Pistolji za farbanje

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
parketar
Majstor

Pistolji za farbanje

Post by parketar »

Obzirom da ovde ima dosta ljudi koji koriste profesionalno pistolje za farbanje,moze li mi ko reci koja je razlika u pistoljima za farbanje drveta i metala,osim u velicini dizne.Video sam da SATA ima ponudu te dve vrste pistolja...Dali moze da se postigne dobar efekat sa onim kineskim pistoljima kopijama sate i dewibilisa itd.Koja je razlika osim u kvalitetu delova.Netreba mi za svakodnevni rad pa da kupujem original ne isplati se ako ovim kopijama mogu da uradim isto kvalitetan posao.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

naravno da mozes i sa ovima pijacnim da odradis posao(ne farba kvalitetno pistolj nego ruka :))a kvalitetniji (skuplji)su bolji pogotovo ako se traze vrhunske performanse(a to je uglavnom povezano sa kvalitetom materijala i same izrade pistolja tj obrade) ;)
najlakse poredjenje kao motor zastave i nekog BMW-a(isto oni idu ali su u pitanju performanse)
dizna se kupuje prema onome sta planiras da farbas,za motore,kola i sitne stvari od 1.1-1.4
univerzalna od 1.4-1.6,za vodene boje od 1.8-2.2
naravno tu su i vrste RP ili HVLP (zaobidji trgovacke fore LVLP)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

U principi ti je Singer sve objasnio.
Imam u posedu 3 kom. SPRIO (made in GDR) pistolja vise od 30 godina i ne verujem
da ovi jeftini mogu toliko da izdrze, tako da ipak treba uzeti kvalitetnije pistolje.
Ali isto tako i kompresor treba da je dobar da moze dati konstantan pritisak
parketar
Majstor

Post by parketar »

Ma nije meni bitno da traje 20-30 godina.Ako bi izdrzao kod profesionalca 5 god kod mene bi sigurno 15-20.Bitno mi je dali moze za to vreme dok je ispravan da daje ujednacen i kvalitetan nanos farbe ili laka.Dobru lepezu itd.Imam neki jeftini tipa 20 e ali cini mi se da kad ga stavim na najsiru lepezu ne daje bas dobar rezultat pa ga zato kada radim vece povrsine koristim podeseno na malo vise od sredine velicine lepeze.Koji trosi najmanje vazduha?hvlp,ili neki drugi?sto kazes da nema LVLP???kakav je RP?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

RP-reduced presure(redovan,moze da radi i sa slabijim kompresorima(jedino sto se komp. nece gasiti ako farbas vece povrsine i opadace pritisak))
HVLP-high volume low presure(trazi puno vazduha a mali pritisak(dobar jer stedi farbu ,ima jako siroku lepezu,zahteva efektivan protok minimum 300l/min))
LVLP-sranje-trgovacko nadmudrivanje(idealan kompromis za hobi majstore(kojih je velika vecina)prilagodjavanje trzistu da bi se prodalo.
u sustini budalestina jer da to moze tako da radi vec bi veliki igraci poput SATA-e i DEWILBISS-a to vec uveliko imali u ponudi
a i ja bi se verovatno otvorio za jedan takav"novi i moderni";)
inace radim sa 4 pistolja:hvlp 1.3,rp 1.6.hvlp 1.4 i rp 2.0ova zadnja 2 su pijacni i lepo rade posao.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni samo jedna stvar nije jasna.
Kako pistolj za farbanje drveta i pistolj za farbanje metala? Sta je briga pistolj sta ti farbas? Njega interesuje cime farbas.
Neke od boja/lakova se koriste i za drvo i za metal, a neke su recimo specificne samo za drvo (na primer lazure).

Drugim recima, menjas diznu u zavisnosti od gustine boje, laka, ili sta je vec, a gustina koju treba da koristis zavisi od tipa te boje, laka...
mladen978
Precizni šegrt

Post by mladen978 »

da li postoji mogucnost da prepoznamo te dve vrste pistolja ako kupujemo na pijaci kopije.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Ma i meni bilo cudno kada sam procitao ponudu sate, pistolji namenjeni za drvnu industriju i pistolji za metal...mozda nisam dobro procitao....znam da je razlika samo u velicini dizne,neznam u cemu bi jos moglo da se razlikuje.Ma nije ni vazno.Suvise je to skupo za moje potrebe.Ako kopije rade posao onda mi ne treba original...naravno ne kazem da ne bih voleo da ga imam.Vidim ima polovnih starijih modela na prodaju,neznam vredi li to uzimati?
Last edited by parketar on 29 Apr 2011 00:09, edited 1 time in total.
djagi
Majstor

Post by djagi »

isto kao za zvucnik da li je levi ili desni,zvucnik je zvucnik samo je izlaz drugaciji ,i nije programiran da to prepozna.Mislim da ti je Singer sasvim dovoljno dobro objasnio sve sto ti je potrebno da znas a sve ostalo je do tebe , ruke i iskustva,a i vremenom ce ti se i samo kasti.Sa srecom ti pocetak
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pogledao sam, to na SATA sajtu je vise "da ti bude zgodno".
Pojedini pistolji su namenski pravljeni za odredjenu vrstu boje, a takve boje se najcesce koriste u nekim poslovima (recimo onaj za guste boje na vodenoj bazi, ima dodatno crevce koje ide u gravitaciono lonce).
Videces da se mnogi preklapaju, i da recimo uz model 3000 B koji je smesten u stolariju pise da je za refinis automobila i za sve povrsine koje zahtevaju perfektan finis.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pistolj se naravno kupuje za ono sto mislis da farbas,mada ima i kompromisa izmedju modela ali to je ono"nije to to ali moze":)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

singer wrote:pistolj se naravno kupuje za ono sto mislis da farbas,mada ima i kompromisa izmedju modela ali to je ono"nije to to ali moze":)
Å TA mislis da farbas ili ČIME mislis da farbas?
Daj da ovo razjasnimo.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kako god oces.;)
oces pu lakom kola mdf drvo
oces vodenim kola drvo
oces autofarbom drvo mdf.......i takkkooo u nedogled.:)
za sve ove opcije postoje namenjeni pistolji(naravno oni koji su se za to najbolje pokazali)
iz ovoga su izuzeti pistolji za poliester jer oni samo za to sluze.
na kraju krajeva na satinom sajtu imas objasnjenje kako se koji pistolj ponasa u kom procesu "car refinish,industy,carpentry...."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I dalje smo nejasni.
1. Hocu da farbam pu lakom kola biram pistolj A. Hocu da farbam pu lakom dasku biram pistolj B
2. Hocu da farbam pu lakom bilo sta biram pistolj X

Tacno je pod 1 ili pod 2?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tacno je i 1 i pod 2
ja neznam kako da ti objasnim kad je to povezano.:groota:
ajd ovako ti pitas :hocu da farbam to i to sa tim i tim pa ti ja kazem sta je najpogodnije za to u smislu kvaliteta ofarbanog i kolicine potrosenog materijala.
nemoze drugacije,nego samo natucanja i nagadjanja.:)
jes me razumio :pucko:
;)
Post Reply