje zbog riseva izbegavaj i ekscentar brusilice.
Nakon toga nanosis bajc, pa osnovni lak, ili samo osnovni lak u zavisnosti od dezena koji zelis.
Posle susenja osnovnog kreces sa laganim smirglanjem sitnijom smirglom, 320-400 i pazis da ne skines previse da ne bi ostetio bajc.
Nakon smirglanja osnovnog, nabacujes zavrsni lak i to ti je to.
Mozes da koristis PU lakove, mada ja licno za taj tip drveta vise volim lakove na vodenoj bazi i impregnant za dobijanje zeljenog dezena.
Valjda moze nesto da se shvati iz ovoga, kuckao sam sa telefona a koci sve vreme.
Sta god nije jasno pitaj.
Nakon toga nanosis bajc, pa osnovni lak, ili samo osnovni lak u zavisnosti od dezena koji zelis.
Posle susenja osnovnog kreces sa laganim smirglanjem sitnijom smirglom, 320-400 i pazis da ne skines previse da ne bi ostetio bajc.
Nakon smirglanja osnovnog, nabacujes zavrsni lak i to ti je to.
Mozes da koristis PU lakove, mada ja licno za taj tip drveta vise volim lakove na vodenoj bazi i impregnant za dobijanje zeljenog dezena.
Valjda moze nesto da se shvati iz ovoga, kuckao sam sa telefona a koci sve vreme.
Sta god nije jasno pitaj.
nakon zavrsog smirglanja, a pre nanosenja bajca, pogotovu ako je u pitanju vodeni, navlazis kompletnu povrsinu (vlazna, ne mokra krpa je dovoljna).
Nakon sto se osusi, podignu se dlacica, koje samo "protricis" novom a finom smirglom, bez maltene ikakvog pritiska.
Tako zibegnes da se dlacice podignu nakon nanosenja bajca, to jest da dobijes "dlakavu" povrsinu, pa onda ima maje brusenja nakon osnovne, i manje rizika da protrcis kroz bajc..
Nakon sto se osusi, podignu se dlacica, koje samo "protricis" novom a finom smirglom, bez maltene ikakvog pritiska.
Tako zibegnes da se dlacice podignu nakon nanosenja bajca, to jest da dobijes "dlakavu" povrsinu, pa onda ima maje brusenja nakon osnovne, i manje rizika da protrcis kroz bajc..
ako sam dobro shvatio sto se tice lakiranja moze da se zapocne lakiranje osnovnim lakom(bez bajca) a kada se on osusi onda se lagano prodje finom smirglom bez jakog pritiska.Nakon toga se nanosi zavrsni lak i to je to.:tummenupp::prsgore:
Jos nesto koji lak je najbolje koristiti za ovu vrstu drveta.
Jos nesto koji lak je najbolje koristiti za ovu vrstu drveta.

Last edited by darko78 on 30 Apr 2014 08:41, edited 1 time in total.
Svaki početak je težak ma kakav on bio!