Pumpa za farbanje?
Dizne se mogu menjati u zavisnosti od vrste laka. Za PU, bajc i akrilne ide od 1.4-1.7 kao i kod pistolja sa casom. Za vodene 1.8-2.0 mm. To je za airmix i prikljucuju se na pumpe sa membranom sa dva creva, ovakve: http://www.anest-iwata.it/products.asp?Lin=4 , dok su na airless pistoljima male dizne, evo kako izgleda: http://www.anest-iwata.it/products.asp?Lin=5&Prod=51 i idu na klipne pumpe, sa jednim ili dva klipa, ovakve: http://www.anest-iwata.it/products.asp?Lin=5&Prod=182 i samo se lak vodi ka pistolju jednim armiranim crevom.
Sasa, ja sam ti vec napisao u jenoj temi, to je pravljeno za industriju i veliki je promasaj da to kupi neko za zanatsku radnju jer ni jedan zanatlija kod nas nema takvih potreba. To je korisno (ali nije neophodno) kada se odjednom zamesa 10-20 litara laka za neke vece povrsine i serije. A da prljas pumpu zbog litar-dva laka, to podrazumeva da ces morati i da je peres posle upotrebe i ostavis ukljucenu da jos nekih par sati cirkulise razredjivac kroz nju. Zatim, one se i kvare i neophodno je imati i servis i rezervne delove, filtere za pistolje i pumpe, a kod nas ih nema. I najmanja najjeftinija airmix pumpa ne kosta ispod 800-900 evra bez pistolja.I pise pored pistolja tamo na sajtu: "Progettata in particolare per la verniciatura di produzione industriale", znaci napravljeno za industrijsku proizvodnju, takodje vazi isto i za pumpe. Na tu malu airmix pumpu se mogu prikljuciti 2 pistolja i moze bez prestanka da opsluzuje 2 radna mesta, znaci dva radnika na traci koji ne prestaju da rade.
Sasa, ja sam ti vec napisao u jenoj temi, to je pravljeno za industriju i veliki je promasaj da to kupi neko za zanatsku radnju jer ni jedan zanatlija kod nas nema takvih potreba. To je korisno (ali nije neophodno) kada se odjednom zamesa 10-20 litara laka za neke vece povrsine i serije. A da prljas pumpu zbog litar-dva laka, to podrazumeva da ces morati i da je peres posle upotrebe i ostavis ukljucenu da jos nekih par sati cirkulise razredjivac kroz nju. Zatim, one se i kvare i neophodno je imati i servis i rezervne delove, filtere za pistolje i pumpe, a kod nas ih nema. I najmanja najjeftinija airmix pumpa ne kosta ispod 800-900 evra bez pistolja.I pise pored pistolja tamo na sajtu: "Progettata in particolare per la verniciatura di produzione industriale", znaci napravljeno za industrijsku proizvodnju, takodje vazi isto i za pumpe. Na tu malu airmix pumpu se mogu prikljuciti 2 pistolja i moze bez prestanka da opsluzuje 2 radna mesta, znaci dva radnika na traci koji ne prestaju da rade.
evo ovako,model sa kojim ja radim je "AC 4600 Professional" a precnik otvora dizne je 0,28mm e sad da te ne zbunjuje ova mjera jer su njihove dizne potpuno drugacije koncipirane u poredjenju sa,vjerujem,bilo kojim drugim proizvodjacem.
sto se tice nabavke rezervnih dijelova u crnoj gori wagner nema zastupnika ali u svakoj susjednoj vec ima.u srbiji imas u beogradu i kragujevcu npr.
mada to i nije bas tako kvarljiva roba bar ne ovaj model koji ja koristim(vec 3 godine bez i jednog jedinog zastoja) a proguto je tone i tone raznoraznih derivata uglavnom pu.najbitnije je pristojno koriscenje i na kraju dobro ciscenje a to uzima citavih 5 minuta vremena.
sto se mene tice njegova jedina mana je cijena(proguglaj pa provjeri) a sve ostalo je vrh po pitanju farbanja.govorim iz licnog iskustva jer sam radio sa citavom gomilom raznih brand-name pistolja.
vidio sam ovde da je neko napisao da trosi puno boje a zapravo ikoristenje boje moze da ide i preko 80% ali to je vec stvar iskustva.osim toga ne moraju da se pripremaju litre i litre boje ako nije potrebno.ako posao zahtjeva moguce je zamijesati i svega 150 do 200gr a ispod te kolicine ionako farbare ne muckaju boje.
