farbanje i lakiranje drveta i medijapana
- FarbarCacak
- Zarezivač olovaka
Potrosnja mi apsolutno nije bitna, jer musterije pre svega zahtevaju kvalitet... Uostalom koliko god da potrosim to oni placaju ... Sa vecom diznom uradim malo brze, pa se gubitak na materijalu nadoknadi ustedom vremena (jer vreme je novac..) Uostalom zavrsena povrsina mora biti ''puna'' tako da ne vidim svrhu stednje osim ako musterija nije zahtevna (ja takve jos nisam sreo svi traze da izgleda bezprekorno). A posto svaki materijal ''radi'' - potanja, trosi se svakim uticajem spoljnih faktora, pitanje je kada se STEDI kako ce to izgledati za pola godine ili godinu dana.... Mislim da nikom od nas nije u interesu da mu se musterija nikad vise ne vrati vec da dodje opet i dovede bar jos jednog
))) (sto se potrosnje tice kod sayerlack-a trosim u proseku na 2 osnovna i 1 zavrsni po 300g znaci ukupno 900g/m2...(kod iridie malo vise osnovnog ide) a vodeni sayer 1osnovni i 1zavrsni po 400 znaci 800g/m2 ukupno)... Ako treba i duplo cu da potrosim samo da izgleda vrhunski.....
)))

Majstori ne lazu, oni samo odlazu 

- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
dobro ja sam naveo samo zavrsni koliko trosim, kao po nekim proracunima od tehnologa ilve potrebno je 150 gr plus cat plus razredjivac za 1 kvadrat, ali nikad ne idem po gramazi nego dok mi oko ne kaze da je to dobro i da nema potrebe vise
ali kao sto kaze kolega iz cacka i da treba duplo samo da nema niko nikakve primedbe 

- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
manji mi je rastur posto ja ne prskam sa velikim pritiskom(na grupi mi ne prelazi 2.5 bara), posto mahom radim visoki sjaj pa mi se lepse razlije na ravnim povrsinama kada je mali pritisak tako da nemam previse spreja.Ali to je samo prosek nekad moram da nalivam kao blesav sve zavisi od mdf, od pripreme kako je uradnjena, od toga kako je pomocnik nabacio podlogu.........
О.К.
То је добро , мени је растур мало већи , од оне потрошње која пише на амбалажи мени је за дупло већа потрошња.
Додуше ја радим са мало већим притиском 4-5 bara , а пиштољ са којим радим је 1.7 . Мада имам још 2 али њима је дизна 1.5 .
Носим се мишљу да купим још један (јер је овај1.7 позајмљен ) и значи да не бих погрешио и ако узмем и са дизном 2мм ?
Углавном радим нитро бајц па ПУ лак , врло ретко нешто од водених и понеки уљани(стара врата која само треба да префарбам)
То је добро , мени је растур мало већи , од оне потрошње која пише на амбалажи мени је за дупло већа потрошња.
Додуше ја радим са мало већим притиском 4-5 bara , а пиштољ са којим радим је 1.7 . Мада имам још 2 али њима је дизна 1.5 .
Носим се мишљу да купим још један (јер је овај1.7 позајмљен ) и значи да не бих погрешио и ако узмем и са дизном 2мм ?
Углавном радим нитро бајц па ПУ лак , врло ретко нешто од водених и понеки уљани(стара врата која само треба да префарбам)
- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
pozdrav svima,
ja sam nedavno završio ormar za kuću i farbao sam fronte od medijapana. Stavljao sam 3 sloja temeljne malo više po rubovima, i 3 sloja PU boje, učvrščivač i boju sam miješao skoro 1:1 i relativno malo razrjeđivača. Grijao sam sa nekom stajačom žarečom peći iz Bauhausa i ispalo je super. Nakon poliranja sam još bacio anti schratch lak i sve 5. Za sve sam koristio Sagolu 3300Pro sa diznom od 2.0.
ja sam nedavno završio ormar za kuću i farbao sam fronte od medijapana. Stavljao sam 3 sloja temeljne malo više po rubovima, i 3 sloja PU boje, učvrščivač i boju sam miješao skoro 1:1 i relativno malo razrjeđivača. Grijao sam sa nekom stajačom žarečom peći iz Bauhausa i ispalo je super. Nakon poliranja sam još bacio anti schratch lak i sve 5. Za sve sam koristio Sagolu 3300Pro sa diznom od 2.0.
Forza Fiume
- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
ja sam polirao zbog sitnih nepravilnosti tu i tamo...prašina i sl. Reci mi koliko ti stavljaš učvrščivača odprilike jer pokušavam uvijek dobiti visoki sjaj, uskoro ču opet nešto farbat za kuhinju pa me zanima.
Last edited by vladhorv on 03 Dec 2010 13:47, edited 1 time in total.
Forza Fiume
- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
Nema veze katalizator sa visokim sjajem jednostavno narucis kod dobavljaca visoki sjaj (ral ili bezbojni) i to je to. Npr ilvin visoki sjaj kada se muti ide 1 na prema 1 boja i razredjivac, a katalizator ide 50%
P.S.Ima veze katalizator sa sjajem, ali neces dobiti 100% sjaja, ako u ral 40% sjaja uabcis cat. za visoki sjaj dobices max 70% sjaja ! Tako da ne bi experimentisao bzv jednostavno poruci sta ti treba i to je to !
P.S.Ima veze katalizator sa sjajem, ali neces dobiti 100% sjaja, ako u ral 40% sjaja uabcis cat. za visoki sjaj dobices max 70% sjaja ! Tako da ne bi experimentisao bzv jednostavno poruci sta ti treba i to je to !
Last edited by Slavkoooooo on 03 Dec 2010 16:01, edited 1 time in total.
- FarbarCacak
- Zarezivač olovaka
Nikako ne preporucujem kombinovanje katalizatora, posebno ne razlicitih proizvodjaca... Heh mozda mislite da je bolje raditi tim manjim diznama, i mozda ste u pravu za te proizvodjace...nitro bazu itd..... Jer ih ja ne koristim pa ne znam, radim iskljucivo PU Iridia i Sayer i Vodeni Sayer, i ko uspe da taj vodeni SAYERLACK nabaci diznom ispod 2.0 svaka cast .... probajte pa cete videti o cemu pricam, lak je gust kao puding
A jedino kada koristim manju diznu - 1.4 je kada radim zavrsni AutoLak Akril ili Keramicki u izuzetnim prilikama..... I za rad sa pritiskom 2.5 bara....svaka cast.... Cak i za Auto lak koji se veoma lagano razliva i odradjuje malom diznom je optimalan pritisak 2.8 bar... A sve ostalo radim na 4 bar ako treba i do 5 ... 
Sto se poliranja tice ja poliram kada se trazi visoki sjaj, zbog uklanjanja sitnih praski i dobijanja veceg sjaja ... Poliranje radim masinski na suvo iskljucivo 3M pastama uglavnom Ljubicasti cep ( naravno prethodno predjem Trizact 3000 ), pa anti-hologram mlekom, a poliranjem mat povrsina (ovim pastama) dobija se sjaj....

