Kako se resiti fine prasine u komori za farbanje?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
secijas
Dodavač alata

Post by secijas »

Pozdrav svima
Mozda pomognem malo oko proroblema sa komorom jer radio sam dvije godine u profesionalnim komorama.Moras imati posebno uradjen dovod vazduha u komoru sa filterom i taj dovod treba da bude odozgo znaci u tvom slucaju uradjen na neki nacin ispod plafona.Odvodi vazduha moraju biti sa strana da ti nebi vuklo prasinu sa jedne strane garaze na drugu ,znaci najmanje 2 ventilatora sa dvije strane .Odvodi takodje moraju biti uradjeni u donjem djelu zida sto blize podu.Koliki protok zraka mora bit nemam pojma al sto vise to bolje.Nikad nisam imao problema sa prasinom sa ovakvom izvedbom iako je na podu bio obicni najlon koji se povremeno mijenjao i prasine je uvijek bilo na podu ali nikad na vozilima jer su to vukli sve ventilatori sa strane. Gornje filtere koji ubacuju zrak smo mijenjali svakih 15 dana odprilike i nevjerovatno je koliko se zaprljaju od "cistog zraka" i to bi mogao biti jedan od problema.Jer kod tebe je vjerovatno slucaj da ti taj ventilator izvlaci dio prasine al uvlaci na drugom mjestu zrak koji kruzi okolo zajedno sa ostatkom prasine koji ostane unutra.Nepomaze tu ciscenje podova i zidova mnogo (al nije da nepomaze) i uvijek ces imati problema dok nebude uradjena pravilno cirkulacija zraka. Znaci dovod zraka odozgo obavezno sa nekim filterom i izvlacenje zraka sa strana .Sve je to bilo uradjeno limom u mom slucaju al nije to nista specijalno da se nemogu uraditi ti kanali i daskom ili nekim drugim materijalom koji imas.Dobro bi bilo da imas neke filtere i na ventilatorima za izvlacenje zraka jer brzo ce ti se nakupiti farbe na ventilatorima zajedno sa prasinom pa tih valja strugati ako prije tog ne crknu.Grijanja komre sto se tice radi se tako da se uduvava vruc zrak kroz isti onaj otvor za dovod zraka pa kako ces to rijesiti (ako mislis to ugradjivati) to je sad druga prica.Mi smo to imali rijeseno elektricnim grijacima al to je cudo koliko struje vuce.
Napominjem da nismo imali nadpritisak u komori cak je bilo obrnuto da smo cesto imali manji pritisak od vanjskog tako da je ponekad bilo tesko otvoriti vrata komore.A to se desavalo kad filteri koji uvlace svjez zrak se zaprljaju al je komora bila dihtovana pa nije uvlacila zrak na drugim mjestima.
Toliko o mom iskustvu sa komorom bilo bi mi drago ako sam imalo pomogao al ako ima nekih pitanja na koja bi mogao odgovoriti bilo bi mi drago
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Svaka cast bas si to lepo opisao. Mislim da je to dobra podloga za izradu komore.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Vare
Šegrt

Post by Vare »

Kod mene je sledeca situacija u komori: zidovi su prefarbani masnom farbom,plafon je od lamperije koje je prekriven najlonom iscela i zadihtovan svuda u krug,na ulaznim vratima u vrhu sam napravio otvor 20cmx100cm na kom sam stavio filter orginalni debljine 2cm,pod je beton koji je takodje prefarban masnom bojom. sto se tice same ventilacije sam uradio sledece, postavio sam ventilator na suprotnoj strani od vrata na sredini pri podu,jacine je 1,5 kw. i kada hocu da otvorim vrata imam efekat da se jako tesko otvoraju vrata i unutra se oseca jako prohodnost vazduha,kao blaga promaja.. Sta mislite,sta bi tu moglo se izmeniti?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ако ти вентилатор избацује ваздух у питању је потпритисак , па зато . А решење је једноставно вентилатор који ће убацивати више ваздуха него што тајса пода избацује , у да убацује одозго .
Kakopedija
Dodavač alata

Post by Kakopedija »

Jako puno korisnih stvari sam procitao u ovoj temi, hvala svima na lepim savetima i odgovorima...
Foresto
Zarezivač olovaka

Post by Foresto »

Jako bih bio zahvalan kolegi da mi da broj tog coveka koji odrzava komore u Autocacku.
Post Reply