da ne duzim vise,tu sam u prolazu pa ako nekog jos nesto interesuje sto znam podijelicu.
pozdrav
sto se tice nabavke rezervnih dijelova u crnoj gori wagner nema zastupnika ali u svakoj susjednoj vec ima.u srbiji imas u beogradu i kragujevcu npr.
mada to i nije bas tako kvarljiva roba bar ne ovaj model koji ja koristim(vec 3 godine bez i jednog jedinog zastoja) a proguto je tone i tone raznoraznih derivata uglavnom pu.najbitnije je pristojno koriscenje i na kraju dobro ciscenje a to uzima citavih 5 minuta vremena.
sto se mene tice njegova jedina mana je cijena(proguglaj pa provjeri) a sve ostalo je vrh po pitanju farbanja.govorim iz licnog iskustva jer sam radio sa citavom gomilom raznih brand-name pistolja.
vidio sam ovde da je neko napisao da trosi puno boje a zapravo ikoristenje boje moze da ide i preko 80% ali to je vec stvar iskustva.osim toga ne moraju da se pripremaju litre i litre boje ako nije potrebno.ako posao zahtjeva moguce je zamijesati i svega 150 do 200gr a ispod te kolicine ionako farbare ne muckaju boje.
da ne duzim vise,tu sam u prolazu pa ako nekog jos nesto interesuje sto znam podijelicu.
pozdrav
Ja imam pumpu Wagner 106 bex i sa njom mi je dosao pistolj Wagner GM 2000(kao na slici) on ima dva crijeva i jos dva pistolja Wagmer G-10 kod kojih se kaci samo jedno crijevo a dizne su bas te sitne. Pumpa je klipna i radi ekstra dobro a problema imam sa diznama koje nisam uspio pranjem ocistiti jer je sve to predugo stajalo!

Sto se ovoga tice, mislim da se koriste mnogo manje dizne jer je pritisak preko 100 bari!Pezzo wrote:Dizne se mogu menjati u zavisnosti od vrste laka. Za PU, bajc i akrilne ide od 1.4-1.7 kao i kod pistolja sa casom. Za vodene 1.8-2.0 mm.
Samo mi kazi odakle se poznajemo, ne mogu da se sjetim!!!Pezzo wrote:Sasa, ja sam ti vec napisao u jenoj temi, to je pravljeno za industriju i veliki je promasaj da to kupi neko za zanatsku radnju jer ni jedan zanatlija kod nas nema takvih potreba. To je korisno (ali nije neophodno) kada se odjednom zamesa 10-20 litara laka za neke vece povrsine i serije.
Dosta si trezak za konverzaciju. Gde sam napisao da se poznajemo ?
Drugo, nisi ni pomenuo da vec imas neku pumpu i koji tip. Za tu si pumpu pitao na pocetku teme da li da je kupis polovnu, ali nisam primetio da si napisao da si je i kupio.
Ja sam naveo i airmix i airless pumpe i pistolje, klipne i sa membranom, kada je vec o tome rec. Dizna za taj airless je dosta manja, napisao sam i to. Ta dizna koja ti je zacepljena je najcesce olovna, treba da je stavis u sredstvo za pranje pistolja da se prljavstina raskvasi i onda se to iscacka malom iglicom i izduva pistoljem za vazduh. Dobro je da imas dizne i u rezervi, a i kutijicu iglica za ciscenje, prodaje se i to. Zato sam ja pomenuo i da treba imati i servis sa delovima, a kod nas toga skoro da nema, svi bi hteli da prodaju samo krupne stvari, a potrosnim materijalom da se bavi neko drugi. Prema tome, ostaje ti ili da se snabdevas u inostranstvu, ili da kupis nesto za sta ima i rezervnih delova. Dosta i neka zaptivka da ti fali pa da ti oduzima vreme. Za moj wagner je potrebno servisiranje na svakih 100 sati rada, a kod nas ga niko ne servisira. To sam ja znao, ali sam ga kupio zbog jednog posla na terenu u inostranstvu.
