Ima li neko pumpu za lakiranje ili svi koriste kombinaciju pistolj+kompresor? Sta su prednosti a sta mane ovih pumpi i na sta obratiti paznju prilikom kupovine polovne pumpe? Konkretno, covjek mi nudi "dosta povoljno" polovnu pumpu Wagner 106 B ex ?
Ako kupujes pumpu naj bolje ti je da je isprobas,ovako na izgled nista ne znaci.Prednost pumpe je brzo i dobro lakiranje ako ima dosta otvora ili kvadrata za lakiranje,a mane:zna da zatrokira usred farbanja,cesto mjenjanje filtera u pistolju jer zna da se "raspane" i dovoljan je jedan mali trun da zacepi diznu i koliko se da primjetiti veca je potrosnja laka ili boje.Ukratko toliko za sada,a ako te interesuje jos nesto slobodno pitaj.Ja koristim Wagner pumpu i pistolj Wagner.
Pumpu sam vidio na blic, ali sam primijetio da sa strane ima kalem zuto-zelenog kabla sa stipaljkom na kraju! Cemu to sluzi? Koristis li pumpu i za bajceve?
Za bajceve ne koristim pumpu,a sumnjam da iko koristi jer se bajc bolje nanosi spricom i manja je potrosnja.Znaci samo za zavrsne lakove,temeljne i vodene,a sto se tice vodenog laka ili temelja uz pumpu ide odgovarajuci filter(zute boje) dok za druge lakove (crveni) filter koji se stavlja u spricu.Kod mene je kabal dvodjelni iz kojega jedan koristi zrak,a drugi boju bez stipaljke,opet sve zavisi od modela pumpi.
Da, i na ovoj je crijevo dvodjelno, po jedno za zrak i za lak. A kad sam "rekao" kalem kabla mislio sam na strujni kabal (bakarni, licnasti) sa metalnom stipaljkom na kraju kao za neko uzemljenje!?
hmm cisto sumnjam,opet je naj bolje da se posavjetujes sa prodavacem.Ja koristim pneumatsku pumpu i mogu da ti odgovorim sto znam,a nisam neki strucnjak za pumpe mada imam nekog sitnog iskusva.
Ma parodavac je neki nas gastrabajter koji je iz Njemacke dovukao brdo raznog "smeca" pa sad to prodaje, a nema pojma cemu sta sluzi! Nisam uspio za ovaj model naci uputstva na sajtu proizvodjacaj jer ga nemaju vise u proizvodnji!
Rade jel se i pistolj razlikuje ili samo farba!?
Sa pumpom dodje jedan pistolj, ima li razlike izmedju pistolja za elektrostaticko lakiranje i pistolja za lakiranje obicnim lakom, naravno u pitanju su pistolji za ovu pumpu!?
Sasa wrote:Dali je to mozda nesto vezano za elektrostaticke lakove?
u pitanju je najobicnije uzemljenje i kako u prospektu proizvodjaca stoji,parafraziram:"ukoliko pumpa nije uzemljena moze doci do loseg rasporedjivanja boje po tretiranoj povrsini i problema sa prasinom na istoj".
to bi uzemljenje trebalo da rijesi problem sveprisutnog statickog elektriciteta medjutim ja licno nisam primijetio da to pravi ikakvu razliku ni prilikom rada a ni na gotovom proizvodu.