Izbjeljivanje hrasta
Izbjeljivanje hrasta
Pomagajte drugovi,kao što naslov govori,trebam raditi piceriju al mi traže ponudu od bijele boje,i izbjeljeni hrast.
Kako se to najlakše odradi,jer to se radi na klupama stolovima ,stolicama? :forbryllad::forbryllad:
Hvala
Kako se to najlakše odradi,jer to se radi na klupama stolovima ,stolicama? :forbryllad::forbryllad:
Hvala
Ja taj od 30% godinama kupujem po apotekama, sada se sve redje nalazi u toj koncetraciji, ali apotekari imaju mogućnost da ga naruče pa ih treba zamoliti da to učine. Na taj način je kupljen još jedan litar pre 2 meseca. Uglavnom ga drže u koncetraciji od 3%.
Pozdrav.
Sinisha
Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 25 Oct 2013 16:24, edited 1 time in total.
Moje iskustvo kaže da to nije obavezno, ja ga držim u plastičnoj flaši u kojoj ga kupim i držim u kupatilu, a jedan litar mi potraje i po 2 godine, zavisi od količine posla. Jeste da se vremenom sam od sebe "raspada", ali i posle 2 godine radi posao. A radim sa njim već 3 decenije na isti način.
Pozdrav.
Sinisha
Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 25 Oct 2013 17:07, edited 1 time in total.
Ovaj H2O2 sam nabavio pre par godina zbog problema sa algama u akvarijumu ali sam morao da ga nabaljam preko frizerskih radnji jer mi u apoteci nisu hteli prodati jer je navodno opasna tečnost...tp je da poludiš. Kao da sam ja hteo da ga pijem...ai nema veze.
Čuvam ga u onoj originalnoj ambalaži bez ikakvih problema koja mi ne odaje utisak da dobro didhtuje mada sam na nekim akvarističkim forumima pročita da su ga presipali u plastičnu flašu od 1,5 l, dobro zatvorili i čuvali u regalu i da im je posle izvesnog vremena flaša eksplodirala i raskovala drvene tiple regala pa sad kako hoćete.
Pozz
Čuvam ga u onoj originalnoj ambalaži bez ikakvih problema koja mi ne odaje utisak da dobro didhtuje mada sam na nekim akvarističkim forumima pročita da su ga presipali u plastičnu flašu od 1,5 l, dobro zatvorili i čuvali u regalu i da im je posle izvesnog vremena flaša eksplodirala i raskovala drvene tiple regala pa sad kako hoćete.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
Pozdrav kolega
Posto vidim da je ozbiljan i obiman posao u pitanju evo odgovora ... prepisan je iz knjige Michael Dresdnera - The New Wood Finishing Book - nadam se da ga nece biti tesko prevesti ...
Using Wood Bleach
Wood Bleach is sold as a set of two bottles, one containing lye (kalijum ili natrijum hidroksid) and the other hydrogen peroxide. Both are very caustic and should be handled carefully with gloves (rukavice) and goggles in place.
The directions may say to mix the two, but more commonly they suggest applying one liquid, followed quickly by the second. In either case, the object is to have the two chemicals in contact with the wood while both are still wet. The reaction of the two chemicals will BLEACH the wood, taking out many accidental stains in process. It will remove original color of the wood leaving woods like walnut more like butternut.
Dalje pise da se nanos vrsi sa plasticnim cetkama i sl. ... voditi racuna da ne ostanu strafte ...ostaviti drvo da se osusi preko noci ... a ako zelite da i dalje belite ponoviti postupak onoliko puta koliko je potrebno ... i na kraju sve dobro isprati sa dosta vode ...
Sve najbolje i da vidimo neke slike kada zavrsite posao ..
Posto vidim da je ozbiljan i obiman posao u pitanju evo odgovora ... prepisan je iz knjige Michael Dresdnera - The New Wood Finishing Book - nadam se da ga nece biti tesko prevesti ...
Using Wood Bleach
Wood Bleach is sold as a set of two bottles, one containing lye (kalijum ili natrijum hidroksid) and the other hydrogen peroxide. Both are very caustic and should be handled carefully with gloves (rukavice) and goggles in place.
The directions may say to mix the two, but more commonly they suggest applying one liquid, followed quickly by the second. In either case, the object is to have the two chemicals in contact with the wood while both are still wet. The reaction of the two chemicals will BLEACH the wood, taking out many accidental stains in process. It will remove original color of the wood leaving woods like walnut more like butternut.
Dalje pise da se nanos vrsi sa plasticnim cetkama i sl. ... voditi racuna da ne ostanu strafte ...ostaviti drvo da se osusi preko noci ... a ako zelite da i dalje belite ponoviti postupak onoliko puta koliko je potrebno ... i na kraju sve dobro isprati sa dosta vode ...
Sve najbolje i da vidimo neke slike kada zavrsite posao ..
Zahvaljujem svima na pomoći.
Danas sam bio kod tipa koji 20 godina miksa boje.
On kaže da to mogu postic ako uzmem bijeli bajc i utrljam ga krpom,kad se on osuši lagano sa špricom isti taj bajc nanjeti u tankom sloju na
obradak,te to ostaviti da se posuši. Kada se osuši obavezno olakirati sa poliuretanskim lakom,jer će sa vremenom požutit ako pređem sa nekim drugim,tipa vodeni ili nitro..
Å ta vi kažete na to ?
:/
Danas sam bio kod tipa koji 20 godina miksa boje.
On kaže da to mogu postic ako uzmem bijeli bajc i utrljam ga krpom,kad se on osuši lagano sa špricom isti taj bajc nanjeti u tankom sloju na
obradak,te to ostaviti da se posuši. Kada se osuši obavezno olakirati sa poliuretanskim lakom,jer će sa vremenom požutit ako pređem sa nekim drugim,tipa vodeni ili nitro..
Å ta vi kažete na to ?

