Pomoc oko lakiranja

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
duke
Šegrt

Pomoc oko lakiranja

Post by duke »

Pozdrav svima !!

Naisao sam na par tema o lakiranju drveta ali mi par stvari nije jasno :

Koja je razlika izmedju osnovnog i zavrsnog laka ? I ako idem po 2 ruke podloga , osnovni lak , zavrsni lak dali moram da smirglam izmedju svakog nanosenja !?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sustinska razlika (kao i kod svih osnovnih) je da osnovni sluzi da ostvari dobru hemijsku vezu izmedju drveta (metala, plastike... sta vec farbas) i zavrsnog laka, i da popuni pore (odnosno sitne ogrebotine od smirglanja i kod drveta i kod metala).

Zavrsni sluzi da da izgled, i da bude otporan (tvrd, to jest da se tesko grebe, otporan na hemiju...).

Sto se smirglanja tice, sve je stvar toga sta hoces da postignes. Ako hoces vrhunski rezultat, smirglaj izmedju svakog sloja.
Sta je tebi "dovoljno" u pogledu izgleda i kvaliteta, to samo ti znas.
Probaj na nekom otpadnom parcetu, varijante sa i bez smirglanja, pa vidi sta te zadovoljava, a da ima najmanje posla.
duke
Šegrt

Post by duke »

Hvala mbole !!! Interesuje me jel ima taj osnovni lak neki strucniji naziv po kome bih mogao da ga pronadjem !? Do sad sam isao neko sredstvo za punjenje pora , pa nakon toga lak .I jos jedno pitanje : U slucaju kad mi lak napravi suzu na jednom mestu .... Mogu li ikako ispraviti tu gresku a da ne moram ceo proces iz pocetka .
Last edited by duke on 10 Oct 2012 23:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je u pitanju osnovni, jednostavno osmirglas suzu, pazljivo naravno.
Ako je u pitanju sjajni zavrsni osmirglas i ispoliras (naravno jako finom smirglom).
Ako je u pitanju mat, osmirglas, pa predjes jos jedan sloj, pazeci da ti se sad ne napravi suza :)

Osnovni je osnovni, nema strucnijeg naziva, ili ga barem ja ne znam. Trgovacki nazivi tipa "grund" su prilicno nedefinisani (ko i svi trgovacki nazivi uostalom), odnosno svaki trgovac pod tim podrazumeva nesto sto on misli (jedni ce ti tvrditi da je to iskljucivo uljana osnovna, drugi tako zovu svaku osnovnu, treci...)

Jedino gledaj da uvek uzimas isti "model" kao zavrsni. Znaci nije dovoljno samo da proizvodjac i/ii baza budu isti (tipa uljani oba, ili vodeni oba). Cesto rasliciti proizvodjaci, pa cak i jedan isti proizvodjac u okviru dva "modela" laka iste baze, imaju malo razlicite hemije, koje umeju da se posvadjaju.
duke
Šegrt

Post by duke »

Hvala na kompletnom odgovoru u kratkom roku
haklberi
Zarezivač olovaka

Post by haklberi »

Pozdrav svima na forumu....mislim da sam na pravoj temi pa bih vam izlozio svoj problem.Naime bavim se stolarijom iz hobija i naisao sam na problem "bojenja"drveta gde sam "tanak"...frontovi garderobera su od drveta tresnje gde sam brusenjem (320-120) nanosio nitro bajc Hemaks,(mislim da je Leskovac) pamucnom krpom.Kada sam pre spricanja osnovnog laka(nitro lak Hemaks) probao isti da nanesem cetkom desilo se to da je lak razredio farbu-bajc i sve je izbledelo....Pitanje je prosto: da li je moguce da nitro lak razredjuje nitro bajc a pritom su od istog proizvodjaca i iste baze....?
...imam jos par sugestija dobrodoslih ali o tome mogu i kasnije,ovo bi bio prioritet,pozdrav svima jos jednom :)
opusteno-aco pejovic
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Mnogo si utrljavao osnovni lak cetkom preko bajca to nemoze da se radi sa cetkom samo spricanje i ne uzimajte te bajceve i lakove od tih proizvodjaca a procedura farbanja mora da ide drugacije ??? :pucko: :pucko: :pucko:
smirglaj nikad dosta
haklberi
Zarezivač olovaka

Post by haklberi »

Pozdrav Radenko drago mi je da se javio majstor pa ako imas vremena da objasnis proceduru i koji bajc predlazes,da napomenem da su ispune furnirane (hrast)....i naravno koliko bi to odoka iskostalo (10m obostrano)? Hvala jos jednom prijatelju...
opusteno-aco pejovic
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"pa bih vam izlozio svoj problem"
"i naravno koliko bi to odoka iskostalo"
-------
Prvo, popuni u profilu grad odakle se javljas, potrebno je radi normalnog razgovora, jer ako si u Americi iskostalo bi te 10 puta skuplje. :)

Drugo, posto ne znas nista, nisi trebao nista ni da diras, nego da platis nekome da ti to uradi. Ovako si samo zabrljao i mozes samo jos vise da ubrljas, pa ti to nece ispravljati ni jedan majstor, moze samo da ga prefarba pokrivnom bojom. Da bi ti neko radio restauraciju, pitanje je koliko bi to kostalo, ali sigurno ne jeftinije od novog ormara.

