Potapanje druveta u ulje...? (ne premazivanje)

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
Aleksej79ns
Dodavač alata

Potapanje druveta u ulje...? (ne premazivanje)

Post by Aleksej79ns »

Pozdrav svima, nadam se da ce neko moci da mi pomogne savetom...

Video sam da se ovde dosta govori o zastiti drveta uljem, umesto laka. Ali nisam video da neko spominje potapanje u ulje, nego samo mazanje.

O cemu se radi? Imam neki drveni mac (rekvizit za vezbanje odredjenih borilackih vestina ;)) i nije mi nikako dobro da ga lakiram. Imam gomilu lakiranih rekvizita, ali kada krenu sake da se znoje onda klizi, nije to to... Tako da je ovo sa potapanjem u ulje prava stvar! Znao sam coveka koji je tako sredjivao maceve i to je mnogo bolje... Problem je sto je on, nazalost umro, i niko ne zna kako je to radio...

Znam da je potapao mac u laneno ulje da stoji jako dugo, par nedelja cak. Ali znam da je u ulje stavljao jos nesto, ali ne znam tacno sta! Neko mi je spomenuo vosak, mada ne znam kako se vosak uklapa u ulje... :forbryllad: Imate li neke predloge?

Ovo je inace dobro jer drvo bude malo i cvrsce, a cini mi se i teze posle toga, sto je sve korisno. ;)
parketar
Majstor

Post by parketar »

A zasto ga ne bi mazao?Toplo laneno ulje u vise slojeva i dobices isti efekat kao da je bio potopljen.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Savet svima koji greju laneno ulje/firnajz : Nemojte ga grejati direktno na vatri/rešou. Najbolje je grejati veću posudu u kojoj je voda, a u toj posudi posuda sa lanenim uljem. Lako je zapaljiv, i jedna kap je dovoljna da izazove požar ili opekotine.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ako vam se slucajno desi da se zapali, NIKADA ALI NI POD KOJIM USLOVIMA ga ne gasite vodom. Dobicete eksploziju i rasprseno upaljeno ulje svuda unaokolo (isto je i kad plane kuhinjsko ulje).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z7JzJlgNuU8[/youtube]

Potapanje u toplo ulje, ima smisla, da bi ono sto dublje prodrlo. Samo to se obicno radi za manje komade, no, u sustini je samo pitanje cene (treba ti veeeeeelika serpa, i puuuuuno ulja :)).
Ako ga samo namazes, nakon susenja prvog premaza, u sustini si mu zatvorio put ka sredini drveta (laneno ulje otvrdne i jednostavno "zacepi" prolaz). Ovako, ako ga potopis, dokle god je potopljeno nema otvrdnjavanja (otvrdnjava u dodiru sa vazdhom to jest kiseonikom), i ulje moze da prodire do vece dubine.

Ono sto mi pada napamet je da se laneno ulje razredi recimo uljanim razredjivacem, i da se stavi u neku posudu koja nece dozvoliti da razredjivac ispari. Krenuo bih od recimo razredjivanja 1:1 ili jos vise.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Bojan wrote:Savet svima koji greju laneno ulje/firnajz : Nemojte ga grejati direktno na vatri/rešou. Najbolje je grejati veću posudu u kojoj je voda, a u toj posudi posuda sa lanenim uljem. Lako je zapaljiv, i jedna kap je dovoljna da izazove požar ili opekotine.
j***m ti, ja ga grejao u tiganju na plinskom resou! :D Dobro mi se ne zapali... Al kapiram da se zapali, samo roknes poklopac odozgo...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Aleksej79ns
Dodavač alata

Post by Aleksej79ns »

parketar wrote:A zasto ga ne bi mazao?Toplo laneno ulje u vise slojeva i dobices isti efekat kao da je bio potopljen.
Pa kao sto rece @mbole nekako kontam da bi imalo veci efekat da bude potopljeno...

A ne bih ga potapao u serpu :) nego bih napravio od lima neku posugu recimo 100x100 mm u preseku, a duzine oko 1m, malo vise da taj mac moze da stane. :)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Nikola wrote:
Bojan wrote:Savet svima koji greju laneno ulje/firnajz : Nemojte ga grejati direktno na vatri/rešou. Najbolje je grejati veću posudu u kojoj je voda, a u toj posudi posuda sa lanenim uljem. Lako je zapaljiv, i jedna kap je dovoljna da izazove požar ili opekotine.
j***m ti, ja ga grejao u tiganju na plinskom resou! :D Dobro mi se ne zapali... Al kapiram da se zapali, samo roknes poklopac odozgo...
Skoro sam dao isti savet drugaru. Nije me poslušao, već je grejao na rešou firnajz. Epilog : upaljena jakna, opekotine na ruci, inekcije, melemi, čuda. A moglo je da toga ne bude...
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

Aleksej79ns wrote:
parketar wrote:A zasto ga ne bi mazao?Toplo laneno ulje u vise slojeva i dobices isti efekat kao da je bio potopljen.
Pa kao sto rece @mbole nekako kontam da bi imalo veci efekat da bude potopljeno...

A ne bih ga potapao u serpu :) nego bih napravio od lima neku posugu recimo 100x100 mm u preseku, a duzine oko 1m, malo vise da taj mac moze da stane. :)
šta god da namestiš treba zagrevati na toplom kupatilu tako se zove postupak posuda u posudu
donja sa vodom gornja ulje

i ovo je bolji postupak nego onako sa razređivačem
za sve je kriv Toma Sojer
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Parketar je u pravu, nije to turšija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U ovom specificnom slucaju prilicno lici na tursiju :)

Ovo nije uopbicajeni stolarski posao gde je cilj da se samo povrsina zastiti. Ovde je cilj da ulje prodre u drvo do krajnjih mogucih granica, po mogucstvu po celoj zapremini.
Post Reply