Prefarbavanje ultrapasa

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
Belgradearmourer
Šegrt

Prefarbavanje ultrapasa

Post by Belgradearmourer »

Izvukao sam iz suvog podruma panel presvučen ultrapasom posle godina i godina sakupljanja prašine i od njega napravio dobar deo nameštaja u radionici (par stolova, police i sl.) Naravno, tulrapas je štrokav, ružan, više nije beo, a na par mesta sam ga i mehanički oštetio tako da se mestimično otkriva sloj furnira ispod njega. Rešio sam da čim malo otopli prefarbam svo drvo i metal koji smeju da se farbaju po radionici u 2 boje, pa kontam da bi bilo dobro da pokrpim i te stolove.

Sve to nije toliko bitno, koliko sledeća dva pitanja:
1. Da li je ultrapas isto ono čime se presvlači sad iveica? Mislim na sloj "nečega" što izgleda na prvi pogled kao lakirani furnir, ali je u stvari nekakva plastika. ...valjda.
2. Čime to mogu da ofarbam u neku neprozirnu boju da bih maskirao progoretine, fleke i sl?

Pošto je za radionicu, ne tražim ništa što daje preteran estetski doživljaj, već samo farbu koja će se dobro zalepiti i za drvo i za plastiku i da do nekle može da trpi mehanička oštećenja. Stolove koristim za crtanje, sečenje kože, po nekad farbanje i slična akanja.
Nemam kompresor, ali zato imam četku, valjak, šmirglu i dobru volju. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. Ako mislis na ono cime je presvucen univer, onda to nije ultrapas, vec tanka melaminska folija. Ultrapasom (ili necim najslicnijim njemu sto se danas pravi) su presvucene radne ploce i danas ga prodaju pod nazivom laminat. Imas ga u Darex-u, Tis-u (ceka se par dana nemaju ga na lageru), Dipo-u (bar su imali kad sam zadnji put kupovao). Prodaje se iskljucivo na tablu, ne ko univer na "koliko ti treba pa zaokruzeno", barem ja nigde nisam nasao drugacije (a bas ga jurim ovih dana).

2. Mislim da ne mozes nicim, a da to iole drzi, i da pri tom ne kosta otrovno. Znam da postoje prajmeri za melamin (koji su skuuuuuuupiiiii), ali nisam vidjao za ultrapas.
Sa druge strane, njega mozes da cistis maltene svim sto ti dodje pod ruku, ukljucujuci i nitro razredjivac, tako da bi trebalo da uspesno skines decenijsku stroku.
Belgradearmourer
Šegrt

Post by Belgradearmourer »

Ma ultrapas je bar 25 godina star i 1mm debeo, nije melaminska folija. Inače je teksturiran kao drvo.
Dakle, što se farbe tiče, nema mu pomoći? Nije štroka toliki problem, koliki su progoretine i to što sam uspeo nekako da olupam ultrapas i odvalim ga na par mesta, pa sad deluje jadno, a ne istrošeno decenijskim radom. Možda okrenem ploču kada nešto budem opet budžio.

Ionako su ti stolovi tu samo dok ne nabavim ponk, sa jačom prednjom ivicom, npr. od železničke ili tramvajske šine, da po njoj može da se udara 150 godina.
Post Reply