Pozdrav svima. Nasao sam se u problemu pa bih molio ako neko moze da mi pomogne. Znam da je tesko recima objasniti ovako nesto ali ako bi neko bar pokusao.
Evo o cemu se radi. Prilikom lakiranja pistoljem pojavljuju mi se beli tragovi. To je nesto poput prasine koja se zalepi na lak. Ti tragovi se javljaju u redovima iznad i ispod mlaza iz pistolja. Takvih problema nemam kada lakiram neke male povrsine ( nogare na stolicama, stubici i neke manje ravne povrsine), ali kada dodjem u situaciju da moram da izlakiram neku tablu stola onda sam u problemu. To se desilo i ovog puta. Sada je u pitanju sayerlack poliuretan, podloga. Ali situacija je ista i sa nitro i vodenim lakovima. Problem sam pokusavao da resim brusenjem sitnom smirglom, granulacije 1500 i poliranjem raznim polir pastama, ali i posle toga na lepoj glatkoj povrsini ostju vidljivi tragovi (nesto svetlije linije), tacno tamo gde je prosao pistolj. Ako je neko uspeo iz ovog mog ne bas mnogo jasnog izlaganja problema da shvati o cemu se radi molio bih da mi kaze u cemu je problem. Pokusacu da postavim i slike trenutnog problema mada nisu bas najjasnije. Samo da kazem da radim tacno po razmeri koju su mi rekli u prodavnici. Lak : katalizator - 2:1, i razredjivac 20%. Unapred se zahvaljujem a evo i slika ako uspem.
ja mislim da ti previse brzo zasusuje lak, a to sto su ti reklu u prodavnici okaci macku o rep, to je za idealne uslove farbanja. Ne znam za sayer ali ja npr sa ilvom idem ovako lak-katalizator 2-1, a idem i do 60% razredjivaca ali opet meni je tehnolog iz ilve rekao da tako radim i nemam nikakvih problema i da uve min 50% lepeze preklapam
Hvala na brzim odgovorima. I da vam odmah kažem izgleda da ste svi u pravu. Preklapanje mi je malo, ali i kad više preklapam dešava se isto. Uvek iznad i iza mlaza ostaje beli prah. Å to se tiče razređivanja čovek kod koga kupujem lak je predstavnik za sayerlack u Nišu, inače moj poznanik, pa nikad nisam sumnjao u to što mi kaže, ali moguće je da priča ono što piše u katalogu. E sad meni najviše nekako liči na ovo što kaže tishler. Doduše pritisak nije 10 nego negde oko 3 - 4 bara. Ali kada smanjim pritisak dešava se i tada. Ne toliko ali se pojavljuje. Onda hoće da mi se desi da počne da izlazi lak u kapljicama. E, što se protoka tiče tu imam problemčić. Ja poliuretan nanosim pištoljem sa diznom 2,5. Znam da je mnoogo, ali probao sa manjim i onda je ovaj problem o kome diskutujemo mnogo veći. Znači može da bude od svega po malo ali moje je znanje vrlo oskudno tako da mi je potrebna pomoć da bih znao u kom pravcu da tražim grešku. Hvala puno.
Pročitao po drugi put. Sada malo pažljivije nego prvi. Sve objašnjeno perfektno ali... Probaćemo ponovo i ponovo i ponovo i ...
Neznam da li sam rekao da je u pitanju bezbojni lak i da li uopšte ima razlike. Takođe nisam rekao i da je kompresor od 25 L i da vrlo brzo dolezi do pada pritiska. Sada sam valjda sve rekao.
Još jednom puno hvala i pozdrav.
Poliuretane mozes slobodno da razredis sa 50-60% razredjivaca. Nije to vodeni koji sme 10-20% maksimum. To sto ti je prodavac prijatelj i zastupnik ne znaci da zna da farba. Obavezno koristi spori razredjivac. Meni izgleda kao da brzo susi. To je je iz mog skromnog iskustva.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Ma ne kažem ja da on zna. A to što kažeš da brzo suši liči na to, samo da li je moguće da je to baš toliko brzo. Ovo se dešava momentalno. po sredini ostaje mlaz, trag laka a sa jedne i druge strane bela prašina koja se lepi za prethodno naneti lak. Tako da na kraju dobijem izlakirano površinu sa belim redovima. Kada se lak osuši, ta prašina može da se oduva ali ostaje belo ispod. Kao da je zarobljeno ispod laka, tako da se šmirglanjem, poliranjem ništa e dobija.
Pa razmišljao sam i o tome. Å to jes jes pištolj je neka pijačna varijanta, ali imam nekoliko takvih pijačnih, valjda bi neki malo promašio. A i sa ovim je nekad manje nekad više. Ja ipak mislaim da nije "ruka Mandušića Vuka", nego ova moja. Pretpostavljam da je tu nešto oko razređivanja. Kao da izlazi iz pištolja praškasto. Probaću kao što Velja reče da malo više razredim, i da menjam pritisak.
evo ovako!:)
kad je temperatura spoljaveca od 20-22 stepena obavezno koristi spori razredjivac(retarder)to sto se tebi desava na velikim povrsinama je zbog toga sto ti baca maglu od prethodnog prolaza a farba brzo susi.
tesko ti je farbati sa tim malim "prdavcem"jer imas veliku oscilaciju pritiska.
pritisak za farbanje netreba nikad biti veci od 2 bara(puna kapa)dizna koju ti koristis nije za to(ona je za vodenu)moze i za velike povrsine ali ti je prdavac mali.
prilikom farbanja razmak izmedju supstrata i pistolja treba da bude oko 18 cm,a preklapanje do 75%(pogotovo sa pijacnim pistoljima jer im lepeza neravnomerno baca)
nema potrebe razredjivati vise od 30%(suvise je tanak premaz pa ces morati jos jednu ruku)
kad sve ovo ispostujes sto sam ti naveo upiskices se od srece kako si lepo ofarbao.
pozdrav!!!
Last edited by singer on 25 May 2011 11:00, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
i ja sam do skoro radio sa malim kompresorom dok nisam skupio pare za veci, ne bi smelo da imas problema tu ja sam znao i gradjevinsku stolariju da radim "vrata" i da zavrsim cela vrata bez prekida samo moras da vodis racuna i pazis kad ti opada pritisak da ga povecavas na pistolju.
Kod poliuretana kao sto je rekao velja 50-60% razredjivaca, na vecim temp normalno sporosuseci, uzmi manju diznu ili novi pistolj sa manjom diznom ja npr koristim 1.4
pritisak ti je u redu makar po meni, ali opet dolazimo do toga kako ga ti stelujes na pistolju meni je na kompresoru izmedju 3 i 4 pa onda namestim na pistolju kako mi odgovara