Patiniranje krila

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Sasa wrote:Kod patine je meni ljepsi kontra efekat tj. Kad je boja patine po vrhovima reljefa a ne u kanalima. To postizes inverzijom koraka jedan i dva iz postupka opisanog u predhodnom postu!
je li ovo prvo tamna podloga , zatim bijela podloga prebrusiti i na kraju zavrsni bijeli lak , da bi se vidjeli vrhovi duboreza tamniji. To je i mene nekako ljepse, izgleda kao da ga je vrijeme staralo.
Sasa wrote:Probaj sa zlatnom i srebrnom patinom pa preko njih lak u zeljenom sjaju, cijena je oko 26 evra kg.
Gdje da uzmem zlatnu i srebrnu patinu ?
Mada cu probati i farbom za sulundare, i posle lak, ko zna sto ce da ispane na kraju.:D
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Postoji i lak, prave ga Turci: http://italian.alibaba.com/product-free ... 61119.html
Samo sto je tu potrebna jako dobra podloga i u boji koja daje konacni ton, tj. utice na efekat.
Evo i ovi ga prodaju na kapljicu: http://www.antichitabelsito.it/vernice_dorare.htm
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

:D Ovi na kapljicu kao da prodaju drogu. Saric jeftinije prodaje koku. :fuckyou:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Cim ne navode cenu, a vidis da su im pakovanja ko lak za nokte, mozes i da pretpostavis. Ali mozes da potrazis i druga resenja, na primer da probas sa akrilnim lakom u spreju za felne ili nekim auto lakom. Bitno je da znas da je i priprema vrlo bitna, pa bi trebala i neka pasta kao podloga, kao sto su ove: http://www.kreativnihobi.com/index.php?page_id=62 Revell je takodje skup, ali imaju i zlatnu (br.94), mada nije svaka zlatna ista i treba malo i eksperimentisati.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Patine imas u "LP Creativa" iz Niksica
Kontakt: Sasa Lasica 068374727
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa pise cena: 3.2 Evica za 40 ml
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

to sve moze i auto bojom da se uradi naravno u zlatnoj boji i posle akril lak sibnes preko toga i to je to a mozes preko i malo zlatne patine pa je malo skines i imaces ekstra krajnji efekat
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Sasa wrote:Te efekte veoma dobro mozes izvesti sa osnovnim (temeljnim) pu lakovima u boji po zelji. Konkretno, u tvom slucaju, na pripremljeno krilo bi prvo isao deblji sloj bijelog temelja, pa na reljefnim mjestima tanji sloj temelja u boji, pa preko svega bezbojni zavrsni lak! Smirglanje izmedju slojeva se podrazumijeva!
Uradio sam na medijapan za probu sledecim redosledom:
nanio podlogu ( bijela boja) 2 puta , prebrusio , zatim po uglovima kanelura i obrisima reljefa nanio antracit crnu patinu , sacekao da se osusi , prebrusio visak sa skvocom , i na kraju lakirao ''Bijelim'' Poliuretanom . I sve je ispalo bijelo, nigdje se ne vidi patina ? :(
Gdje sam pogrijesio?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

na kraju si pogresio :skratta:

posle patine ide lak.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Izgleda me ne razumijete.
Na pocetku teme imaju slike kako bih ja htjeo da izgleda.
Konkretno ova Image
Da li mislis bezbojni lak? Kako onda dobiti razlicite nijanse boja kuhinjskih krila ( bez, crveba,zelena itd.), jer u radnji gdje prodaju PU lakove podloga im je samo bijela.
Mene to zanima kako uraditi.
Last edited by hak1 on 27 Oct 2012 23:57, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, upravo bezbojni.

Daklem ako hoces da imas belu povrsinu, sa crnom patinom u coskovima, kanelurama, udubljenjma, gde vec zalis... onda je redosled:
osnovna
sve predjes belom bojom
patina na mestima gde zelis
brusenje patine tako da ostane samo na mestima gde hoces
bezbojni lak
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Shvatio sam , izgleda da Sasin post na kraju nijesam dobro procitao.
Ali kako da uradim druge boje bez, tirkiznozelenu, rozu , itd , jer kod nas podloge ima samo bijele, ovi u Bordou nece da mute podlogu u boju koju hoces. To mi je problem.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

hak1 wrote:, jer u radnji gdje prodaju PU lakove podloga im je samo bijela.
Mene to zanima kako uraditi.
u taj bijeli sipas maaalo nitro bajca(zvijezdin je za te stvari ekstra) i dobro mijesaj,,, jos bolje ako imas tintu ili koncentrate
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Tesko je sam potrefiti boju. Mada ne razumijem sto si htio da kazes? Da mijesam nitro i PU lakove?
ja sam mislio da se to ovako radi , da imaju neke boje koje se brisu krpama, i ostaju u udubljenjima.
http://www.youtube.com/watch?v=CIAUDF7e ... re=related
Mada ih je ovaj zamaza, j.ba im je oca.:skratta:
Last edited by hak1 on 28 Oct 2012 00:38, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

moraces da eksperimentises :) kupis nitro bajc recimo tresnju/seri i sipas malo u bijeli PU temelj pa vidi koju ces boju da dobijes naravno moras da dodajes u odredjenim dozama da znas kolko si ubacio ...tako sebi mozes da uradis 4-5 nijansi (hrast,orah,palisander,tik.....)tesko je potrefit al kad jednom "ubodes" onda je to to :D

mozes slobodno da ubacis nitro bajc u PU bijeli temelj a kako to ide neces znat dok ne probas :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Post Reply