Pumpa za farbanje?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da vam se vise nebi prividjao taj Sloba, imate IP adrese svih posetioca ovog sajta, pa ih ukucajte na ovom sajtu i videcete na karti odakle se ko javlja: http://whatismyipaddress.com/ip-lookup
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Za sta se koriste ovi pistolji sa jednim crijevom kao sa slike iz nekog od predhodnih postova?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Sasa wrote:Za sta se koriste ovi pistolji sa jednim crijevom kao sa slike iz nekog od predhodnih postova?
За фарбање
:skratta:
:hurra:
:stolt:
:forvonad:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pezzo wrote:Da vam se vise nebi prividjao taj Sloba, imate IP adrese svih posetioca ovog sajta, pa ih ukucajte na ovom sajtu i videcete na karti odakle se ko javlja: http://whatismyipaddress.com/ip-lookup
А можда би и овде могли да завире http://www.hide-my-ip.com/?id=109&c=4876 :stolt::smejanje::happy:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

феникс wrote:
Sasa wrote:Za sta se koriste ovi pistolji sa jednim crijevom kao sa slike iz nekog od predhodnih postova?
За фарбање
:skratta:
:hurra:
:stolt:
:forvonad:
:hurra::hurra::hurra:
:pljesk::pljesk::pljesk:
:smejanje:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

vratio se nama sloba10 kao feniks iz pepela :smejanje::smejanje::smejanje:

navuko' se na S.R. pa to ti je.:smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pepel bio pepel ostao.:smejanje:
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Neozbiljni ste i skrecete sa teme, a druge zbog istihstvari opominjete.
Evo odgovoricu mu i to, mislim da sam ga razumeo.
Ti pistolji sa jednim crevom se mogu koristiti za redje PU lakove, akrilne, nitro i sl. A za gusce lakove kao sto su tiksotropne podloge i vodeni, treba onaj drugi sa vecim diznama. To crevo je jako dobro armirano zbog visokog pritiska i ako bi hteo da ga preseces, namucio bi se. Inace treba jako voditi racuna da se ne zaboravi lak u njemu, jer je velika muka posle to ocistiti. Za pranje pumpe se preporucuju samo razredjivaci, ne aceton kako neki to rade. Najefikasniji razredjivac za pranje pumpi od zaostalih lakova je MEK (metil-etil-keton) i dobro bi bilo da ga kupis i da ta pumpa polako cirkulise jedno vreme sa njim (u par litara, nekoliko sati), da se dobro ispere. Takodje i oba filtra (iz pistolja i sa pumpe) stavi u taj razredjivac i kasnije ih izribaj cetkicom). Pistolje ne potapaj sa zaptivkama i plasticnim delovima u sredstva za pranje i razredjivace.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pezzo ja sam pumpu i pistolje ocistio generalno (bilo je posla 3 dana) i sve dobro radi osim tih dizni, a bez njih se ne moze! Ove dizne su potpuno razlicite od dizni na pneumatskim pistoljima tj. kao da u diznu od 2mm ubacis metalnu kuglicu koja je presjecena na pola. Tu nema mjesta da se provuce igla, probacu sa acetonom jer sam ih drzao u nitro razredjivac dva dana i nista!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

OK, razumeo sam te. Ja sam u mom prethodnom postu naveo kako se ispira pumpa, a ako nije dobro isprana javljace ti se trunje pri lakiranju. To je postupak koji se radi obavezno posle svakog lakiranja.
Dizne znam kako izgledaju i ako nisi uspeo da ih ocistis sa nitro, koji je dosta agresivan, onda jedino da probas i sa onom tecnoscu za pranje pistolja, ona sadrzi formalin i sigurno razara svaki lak. Da napomenem, treba imati dobre zastitne rukavice (i masku i raditi na otvorenom), ne obicne silikonske, ja za to koristim one sto nose na benzinskom pumpama, jer se ostale raspadaju a i jako je otrovno, procitaj upozorenje. Kad se lak raskvasi, u jednoj ruci drzis diznu, a u drugoj pistolj za vazduh pod jacim pritiskom i naslonis ga na diznu i produvas prljavstinu. Vidi se prema svetlu da li je otvorena rupica.
Ta dizna zna da se zacepi i u sred posla, bez obzira sto lak pre nje prolazi kroz 3 filtra, pa treba imati uvek pri ruci cetkicu za pranje pistolja (izgleda kao cetkica za zube, ali je od drugih materijala) i te odgovarajuce iglice da ih ne trazis (ako ih nema prodavac lakova ili opreme u blizini, potrazi i od nekog zubara, trebalo bi i oni da imaju slicne tanke iglice za cackanje), ali je dobro imati i neku rezervnu diznu, ima ih sa razlicitim otvorima. I kljuc za odvrtanje dizne treba da je spreman u kompletu). Te dizne su univerzalnih velicina i trebalo bi da ih ima, a i ako ne mozes da ih nadjes, probaj da ti naruci onaj ko uvozi potrepstine, pa kad stignu, ionako imas i te airmix sa 2 creva (i za njih treba imati i filtre i rezervno crevo).
Trebaju ti obavezno i rezerve svih filtera. Oni se peru i izduvavaju vazduhom pri pranju, ali to je potrosni materijal. Neki traju duze, neki krace.
Malo sam ti vise napisao, ali ce biti od koristi i ostalima koje bude ova tema interesovala.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

evo na linku filtera za tvoj pistolj, oni na prvoj slici: http://www.lorencic.rs/graco-pistolji-i ... 4&cartNr=1
Te se pumpe mogu koristiti i u gradjevinarstvu, ali idu drugaciji pistolji.
Za filtre u pumpi mozes pitati i ove: http://www.colibriecco.com/downloads/li ... anje-S.pdf bitno je i da proveris koje su mu dimenzije, jer ih ima duzih i kracih ( to su filtri visokog pritiska). I pitaj ih ujedno i za dizne, 0.4 na primer, 0.3 je dosta sitna.
U airmix pistoljima (oni sa dva creva) je filter mali, malo veci od filtera na cigareti, odvrni crevo na pistolju koje je blize dizni i naci ces ga. Kupi ih jedno 20 komada da imas za menjanje, a tako i ovih za pistolj sa jednim crevom, da imas uvek u rezervi.
Mozes da prikljucis i neki drugi airmix pistolj, nije problem zameniti ga. Radi to sve, samo sto zaglavljivanje tih malih dizni zna nekada bas da nervira i zadrzava, a on ti za namestaj nema nikakvih prednosti nad ovim sa dva creva koji su zgodni i za bajcovanje.
Imas na youtube snimke i za jedne i za druge pistolje i kako rade, mada se najcesce na tim snimcima vidi nepravilan rad ljudi, ali moze se videti kako funkcionise.
Post Reply