Bajcovanje furnira i spera

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
pista
Zarezivač olovaka

Bajcovanje furnira i spera

Post by pista »

Zanima me da li je neko imao problema kao i ja i kako ih je resio.
Bajcovao sam furnirani medjapan (privatnik je furnirao, nije fabricka) i pre bajcovanje propisno osmirglao sve po ps. Medjutim kad stavim bajc postane jako sareno, jednostavno razlicito upija povrisna, i kad se stavi sirov furnir pod uglom na svetlo vidi se da je sam furnir takav. Masiv ispadne savrsen dok furnir katastrofa. Gledao sam malo po netu i nasao naravno napolju da ima da se kupi premaz pre bajca da bi bilo ujednaceno.
Image
Last edited by pista on 16 Jul 2011 23:47, edited 1 time in total.
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

ako radis sa nitro bajcem jednostavno ides prvo bezbojnu pu podlogu pa onda bajcovanje pa onda zavrsni pu ako tako radis !
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

inace sve sto je presovano oce da istera lepak mestimicno,i masiv ponekad bude flekav(takva mama priroda).
ko sto rece slavkooo razredis bezbojnu podlogu do 30-30% i predjes da bi posle bajcovanja dobio uniformisanu povrsinu. ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Da ali kasnije postoji problem ako se lak malo okrnji skine i bajc pa bude ruzno videti.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

runer wrote:Da ali kasnije postoji problem ako se lak malo okrnji skine i bajc pa bude ruzno videti.
nece jer prvi sloj ide redak poprilicno pa ga dobro upije tako da jos ima mesta za bajc ;)
kad ti njega okrnjis gotovo je bato pa taman i da si potopio u bajc.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Kod furniranja sa neoprenskim lepilima tih problema nema, ja ih nisam imao a dosta
se furniralo sa hrastovim i bukovim furnirom.Sada radim sa belim lepilima, ali za furniranje
secem materijal na 5mm tako da nema problema sa zavrsnom obradom.
pista
Zarezivač olovaka

Post by pista »

Bajcovao sam sa Sayer, kompresorom sam prskao. Znam da sam pokusavao da ga pre bajcovanja udarim osnovu pu, ali bajc posle nije hteo da upije. Skupljao se kao da ga prskam na ulju. Negde sam procitao na netu da se moze uraditi isto sa shell lakom, pre bajcovanja. Ne secam se vec tacno recepture. Sayer isto na sajtu ima neku osnovu pre bajca ali nema kod nas.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

koliko si razredio pre bajca?
pre bajcovanja se ovlas predje :)
da nisi preterao sa bajcom(on je inace redak i poprilicno fluidan)sto znaci da ga moras prskati sa vecim pritiskom i u vidu maglice.
cim si ga naneo vise negde pocinje da pravi tacke.;)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Nego kad smo kod bajca ja sad pravim sebi prirodni orahov bajc naravno vodeni. Sa takvim bajcom je milina raditi bolji je od bilo kog fabrickog i lepo se utrljava. Nisam imao vise sve sam sto potrosio sto podelio ortacima pa sad Jovo ponovo.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

I ja sam pravio prosle godine. Najprirodniju boju daje jedino sto je malo redak.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
pista
Zarezivač olovaka

Post by pista »

Mislim da ga nisam bas razredio bre bajca, da sam udario ful osnovu. I tu je kanda caka, puno hvala.
Ovaj gore orman nije radjen sa Sayer nego sa sandolinom, ako mislis na tacke. Ali sam morao da spricam pre neke frontove pa su mi izbijale neke linije iz frunira sa Sayer. Moram priznati da sam prilicno namucio dok nisam skontao kako se sprica sa njim, bas kako si opisao. Vrlo pipavo i zeznuto postici da ti svi frontovi budu u istoj nijansi, malo samo okines pistolj gde ne treba i odma belaja.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kad bajcujes malo smanjis protok materijala i pri spricanju "masis"preko ivice :/
Last edited by singer on 18 Jul 2011 21:53, edited 1 time in total.
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

odradis uzorak i zapamtis kojom si brzinom i sa koliko prolaza radio, i sve elemente picis tako nema da pogresis (i normalno uvek isto da razredjujes :) )
Post Reply