Inace, airmix membranske pumpe imaju mnogo veci protok laka (oko 30 lit/min i vazduh ga bolje rasprsuje). Takodje nemaju problema sa startom, dok kod klipnih cesto ima i cesce idu na servis. Da sam bio na forumu kad si postavio temu, ja bih ti rekao da to ne kupujes. Evo pogledaj ovu od 830 evra, to je pumpa koja zavrsava svaki posao: http://www.ucrbrico.com/pagine/serbatoi ... ssione.htm Medjutim, ako nemas dnevno bar 50 kvadrata za lakiranje, onda ti pumpa prakticno i ne treba. Licno bih se tesko odlucio da kupim polovnu (ako bi mi trebala), mozda generalno remontovanu u servisu sa garancijom.
Drugo, nisi ni pomenuo da vec imas neku pumpu i koji tip. Za tu si pumpu pitao na pocetku teme da li da je kupis polovnu, ali nisam primetio da si napisao da si je i kupio.
Ja sam naveo i airmix i airless pumpe i pistolje, klipne i sa membranom, kada je vec o tome rec. Dizna za taj airless je dosta manja, napisao sam i to. Ta dizna koja ti je zacepljena je najcesce olovna, treba da je stavis u sredstvo za pranje pistolja da se prljavstina raskvasi i onda se to iscacka malom iglicom i izduva pistoljem za vazduh. Dobro je da imas dizne i u rezervi, a i kutijicu iglica za ciscenje, prodaje se i to. Zato sam ja pomenuo i da treba imati i servis sa delovima, a kod nas toga skoro da nema, svi bi hteli da prodaju samo krupne stvari, a potrosnim materijalom da se bavi neko drugi. Prema tome, ostaje ti ili da se snabdevas u inostranstvu, ili da kupis nesto za sta ima i rezervnih delova. Dosta i neka zaptivka da ti fali pa da ti oduzima vreme. Za moj wagner je potrebno servisiranje na svakih 100 sati rada, a kod nas ga niko ne servisira. To sam ja znao, ali sam ga kupio zbog jednog posla na terenu u inostranstvu.
Inace, airmix membranske pumpe imaju mnogo veci protok laka (oko 30 lit/min i vazduh ga bolje rasprsuje). Takodje nemaju problema sa startom, dok kod klipnih cesto ima i cesce idu na servis. Da sam bio na forumu kad si postavio temu, ja bih ti rekao da to ne kupujes. Evo pogledaj ovu od 830 evra, to je pumpa koja zavrsava svaki posao: http://www.ucrbrico.com/pagine/serbatoi ... ssione.htm Medjutim, ako nemas dnevno bar 50 kvadrata za lakiranje, onda ti pumpa prakticno i ne treba. Licno bih se tesko odlucio da kupim polovnu (ako bi mi trebala), mozda generalno remontovanu u servisu sa garancijom.
cemu toliki sarkazam nije mi jasnoPezzo wrote:Ne znam sta ti lakiras sa diznom 0.3, mozda nokte ?Imam samo jednu 1.2mm (ta mi je najmanja) i samo sam je jednom probao i zamenio je sa 1,7. I na wagneru mi je 1.7mm. I ta tvoja pumpa sa kojom radis je elektricna, a ove koje sam ja linkovao su pneumatske, sa pogonom na vazduh iz kompresora.

kakav lak za nokte,kakvi bakraci !?
pumpa s kojom radim KONSTANTNO vec 3 godine bez ikakvih servisa i problema ima naravno pogon sa vanjskog kompresora.
sasa je pitao za wagner-a i ja sam gledao da mu prenesem bar one informacije koje su meni dostupne i koje su tacne a sve se moze provjeriti na netu.
s tim u vezi mogu samo da se zapitam na koji je to nacin sasa tezak za konverzaciju ako ti cijelo vrijeme tupis o nekim italijanima i o nekim svojim krsevima permanentno skrecuci sa teme uz to pokusavajuci cijelo vrijeme da ga odvratis od pumpe?
osjetio sam obavezu da covjeku prenesem ono sto znam iz prve ruke a na njemu je da odluci dali kupiti ili ne.
a wagner da ne valja ne bi ga u ferrariju koristili nego ove italijanske igracke!
ne bi bilo lose ako ti vec nije na um palo da te dizne potopis u aceton i neka stoje par dana.povremeno samo malo procackas iglom recimo da aceton sto dublje prodre ka osnovi.a ako hoces nove da nabavis onda imas ovde pa biraj :Sasa wrote:Ja imam pumpu Wagner 106 bex i sa njom mi je dosao pistolj Wagner GM 2000(kao na slici) on ima dva crijeva i jos dva pistolja Wagmer G-10 kod kojih se kaci samo jedno crijevo a dizne su bas te sitne. Pumpa je klipna i radi ekstra dobro a problema imam sa diznama koje nisam uspio pranjem ocistiti jer je sve to predugo stajalo!
http://www.maschinensucher.de/ma2/bilde ... 124433.jpg
http://www.wagner-group.de/portal/loade ... tion=1031#
na koji je to nacin sasa tezak za konverzaciju ako ti cijelo vrijeme tupis o nekim italijanima i o nekim svojim krsevima permanentno skrecuci sa teme uz to pokusavajuci cijelo vrijeme da ga odvratis od pumpe?
