pojava tackica prilikom zavrsnog lakiranja

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

presao sam preko pu laka autolakom, akrilnim i opet su se pojavile tackice..potpuno isto kao sa pu lakom. sumnjam da je u pitanju pistolj za farbanje. da li postoji mogucnost da on nije dobar i da zbog toga lak penusi kada ga nanosim?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

postoji mogucnost da nije dobro procedjena farba,da ti pada prasina nakon farbanja, da ti pada magla od farbanj,da "doradjujes"posle nanosa,da pistolj izbrisujes pamucnom krpom posle pranja a ne izduvas ga,postoji punno stvari zasto se to javlja.:)
napisi sve od pocetka kako radis u tancine i sta i kako koristis pa cemo naci uzrok.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sal_ko
Šegrt

Post by sal_ko »

proveri da nemas vode u kompresoru
Savke
Zarezivač olovaka

Post by Savke »

A sto ti ne nadjes nekog farbara ,dovuces ga u radionicu i pokazes mu nacin na koji radis i sta ti se desava pa da ti covek ispravi greske. Ovako se samo vrtis u krug. Moze da bude svasta od pripreme preko kvaliteta laka ,pistolja ,kompresora do nacina prskanja. Po ovome sto si do sada napisao najpre ce da bude da je do laka ali kao sto rekoh mozda je nesto sasvim trece. Neznam odakle si ,ako si iz Beograda ili okoline ja se evo nudim dobrovoljno da pomognem jer iskreno smara me to sto nema resenja toliko dugo. P.S. nisam profi farbar ali kao sto sam napisao u prethodnom postu znam dosta o farbanju a i resavao sam i vece probleme.
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

nisam imao vremena da probam ponovno farbanje a i dalje ne znam zasto se pojavljuju mehurici u laku.
nosio sam pistolj do druga i lak i drvo i opet mi se javljaju i kod njega mehurici u laku. on ima profesionalni pistolj i kompresor tako da sada sam siguran da nije do pistolja ni do kompresora. taj drug kaze da nesto lak nije dobar da jos reaguje.
kupio sam i drugi lak i opet isto, tako da vise nemam ideja sta moze da bude. kada mesam komponente laka stavljam komponente zapreminski jer nemam tako malu vagu. stavim dve casice laka i jednu casicu ucvrscivaca, i 20 % razredjivaca.
da li mozda tu ne grasim?
bilo bi dobro da ako neko zna u cemu je problem da mi pomogne jer bih ovih dana ponovo probao da to resim..
pozz
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

ako ti se desilo da ti je opet prokuvao mislim da je to pojavio i na auto laku da je to sto su ti sad otvorene one porice i da ce uvek da ti kuva gde je prvi put jako je tesko da se to zatvori sad a inace i meni se desavalo to sa tim erlakom i sigurno je ili ybog losih uslova ili ybog velikog sloja laka ako si ga bas mnogo naneo
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

miloscale wrote:ako ti se desilo da ti je opet prokuvao mislim da je to pojavio i na auto laku da je to sto su ti sad otvorene one porice i da ce uvek da ti kuva gde je prvi put jako je tesko da se to zatvori sad a inace i meni se desavalo to sa tim erlakom i sigurno je ili ybog losih uslova ili ybog velikog sloja laka ako si ga bas mnogo naneo
nije debelo naneto i nije do uslova jer sam probao i kod profesionalnog farbara koji ima bolji alat i uslove i opet isto, on kaze da je nesto do laka da on kuva. da li da probam da nakon zavrsnog laka malo ga matiram vodenom smirglom pa da nanesem izolant pa da nakon toga probam da nanesem zavrsni, da li sme izolant na zavrsni lak?
damir1
Šegrt