Trece, ne moze ti Radenko ovde sve objasniti jer bi morao da pise tri dana i opet ti nemas iskustva i opremu da to uradis kako treba.

Eto toliko u najkracim crtama. Nadam se da se neces uvrediti. Zanat se ne uci za dva dana, verovatno to znas i po svojoj profesiji.
haklberi
Zarezivač olovaka

Post by haklberi »

....hvala na savetima majstor Pezzo.Uradicu kako si mi rekao i u potpunosti se slazem sa tobom da moje kvalifikacije nisu dorasle zadatku farbanja stolarije, da sam trebao da dam ljudima koji se time bave ali eto resio sam da pokusam sam i neka mi to bude nauk za sledeci put.....u medjuvremenu sam saznao da bi nitro lak trebao da nanesem pistoljem(koji sam u medjuvremenu kupio zajedno sa kompresorom) i tako eventualno izbegao razlaganje podloge bajca sta mislite o tome majstori?I na kraju koliko god da su nizerazredne Hemaks boje ipak su namenjene za unutrasnju stolariju pa i ako ne zavrse poso bice to jos jedna skola u nizu....
Sada znas odakle sam i nadam se bice nam lakse....
opusteno-aco pejovic
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pazi ovako... s'obzirom kako si izlozio tvoj problem, ne moze a da se ne primeti da taj posao nema veze sa tvojom strukom i zato nisi lepo ni objasnio. To ti nije za zameriti, jer ne moze se sve znati. Zato mozes da mi budes profesor iz tvoje struke, zar ne ? Ja sam na primer platio majstoru 200 eura da mi zameni 6 ventila na radijatorima. Znao bih mozda to i sam, ali bih mozda i zabrljao i napravio poplavu ili ko zna sta bih mogao da iskomplikujem. Znaci, ne treba potcenjivati tudje profesije, radis ono sto znas, a sto te interesuje polako ucis od drugih. Kod lakirerskih poslova je specificno sto se radi o dosta razlicitim hemikalijama i potrebna su i znanja i iskustva. Najlakse je prskati iz pistolja pa sta ispadne. Ali prskanje je najmanji i najbrzi deo posla. Nisi napisao kakav je to garderober, pretpostavljam da vec ima lak na sebi od ranije ? E da bi skinuo taj lak, a morao bi se skinuti, potrebno je mnogo muke i umeca, pogotovo sto sa furnira to ne ide lako, ne moze smirglom jer ode furnir, on je veoma tanak i pitanje je koliko su ga istanjili i smirglanjem pre prvog lakiranja.
Sem toga pominjes frontale od tresnje. Tresnju je steta upropastiti. Vrlo se lako zabrlja a vrlo tesko ispravlja. Da si mi ovde negde blize, pa da te nekad i pozovem da vidis i da probas, ali svakako tu ima i pored iskustva mnogo posla. Eto to je u pitanju i daleko je lakse kada prvo radis sa nekim ko zna, nego kada sam eksperimentises. Ti si verovatno na neki vec postojeci lak mazao nitro bajc i nitro lak, koji razaraju sve ostale lakove i mora biti papazjanije :) Nije samo problem u pistolju. Problem je i kako ce se vezati novi lak za stari ako ides preko njega. A ako skidas stari lak, onda mora da se skine da drvo bude cisto kao i da nije bilo ranije lakirano.
Eto toliko. U principu nema posla koji ne mozes uraditi, ali ako se nadas da ces sam provaliti sve tajne zanata, onda ce to trajati mnogo dugo, pa se zato zanati najbolje uce pored nekog majstora, bilo i bice.

Za pocetnike je najjeftinije i najbolje resenje da koriste vodene lakove i vodene bajceve, naravno na cisto drvo, to ce im posluziti uz male troskove i prilicno jednostavnu primenu. A ovi nitro i lakovi za camce i slicne mazalice ce ti samo zagorcati zivot. I ja izbegavam nitro, niti bajc moze da se nanese kako treba, niti su lakovi nekog kvaliteta. I ti najjeftiniji nitro bajcevi su smuljani od recikliranih razredjivaca i cesto se to oseti po njihovom smradu. Ima i kvalitetnih nitro lakova iz uvoza, ali su mnogo skuplji. Uskoro ce ih izbaciti i sa naseg trzista zbog kancerogenosti.
Last edited by Pezzo on 06 Dec 2012 16:20, edited 1 time in total.
Post Reply