Sto se poliranja tice ja poliram kada se trazi visoki sjaj, zbog uklanjanja sitnih praski i dobijanja veceg sjaja ... Poliranje radim masinski na suvo iskljucivo 3M pastama uglavnom Ljubicasti cep ( naravno prethodno predjem Trizact 3000 ), pa anti-hologram mlekom, a poliranjem mat povrsina (ovim pastama) dobija se sjaj....
Majstori ne lazu, oni samo odlazu 

- Slavkoooooo
- Precizni šegrt
pu lakove mozes da mesas svaki sa svakim ali to nije preporucljivo.
optimalna potrosnja farbe je od 180-240gr/m2.
prskanje osnovne je preporucljivo sa vecom diznom,a lakove na vodenoj bazi pogotovo sa velikom zbog gustine cvrste materije i nesmeju se razredjivati vise od 10%.
prskanje zavrsne se vrsi u jednom nanosu(jedna ruka)osim vodene gde je preporucljivo 2 ruke.
odnos malih i velikih dizni je bitan samo u zavisnosti velicine povrsine(jer se gubi puno na vremenu sa malom diznom,dok je za sitnije i krivudave predmete bolja manja dizna.
pritisak bi trebalo da se ispostuje zbog performansi pistolja(da bi bio pun efekat)
za RP(reduced pressure) pistolje pritisak se krece od 1,1-2,5bara
za HVLP(high volume low pressure)pistolje pritisak se krece od 1-2bara
svako nepostovanje pritiska i efektivnog protoka koji zahtevaju pistolji(pogotovo HVLP),rezultuje losim nanosom boje.
ako je mali pritisak pistolj baca kapljicea ako je preveliki potrosnja je velika(rasipanje)i dolazi do pojave magle(pogotovo na vecim povrsinama)
da nebi natucali kao corava koka zrno svaki proizvodjac poseduje tehnicke liste i karakteristike za svaki proizvod.
evo primer: http://www.milesi.rs/tehnickekake1.pdf
i svako ko ispostuje ove uslove za dati proizvod imace vrhunske rezultate.
pozdrav!!!
optimalna potrosnja farbe je od 180-240gr/m2.
prskanje osnovne je preporucljivo sa vecom diznom,a lakove na vodenoj bazi pogotovo sa velikom zbog gustine cvrste materije i nesmeju se razredjivati vise od 10%.
prskanje zavrsne se vrsi u jednom nanosu(jedna ruka)osim vodene gde je preporucljivo 2 ruke.
odnos malih i velikih dizni je bitan samo u zavisnosti velicine povrsine(jer se gubi puno na vremenu sa malom diznom,dok je za sitnije i krivudave predmete bolja manja dizna.
pritisak bi trebalo da se ispostuje zbog performansi pistolja(da bi bio pun efekat)
za RP(reduced pressure) pistolje pritisak se krece od 1,1-2,5bara
za HVLP(high volume low pressure)pistolje pritisak se krece od 1-2bara
svako nepostovanje pritiska i efektivnog protoka koji zahtevaju pistolji(pogotovo HVLP),rezultuje losim nanosom boje.
ako je mali pritisak pistolj baca kapljicea ako je preveliki potrosnja je velika(rasipanje)i dolazi do pojave magle(pogotovo na vecim povrsinama)
da nebi natucali kao corava koka zrno svaki proizvodjac poseduje tehnicke liste i karakteristike za svaki proizvod.
evo primer: http://www.milesi.rs/tehnickekake1.pdf
i svako ko ispostuje ove uslove za dati proizvod imace vrhunske rezultate.
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!