Farbanje hrastovih vrata izlozenih i suncu i kisi

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
spasa
Brzi dodavač alata

Farbanje hrastovih vrata izlozenih i suncu i kisi

Post by spasa »

Treba mi savet cime da ofarbam spoljna hrastova vrata izlozena i suncu i kisi.
Ja bih najradije neki lak ili eventualno da toniram nekim sadolinom pa osle lak... ili nesto trece??? Koji lak je najpogodniji - uljani ili nitro...? Neki mi kazu da je za takve situacije najbolji lak za camce???
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

lak za čamce nikako nemoj to je najlošija varijanta
najbolje neki PU lak
ali javiće se još po neko sa rešenjem
za sve je kriv Toma Sojer
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Nikako na bazi laka, imao sam isti problem i resio sam ga sa sadolinom koji u sebi
ima parafina(Irkom).Odlicno se pokazao i na drvenim delovima na camcu.
Supruga obavezno svako prolece(cesto i u jesen) predje kompletnu stolariju
sa njim(spoljne delove, unutrasni deo je predjen nitro lakom na sadolin(posle godinu dana
kada se sadolin dobro osusio)).
Za to sve je potrebno 0,7l za dva premaza.To je moje iskustvo.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

spasa jesu vrata vec necim farbana ili su nova???
smirglaj nikad dosta
spasa
Brzi dodavač alata

Post by spasa »

Vrata su bila jedanput farbana nekakvim lakom ali se on sav izljuskao i ispucao. Ja sam ih sada dobro osmirglao i skunuo sav taj prethodni lak tako da je ostalo cisto drvo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To je uvek "ne platis na mostu - platis na cupriji" prica.
Lak ce trajati duze bez obnavljanja (reda 4-5-6 godina), ali zato kad jednom krene da puca (a krenuce sigurno), jedino ti ostaje ponovno skidanje i smirglanje.
Sadolin moras da odrzavas redovno (prve godine obavezno, a posle toga moze i svake druge), ali je zato to jednostavno. Nema skidanja starog sloja ni "teskog" smirglanja. Samo operes i blago pretrcis povrsinu finijom smurglom, koliko da skines stroku i masnocu, i namazes.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moj savet je vodeni lak(iskljucivo italijanski),nakon smirglanja do drveta preci izolatorom,osnovnom pa zavrsnom.(max razredjivanje do 10%).
vodeni lak je mnogo elasticniji od bilo kojih drugih,a posto je tvrdo drvo u pitanju koje je sigurno mestimicno ispucalo od sunca i kise to ti je najbolje resenje.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
spasa
Brzi dodavač alata

Post by spasa »

Ocigledno je da se misljenja dosta razlikuju. :forbryllad:
Bilo je i predloga da u sadolin dodam malo laka. Sta bi se po vasem nisljenju time dobilo (ili izgubilo)? Takodje sam od jednog lokalnog "strucnjaka" dobio savet da da pomesam firnajz i sadolin. Ima li neko iskustva o toj kombinaciji?

Inace, licno bih voleo da vrata imaju sjaj i po mogucstvu da se vidi tekstura drveta. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dodavanjem laka u sadolin dobijas ono sto se kupuje kao "lak lazura". Po mom misljenju mnogo je bolje kupiti nesto sto je "smuckao" strucan tehnolog, nego "bajati" da li treba malo ovoga ili malo vise onoga, i da li ce to da se slozi ili nece.

Firnajz u lazuru... ne vidim nikakvu poentu toga. Ustvari vec odavno ne vidim nikakvu poentu firnajza, koji je sluzio kao osnovna impregnacija za uljane boje, u vreme kad jednostavno nije bilo nicega drugog.

Bilo kojim bezbojnim lakom ili bilo kakavom lazurom (sadolinom) da predjes videce se struktura drveta.

Ako zelis sjaj, moraces da posegnes za nakimi premazom koji ima "sloj". Vodeni lakovi su dobra varijanta upravo zbog ovoga sto je singer napisao, ali i oni imaju svoj vek. Lak lazure takodje daju slican sjaj kao vodeni lakovi, znaci ne onaj "sljasteci" vec vise "svilenkast", ali isto tako prave "sloj" (doduse mnogo tanji nego kod lakova), koji kad tad pocne da se ljuspa.

Da se ne razumemo pogresno, nemam ja nista protiv bilo koje od ovih varijanti (osim ovih muckanih u kucnoj radinosti), posto svaka ima i prednosti i mana (da nema ostale ne bi ni postojale), samo moras znati sta te ceka sa svakom od njih. A ti odlucujes da li ti je lakse da redje radis temeljno, ili cesce na brzinu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

drugim recima: "your choice" :)
dobio si smernice pa ti sad biraj.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

i ja ti savjetujem lazuru na vodenoj bazi -lesol ton aqua -bez laka
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Draggan
Precizni šegrt

Post by Draggan »

Stolarija izlozena suncu i kisi obavezno se farba vodenim lakom, PU nikako.
caca
Majstor

Post by caca »

E'sad muje sve jasno.
spasa
Brzi dodavač alata

Post by spasa »

Pa dobro - nesto smo postigli: koliko sam ja mogao da shvatim iz svih vasih komentara i iskustava, kako bi se to u narodu reklo "svela se knjiga na dva slova". U "igri" su sadolin i lak na vodenoj bazi. Ako sam lepo shvatio resenje treba biti jedno od ta dva :stolt:
Ili se mozda pojavi neko sa novim predlozima i argumentima.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Vodeni!
Post Reply