Gde kupiti proizvode italijanskih firmi Sayerlack i/ili ICA

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
miki_bgd
Majstor početnik

Post by miki_bgd »

Pitao bih ja nesto... Mozda je malo off topic, ali mozda i nije :)

Koliko se povecava debiljina materijala, kada se predje bojom? Recimo, lakiram 19mm MDF. Kolika ce mu biti debljina sa svake strane ako ima recimo 5 slojeva? Ima li tu neka formula, ako se standardni nanos uzima u obzir?
Hvala!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

nije off,
zavisi od gustine laka, nije ni svaki put isto jer zavisi i koliko otvoris diznu i koliku kolicinu laka izbacujes po m2. Uglavnom to je sloj u mikronima, ne znam tacno ali kad izmeris moze da bude na primer 17 ili 20 mikrona. To se meri jednim malim plasticnim cesljicem (dugacak je 3-4 cm), koji ima 5 ili 10 zubaca stepenasto poredjanih po velicini a krajnji zupci su mu jednaki, pa se on zupcima prisloni na tek naneseni lak i malo povuce/zagrebe, pa se onda vidi do kojeg je zupca lak ovlazio i to je priblizno tacno.
Ima i drugacijih, elektronskih i na raznim principima (ali je to sve skupo), najcesce su za merenje na metalima, mada su to skuplje varijante. Evo na linku, poslednji je jedan za merenje svezeg sloja laka: http://www.strumentieservizi.it/prodott ... t=1&cat=31
Last edited by Pezzo on 30 Sep 2014 22:16, edited 1 time in total.
miki_bgd
Majstor početnik

Post by miki_bgd »

Hvala. Ja slucajno imam taj uredjaj, ali za merenje debljine laka na automobilu. Ne radi na drvetu ili nemetalu, potreban mu je metal u pozadini. To je (valjda) zato da bi takodje otkrio git.
Post Reply