pojava tackica prilikom zavrsnog lakiranja
slazem se sa Singerom u potpunosti i mislim da te zajebava pistolj,odpusti diznu da ide vise laka i smirglaj suvom smirglom odredjene granulacije.Ima jos jedna stvar koja mislim da je u pitanju,na povrsini drveta imas nesto sto je bilo isprskano ili potopljeno ili vecnesto sto stvara reakciju i lak se razilazi i pravi kratere i to se ne lakira vise nikad,mozes da mu radis sta god ono se samo ponavlja.Ti dobro imas strpljenja kolko vidim ovo radis od sestog meseca,baci ga vise i pravi drugo
da imam strpljenja i radim vec dugo to ali ne radim svo vreme vec sam jedno vreme bio okupiran nekim drugim stvarima pa sam se sada opet vratio da to prepravim...
a sto se tice toga da je dizna, kazem da nije jer sam probao kod profesionalnog farbara sa njegovin pistoljem i kompresorom i on kaze da se nesto do laka, da lak kljuca kada se nanese, kao da nesto reaguje jos a on ne zna sta je jer nije farbao do sada sa pu lakovima. mene interesuje kako da ovo resim jer kao prvo fotelje koje su napravljene su istale bas lepo samo su lose ofarbane, i kada zavrsim sve nameravam da stavim slike ovde..
a sto se tice toga da je drvo bilo natopljeno necim, nije ni to, drvo je bilo super, samo je problem nesto kod farbanja,a sta je ne znam..
da li sme da se povecava koncentracija ucvrscivaca i sta bi se postiglo time, ako bih povecao koncentraciju ucvrscivaca?
nisam napomenuo da lak mesam zapreminski a ne po tezini kao sto je neko ovde pominjao, ali mislim da nije u tome problem jer mesam male kolicine laka, a i kada potrosim sav lak, ostane mi samo malo ucvrscivaca.
da nije zbog toga da lak kljuca?
pozz

a sto se tice toga da je dizna, kazem da nije jer sam probao kod profesionalnog farbara sa njegovin pistoljem i kompresorom i on kaze da se nesto do laka, da lak kljuca kada se nanese, kao da nesto reaguje jos a on ne zna sta je jer nije farbao do sada sa pu lakovima. mene interesuje kako da ovo resim jer kao prvo fotelje koje su napravljene su istale bas lepo samo su lose ofarbane, i kada zavrsim sve nameravam da stavim slike ovde..

a sto se tice toga da je drvo bilo natopljeno necim, nije ni to, drvo je bilo super, samo je problem nesto kod farbanja,a sta je ne znam..
da li sme da se povecava koncentracija ucvrscivaca i sta bi se postiglo time, ako bih povecao koncentraciju ucvrscivaca?
nisam napomenuo da lak mesam zapreminski a ne po tezini kao sto je neko ovde pominjao, ali mislim da nije u tome problem jer mesam male kolicine laka, a i kada potrosim sav lak, ostane mi samo malo ucvrscivaca.
da nije zbog toga da lak kljuca?
pozz
- maricaiivica
- Moderator
A da probamo da eliminisemo jedno po jedno.
1. Probaj na istom drvetu, ali namazi cetkom a ne pistoljem
2. Probaj pistoljem na bilo kakvom drugom drvetu (recimo komadu spera ili MDF-a)
3. Probaj cetkom na speru
Jos jednom pitanje: da li je i podloga i lak od istog proizvodjaca i iz istog sistema? Sto rece singer, slikaj sve komponente ili bar prepisi nazive sa konzervi. To sto neki trgovac kaze da "ovo ide uz ovo" ne mora uvek da bude tacno.
1. Probaj na istom drvetu, ali namazi cetkom a ne pistoljem
2. Probaj pistoljem na bilo kakvom drugom drvetu (recimo komadu spera ili MDF-a)
3. Probaj cetkom na speru
Jos jednom pitanje: da li je i podloga i lak od istog proizvodjaca i iz istog sistema? Sto rece singer, slikaj sve komponente ili bar prepisi nazive sa konzervi. To sto neki trgovac kaze da "ovo ide uz ovo" ne mora uvek da bude tacno.
kada sipas lak iz jednog u drugo i trece neznam sta vec koristis izbegni plasticne casice ili posude ili vec nego korististaklo ili lim i nemoj da probas na limu to nema nikakve veze sa tvojim foteljama.Ti si pomesao dva razlicita laka, katalizatore, na meris ,sipas i mesas sve i svasta pa to prijatelju sad vise niko ne moze da raspravi sta se desava.
polako,polako,trazi tehnicke liste od prodavca(ako ih nema onda batali i njega i njegovu farbu)
slikaj nam komponente i problem na drvetu kao sto rekoh pa da vidimo.
da nisi slucajno taj orah mazao nekom hemijom??
lak prokuvava kada je velika vrucina ili kad necekas izmedju intervala nanosenja.
slikaj nam komponente i problem na drvetu kao sto rekoh pa da vidimo.
da nisi slucajno taj orah mazao nekom hemijom??
lak prokuvava kada je velika vrucina ili kad necekas izmedju intervala nanosenja.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
nisam mesao razne katalizatore i razne lakove, vec sam po preporuci prodavca kupio podlogu er lak i zavrsni er lak 100% sjaj.djagi wrote:kada sipas lak iz jednog u drugo i trece neznam sta vec koristis izbegni plasticne casice ili posude ili vec nego korististaklo ili lim i nemoj da probas na limu to nema nikakve veze sa tvojim foteljama.Ti si pomesao dva razlicita laka, katalizatore, na meris ,sipas i mesas sve i svasta pa to prijatelju sad vise niko ne moze da raspravi sta se desava.
i jedno i drugo kljuca kada se nanese na drvo, a inace fotelje su nove od zdravog drveta. opet ponavljam jer mi se cini da neki ovde komentarisu a i ne citaju sve poruke koj esam napisao, probao sam kod druga i sigurno je nesto do laka jer on ima profesionalnu opremu i kod nejga se isto desava. probacu ovih dana cetkom da naesem na drvo ili da nanesem pistoljem na drugo drvo da vidim sta se desava.
unapred se zahvaljujem ljudima koji imaju strpljenja da mi pomognu..

a sto se tice mesanja katalizatora, to nemam sta da komentarisem, sve komponente sam odmerio precizno i izmesao jedini je problem sto mesao sam komponente zapreminski a ne po tezini jer nemam tako malu vagu..pozz
na ovo sam mislio kad sam reko da mesas.Samo kad probas na drvetu probaj isto od cega su pravljene fotelje pa javi sta je bilosbvlada wrote:lak je prvo bio er lak pa sam posumnjao da je do laka i kupio sam drugog proizvodjaca u drugoj radnji i isto. kompresor ima separator, a i nisu tackice vlage vec vazduha, odnosno lak kljuca..
Pa bas se tako zovu.djagi wrote:mbole ,sta znaci kiselootvrdnjavajuci ?
Ili u engleskoj teminologiji: acid drying ili acid curing.
Takav je recimo bio stari Dugin lak za parket, negde iz 80-tih godina, dvokomponentni, bio je u staklenim litarskim flasama (flase ko od banatskog rizlinga

Nisam dugo vidjao takve u prodaji ali vidim da ih er-lack radi:
http://www.erlac.gr/htm_uk/productsin.a ... parentID=0
Inace spadali su u jako kvalitetne i optorne lakove.
Sad malo gledam i izgleda da ih izbacuju iz upotrebe zato sto im je rastvarac formaldehid alkohol.