----------
O nou Boske, samo vi kupujte sta vam se svidja. Nikoga ja ne odvracam. Naprotiv, drago mi je ako ima toliko posla da mu treba pumpa. A u vezi italijanskih masina i industrije, informisi se ipak malo pre nego sto nesto potcenjujes.
Poenta svih mojih postova je u isplativosti pumpe i pravilnom odabiru pri nabavci. Govorim iz iskustva jer sam sve pomenute vrste koristio. Ima pumpi i od 10 soma eura, ali to ne znaci da ih svaki stolar mora imati.
----------
O nou Boske, samo vi kupujte sta vam se svidja. Nikoga ja ne odvracam. Naprotiv, drago mi je ako ima toliko posla da mu treba pumpa. A u vezi italijanskih masina i industrije, informisi se ipak malo pre nego sto nesto potcenjujes.
Poenta svih mojih postova je u isplativosti pumpe i pravilnom odabiru pri nabavci. Govorim iz iskustva jer sam sve pomenute vrste koristio. Ima pumpi i od 10 soma eura, ali to ne znaci da ih svaki stolar mora imati.
Druze, kako sam ja tezak za komunikaciju, a ti konstantno u svim tvojim odgovorima potezes pitanja koja sam autor teme ne postavlja i konstantno ubijas volju ljudima sa "ti to ne mozes" , "to se ne isplati", "to je veliki pronasaj",...!Pezzo wrote:Dosta si trezak za konverzaciju. Gde sam napisao da se poznajemo ?
Moja predpostavka da me poznajes je proizisla iz tvog zakljucka da znas koliko laka trosim dnevno u proizvodnji!
I trudi se da ovo primis k znanju i da mi ne odgovaras na ovaj post, vec se drzi teme ako hoces!
ovo poslednje si potpuno u pravu ali covjek ima volju i kuraz da uzme profi masinu pa makar i povoljnu a to cijenim.Pezzo wrote:na koji je to nacin sasa tezak za konverzaciju ako ti cijelo vrijeme tupis o nekim italijanima i o nekim svojim krsevima permanentno skrecuci sa teme uz to pokusavajuci cijelo vrijeme da ga odvratis od pumpe?
----------
vjerujem da na taj nacin ima za cilj da ucini iskorak unaprijed u svom radu.
a i ako padne nista,ustace,obrisat prasinu i nastavit dalje.
ja sam mislio da je cilj svih nas da napredujemo i u zivotu i u radu a ne samo da tapkamo u mjestu i samo da slusamo "stare majstore"koji masu pistoljem napravljenim jos u titovo vrijeme i govore nama mladjima kako su oni jedini pravi majstori i kako nase nove igracke nista ne valjaju a sve to iz ciste zavisti i neznanja.
i vise mi je pun"kufer"tih majstorcina sa po 30 i 40 godina iskustva jer ne mogu da radim svoje poslove popravljajuci njihova "remek-djela"
- maricaiivica
- Moderator
U rasprave o kuferima necu da ulazim, to nije tema i necu da se prepirem ni sa kim.
Ne znam ni sta su tvoje "nove igracke". Danas su "nove igracke" potpuno automatizovane i obavljaju posao za 100 lakirera, sve se svodi na cisto fizikalisanje utovara i istovara pokretne trake i to rade dva fizikalca.
Ovde je rec o jednoj pumpi koja je izbacena iz proizvodnje, verovatno rashodovana i za koju je verujem tesko i nabaviti rezervne delove.
Ne znam ni sta su tvoje "nove igracke". Danas su "nove igracke" potpuno automatizovane i obavljaju posao za 100 lakirera, sve se svodi na cisto fizikalisanje utovara i istovara pokretne trake i to rade dva fizikalca.
Ovde je rec o jednoj pumpi koja je izbacena iz proizvodnje, verovatno rashodovana i za koju je verujem tesko i nabaviti rezervne delove.