Post by damir1 »

da se i ja javim sa drvetom ne radim puno radio sam si košnice i nešto sitno.Najveći je razlog nedostatak vremena.Po vašim izjavama zaključujem da ti je lak loše kvalitete.Pištolj za farbanje u posudi pomoću zraka mješa boju.E sad ako taj lak nije za špricanje ili loše kvalitete počinje se uslijed tog bućkanja pjenit što uzrokuje fmjehuriće na površini.Pogledaj ako je taj lak za špricanje ili mazanje ako je onda loša kvaliteta.To vam pričam pošto sam svaki dan u farbanju ali umjesto drveta farbam aute traktore i prikolice.Ako sam uspio pomoć drago mi je.
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

damir1 wrote:da se i ja javim sa drvetom ne radim puno radio sam si košnice i nešto sitno.Najveći je razlog nedostatak vremena.Po vašim izjavama zaključujem da ti je lak loše kvalitete.Pištolj za farbanje u posudi pomoću zraka mješa boju.E sad ako taj lak nije za špricanje ili loše kvalitete počinje se uslijed tog bućkanja pjenit što uzrokuje fmjehuriće na površini.Pogledaj ako je taj lak za špricanje ili mazanje ako je onda loša kvaliteta.To vam pričam pošto sam svaki dan u farbanju ali umjesto drveta farbam aute traktore i prikolice.Ako sam uspio pomoć drago mi je.
nije lak losijeg kvaliteta, i ja sam mislio da je los lak i kupio sam drugi koji je navodno dobar i isto se javlja. ne znam da li smem da probam da stavim vise baze pa da ga ne razredjujem razredjivacem ili da probam da ga razredim vise od 20 %. Koliko sme PU lak da se razredjuje?
ovih dana pokusavam da eksperimentisem sa ovim lakom tako pa bi mi svaki savet dobro dosao..
Last edited by sbvlada on 31 Oct 2011 22:18, edited 1 time in total.
damir1
Šegrt

Post by damir1 »

smiješ ga razredjivat koliko hoćeš jedino šta se može desit kad je rijeđi da prilikom špricanja može ti procurit.Taj omjer proizvođač daje kao najoptimalniji
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

i dalje cekam ideje da li neko zna zasto mi se pojavljuju mehurici vazduha u pu laku.
svaka ideja mi je dobroodsla posto vise ni sam ne znam sta je u pitanju..
pozz
Last edited by sbvlada on 06 Nov 2011 21:47, edited 1 time in total.
djagi
Majstor

Post by djagi »

da li ti to farbas isti komad ili se sve to desava i dalje na ostalim
djagi
Majstor

Post by djagi »

kako kad stavis casicu jednog i casicu drugog znas koliko ti je 10, 15, ili 20 % razredjivaca
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

desava se i na ostalim komadima. razredjivao sam oko 30 % i lepo se nanese i ne procuri samo je citava povrsina puna malih mehurica vazduha. probao sam kod druga koji ima proesionalnu opremu i kod nejga je isto tako ispalo, tako da sam siguran da je u pitanju nesto oko laka, medjutim probao sam i drugi lak i isto se desava, tako da sada ne znam sta je i ne znam kako da to resim. do sada nisam farbao pu lakom tako da ne znam da negde nisam pogresio. farbam drvo, u piranju je orah, naneo sam dva sloja osnovnog pu laka i cim sam poceo zavrsni u prvom sloju on je penusio.
malo sam presmirglao vodenom cito da uhvati drugi sloj i isto se desava. jako ruzno izgleda a ne znam sta sada da radim, da li mozda sam trebao da nanesem izolant ili sada da ga nanesem pa da probao opet zavrsni lak, ili da probam da nanesem cetkom ili valjkom?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ovo mnogo smrdi na neki glup problem!!!

nema potrebe razredjivati vise od 20%,

da li su sve komponente tog laka u skladu sa proizvodjacem?,

da li ti je kompresor sa separatorom?

slikaj povrsinu sa plikovima i slikaj lak sa njegovim komponentama,mozda mozemo tako pomoci!!!:forvonad:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply