Farbanje komode

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
User avatar
Alvi
Samostalni majstor
Posts: 153
Joined: 19 Jul 2017 13:41
Location: Batajnica

Farbanje komode

Post by Alvi »

Image
Image
Image
Image
Image
Image

U pitanju je hrastova komoda koja je stajala u staroj švapskoj kući pa je povukla miris i treba joj osvežavanje.

Treća slika je bočna ivica, poslednje tri su gornja površina komode koju sam šmirglao rotacionom šlajfaricom sa 80. Vidite i u kakvom je stanju drvo, duboke brazde oko milimetar, vidi se da je počelo da truli, jer je sa te površine bio nestao lak. Sa donje strane ta daska je zdrava.Na pretposlednjoj slici one tri uzdužne svetle šare su se povećavale što sam više šmirglao, to gde je svetlije je trulije. Na poslednjoj se vidi i trulo drvo veličine novčića, oko 2cm u prečniku. Uživo više bode oči.
Na prve dve slike vidite i otprilike kakva je bila boja komode.

Moja želja je da je išmirglam i prelakiram, pa da opet ima neku sličnu boju, da se vide šare, a najbitnije je da ne ispadne šareno, nego da deluje ujednačeno.

Pitanja su vezana za šmirglanje, farbanje i eliminaciju mirisa.

1. Šmirglanje
Gore su ostale i neke fleke od prethodne farbe. Šmirglao sam 2 sata i pazio da celu površinu prelazim ravnomerno, ali opet je ostalo par mrlja.
Ako ne smetaju kasnije za farbanje/lakiranje, i ako ona trulež ne smeta, ja ne bih dalje išao.

Takodje, zanima me do koje granulacije šmirgle da idem?

2. Farbanje/lakiranje

Ovo sve radim napolju, a nemam kompresor, nego sam mislio četkom i valjkom.
Šta da uzmem od farbi/lakova, da li nešto za impregnaciju, koliko premaza i sl.?

3. Mirisi

Pretpostavljam da kada išmirglam i prelakiram drvo, tu neće biti nekih mirisa iz starog prostora? Šta da radim sa ivericom od koje su napravljene police unutra, da li je dovoljno da išmirglam i prelakiram ravne površine, a one bočne ivice koje su gole natopim lakom ili nečim? Ili ne vredi?
Isto pitanje za lesonit na dnu fioka i na ledjima, da li tu mirisi mogu da se "zatvore" ili ubiju nečim, ili da uzmem novi? Naoko su i iverica i lesonit u dobrom stanju, ne vidi se da je povuklo vlagu pa da je nabubrilo i sl.

Cilj je da prodjem sa manje muke i da prodjem jeftinije, a da to liči na nešto, ako može.
User avatar
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor
Posts: 1187
Joined: 25 Oct 2009 20:54
Location: Zaprešić

Re: Farbanje komode

Post by BILJEŽNIK »

Čisti amaterizam na djelu...Gornja ploha je furnirana furnirom koji je prije brušenja bio debljine 0,6 mm. Toliko o brazdama dubine milimetar. Brušenje tankog furnira u trajanju od dva sata granulacijom 80 može samo rezultirati efektima opisanim sa " uzdužne svetle šare su se povećavale što sam više šmirglao". Sve što pitaš, pitaš prekasno. Furniranu plohu si uništio prekomjernim šmirglanjem premalom granulacijom pogrešno pretpostavljajući da se radi o punom drvu kao na frontama. Ove svjetle šare koje spominješ su, u stvari, rupe furniru koje si napravio pretjeranim šmirglanjem pa se sada kroz njih nazire iverica na koju je taj furnir naljepljen. Postoji rješenje u vidu ponovnog furniranja gornje ploče, ali to nikako nije posao za amatera koji ne raspoznaje osnovne karakteristike materijala za izradu namještaja i nema osnovna znanja za restauraciju.
Eh, sada... razumijem te jer sam i sam bio takav u svojim počecima. Ovaj je forum namjenjen razmjeni iskustava u cilju stjecanja novih iskustava i napretka cjelokupne zajednice. Stoga, ako se odlučiš za obnovu komode, možeš računati na svaku pomoć, barem od mene. Međutim, "Cilj je da prodjem sa manje muke i da prodjem jeftinije, a da to liči na nešto, ako može" - ne može. I nema tu truleži već samo sivila koje nije tragično.
User avatar
Alvi
Samostalni majstor
Posts: 153
Joined: 19 Jul 2017 13:41
Location: Batajnica

Re: Farbanje komode

Post by Alvi »

Video sam to jutros, da je u pitanju iverica a ne puno drvo... Nego sam se vodio rečima čoveka što mi je dade
A šmirglao sam toliko da bi nestale fleke od prethodne farbe.

Pošto je iverica koja je stajala u memljivoj kući 30+ godina, a ja neiskusan, ne isplati mi se da je nešto picanim.
Post Reply