Nisi ga dobro razumeo, ili on ima neki svoj sistem. Tacno je da se nanosi/rasprsi pistoljem u tankom sloju, ali se ne utrljava vec se saceka malo da upije i onda se mekom flanelskom krpom ovlas obrise uzduz vene, bez pritiskanja i od pocetka do kraja. I to izgleda ovako kao ovaj parket:
Izgleda jednostavno, ali je ta tinta najgora za rad i gde god i malo zabrljas, svaka ispravka ce se videti.
Ako bi se nasla neka tinta na vodenoj bazi, verujem da bi rad bio mnogo olaksan. Uglavnom problemi nastaju kad se smirglanjem osnovnog laka osteti bajc.
Zucenje je drugi problem i pogotovo ako taj namestaj bude na direktnoj suncevoj svetlosti... pozutece svakako, nema sile da to sprecis. Trgovci ce ti nuditi razne aditive protiv zucenja, ali to okaci macku o rep. Donekle moze da se smanji ako se koristi akrilni lak i ako se ide na neku nijansu, da nije potpuno bela nego na primer bledo zuckasto ili krem. Na bojama koje vec sadrze neku zutu "zicu", manje ce se primecivati zucenje.

Izgleda jednostavno, ali je ta tinta najgora za rad i gde god i malo zabrljas, svaka ispravka ce se videti.
Ako bi se nasla neka tinta na vodenoj bazi, verujem da bi rad bio mnogo olaksan. Uglavnom problemi nastaju kad se smirglanjem osnovnog laka osteti bajc.
Zucenje je drugi problem i pogotovo ako taj namestaj bude na direktnoj suncevoj svetlosti... pozutece svakako, nema sile da to sprecis. Trgovci ce ti nuditi razne aditive protiv zucenja, ali to okaci macku o rep. Donekle moze da se smanji ako se koristi akrilni lak i ako se ide na neku nijansu, da nije potpuno bela nego na primer bledo zuckasto ili krem. Na bojama koje vec sadrze neku zutu "zicu", manje ce se primecivati zucenje.
Last edited by Pezzo on 25 Oct 2013 22:07, edited 1 time in total.
Probaj ovako: nanesi špahtlom bijeli Capacryl PU Vorlack, nakon sušenja pobrusi tako da isti ostane samo u porama, sve premaži vodenim bijelim bajcom (ako treba, razrijedi ga) i lakiraj PU lakom.
Last edited by BILJEŽNIK on 25 Oct 2013 23:20, edited 1 time in total.
Sa konkretnom hemijom, nema takvih problema. Koristena je decenijama upravo u tu svrhu. Hidrogen je u sustini snazni oksidans (kao i kalijum inatrijum hidroksid, odnosno varikina). Kao sto zene izbele kosu, tako ti izbelis dasku. Bajcevi koji to imitiraju su upravo to. Imaitacija bas takve hemije.radenko wrote:...ne kojekakve hemije pa posle kad se poliuretan ljusti kaze nevalja lak pozdrav !
Licno nisam koristio i sodu/varikinu, ali sam svojevremeno mazao parket hidrogenom i nakon toga ga lakirao duginim PU lakom. Izgleda mnogo lepse nego bez hidrogena, a laku nista nije falilo. Hidrogen prilikom reakcije stvara najobicniju vodu, a onaj jedan atom kiseonika "viska" je taj koji radi posao, to jest izbeli dasku, kosu, prste...
Jedino sto nakon hidrogena mora ponovo lagano da se presmirgla, posto voda podigne dlacice.
Singer sto nisi ucio hemiju nego bezao sa casova... pa ti sad ko i sve nepoznato, to deluje kao nesto strasno...

Jeste da je hemija "smrdljivi deo fizike", al su zato hemicarke uvek bile drage srcu mom...
Sasa, nije problem sa hidrogen peroksidom sto ces se otrovati (mada u toj koncentraciji bi te sasvim lepo koknuo). A i ne brine njih da ces ti da ga popijes, nego da ga ne smuckas tasti u kafu

No, nije to razlog zasto mu je promet ogranicen, vec sto se u visokim koncentracijama sasvim lepo koristi kao oksidans pri izradi eksplozivnih naprava

Mbole, shvatam ovo oko eksploziva u potpunosti. Uostalom i onaj "stručnjak" Brejvik u Norveškoj je pobio one studente na ostrvu bombom koju je napravio od veštačkog djubriva. Ali zamisli da mi u apoteci neće prodati 200 gr čistog KNO3 koji mi takođe treba za akvaristiku a isto to djubrivo mogu da kupim u poljoprivrednoj apoteci po ceni od oko 20 eur za 50 kg. Mi smo zemlja parodoksa...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi