Gde ofarbati zv. kutije u Beogradu?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Taj sirovi se naziva mdf, a sa fabrickim premazom sa jedne strane je hdf (sa ili bez naglasene teksture drveta i u raznim bojama). Samo, taj hdf se uglavnom nalazi u debljinama za poledjine namestaja, a da li ih negde ima debljine 18-19mmm, to ne znam. Mada i kada bi od njega pravio kutije, trebala bi i kant traka u istom dezenu, a ta traka bi se videla kao na elementima od univera.
Ti si gore napisao da vec imas neku boju i da je nebi skidao. To svakako mora da se obrusi za farbanje, ne mora da se skida skroz. Lepljenje furnira preko toga je nesto sto mnogi majstori ne zele da rade, ali moguce je. Znaci, tu je novi problem.
Treca mogucnost je da kupis furnirani mdf, dovoljno ga je furnirati sa jedne strane, iseci na potrebne dimenzije, furnirati kantove, sklopiti i odneti na farbanje, znaci kompletna izrada novih kutija. Lakireru treba naglasiti da ne nabacuje mnogo osnovnog laka nego da hoces da tekstura drveta bude izrazenija i to je sve. E sad, kako se odlucis. Svi mi laicki posmatramo neke stvari, a za druge smo profesionalci, ali nadam se da si me razumeo.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Jel si ti vec kupio i isekao MDF?
Pitam zato sto se to obicno furnira u nadmeri a i zato sto je tebi verovatno povoljnije da kupis vec furniran MDF
djoloz
Zarezivač olovaka

Post by djoloz »

Nisam a i ne bih vec furnirani jer treba da lepim te delove a lepak koji bi sigurno iscureno ne bih mogao da skinem bez da ostetim furnir.
djoloz
Zarezivač olovaka

Post by djoloz »

Isto tako video bi se kant na odredjenim mestima i onda bih izgubio na izgledu a to mi nije poenta. Dilema je izmedju furniranja kutija ili farbanja u mat crnu. Iskreno vec imam fabricki furnirane kutije i jako mi se svidja kako to izgleda pa vise naginjem ka furniranju.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

furnir se lepi na plocu a ne na kutiju, na kant se lepi kant traka (traka furnira) ili se spaja pod 45
Prelistaj malo po forumu, vec je pisano o tome
A sto se lepka i curenja tice, ono sto iscuri se obrise mokrom krpom :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:Taj sirovi se naziva mdf, a sa fabrickim premazom sa jedne strane je hdf (sa ili bez naglasene teksture drveta i u raznim bojama).
Ne bas :)
MDF - medium density fiberboard - vlaknatica srednje gustine
HDF - high density fiberboard - vlaknatica visoke gustine

Lice na oko, ali daleko od toga da su isto, to jest da je razlika samo u premazu.
Imas i MDF koji je presvucen melaminskom folijom (kao univer) ili laminatom (to jest po naski ultraplastom ili ultrapasom, kako ga ko vec zove).
HDF se uglavnom koristi kao podloga za kvalitetnije laminate (podne obloge), a takodje i kao tanki materijal za ledja (zamena za lesonit).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Imas i MDF koji je presvucen melaminskom folijom (kao univer) ili laminatom ...
------
Pa kod nas nema mdf sa laminatom u sari drveta, zato sam tako i napisao (a hdf ima do 10 mm) da nebih coveku mnogo objasnjavao, a svakako mu ne odgovara da se vidi kant traka.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hmmmmmm.
Cini mi se da sam MDF presvucen laminatom u dezenu drveta video u TIS-u, a sigurno sam ga video svojevremeno u DIPO-u.
djoloz
Zarezivač olovaka

Post by djoloz »

Da li postoji podloga za mdf u crnoj boji ili da li moze od standardne bele da se napravi crna. Hocu da probam umesto farbanja one tapete za drvo, tapetino.rs , u boji crnog drveta pa ne bih da mi proviri negde gitovana ivica ili mdf. Isprobao bih tapete posto mi je preskupo da dajem 60e za 1m2 farbanja u piano finis (treba mi 2m2 sto je 120e) a posto nemam pistolj sam bih morao da farbam valjkom a koliko sam cuo to nikad ne ispadne kako treba.
Last edited by djoloz on 13 Dec 2012 20:25, edited 1 time in total.
djoloz
Zarezivač olovaka

Post by djoloz »

Isto tako me zanima da li postoji neka kvalitetnija boja u spreju a da je za drvo koju bih mogao da nanesem posle podloge kao i neki lak u spreju koji bih posle naneo? Potrebna mi je mat crna ili piano black.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U principu boje su "univerzalne" (naravno postoje izuzeci). Drugim recima zavrsna boja za drvo se ne razlikuje od zavrsne boje za metal. Razlikuje se osnovna.
Boja u spreju imas svuda po farbarama. Samo uzmi akrilnu.
djoloz
Zarezivač olovaka

Post by djoloz »

Hvala, to cu i da trazim. Da li se zna za koliko moze da pokrije jedan sprej u m2?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Davno sam kupovao, ne secam se.
Ovako na brzinu sa stranice jednog od proizvodjaca kazu da je 400 mililitara (sprej od 500 ml sadrzi 400 ml boje) dosta za 1.3 kvadrata u jednom sloju.
djoloz
Zarezivač olovaka

Post by djoloz »

Jos jedno pitanje imam, a to je da li da farbam nakon podloge cetkom/valjkom ruku ili dve pa da odradim jednu sprejem pa zatim da lakiram, ili da idem odmah na sprej 2 ruke?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd sad polako :)

Jel lepis foliju ili farbas?
Posto si par postova unazad pomenuo da hoces da naneses crnu samo da se ne bi videla podloga negde gde se folija ne poklopi 100%.

Ako hoces da farbanjem postignes piano black, za to ce ti trebati prilicno i posla i para, a i alata.
U sustini za taj efekat sama crna boja nije preterano bitna (osim da je stvarno crna). Tu je trik u debelom sloju bezbojnog tvrdog laka koji ide preko boje. Lak nanosis u relativno tankim slojevima, smirglas nakon svakog nanetog sloja, ali tako da ne probijes kroz upravo naneti sloj, i na kraju poliras.
Drugim recima treba da naneses barem 5-6 slojeva providnog laka (a to kosta).
E ovo poslednje poliranje trazi i alat i odgovarajuci materijal, to jest polir masinu i polir pastu, ali ne ovo sto se kupuje za auto po hipermarketima, vec "pravu" polir pastu tipa Farecla, 3M... i "pravu" polirku.
U sustini poliranje daje "piano black" (pored vrhunske pripreme, al kad kazem vrhunske stvarno mislim VRHUNSKE, posto se i najmanje udubljenje koje se skoro ne oseca pod rukom vidi ko na ogledalu). Nema tog pistolja ni majstora koji ce cistim farbanjem postici taj efekat. Sto rece Singer: da vidim vrhunskog farbara kad mu uzmes polirku.

Iskreno, ako to nisi radio nikada pre, mislim da je isplativije dati tih 120, posto se bojim da ce te na kraju kostati vise.
Moja isprobavanja sa "piano black" uz sav potreban alat (od izbora kvalitetnih smirgli i dobrih slajferica, preko kompresora i pistolja, pa do festove polirke i paste) su tek u trecem ili cetvrtom pokusaju dala rezultat kakav sam ocekivao. A ja sam isprobavao na otpadnim komadima.

Pored toga, stalno pominjes mat crnu i piano varijantu. U odnosu na mat piano je daleko skuplja varijanta (posto zahteva mnogo vise posla i materijala).
Naravno ovo je sve pod uslovom da pricamo o "pravom piano black". Znaci povrsini koja je apsolutno ravna, u kojoj mozes da se ogledas, koja nema ni traga od limunove kore, vec je apsolutno glatka, ravna, i "duboka". Ovo "duboka" ne znam kako da opisem, al ako si nekada video koncertni klavir... (ne zove se dzabe piano)
Post Reply